Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Активни потребители: Ядем некачествен шоколад

Само 2 от общо 27 изследвани марки отговаряли на европейските стандарти, алармират от организацията Снимка: iStock
Само 2 от общо 27 изследвани марки отговаряли на европейските стандарти, алармират от организацията

"Ядем бюджетен шоколад", каза в сутрешния блок на bTV Сергей Иванов от организацията "Активни потребители" по повод изнесените в края на миналата седмица резултати от тяхно изследване за качеството на шоколада у нас.

Според тях шоколадът, който се консумира у нас, е некачествен, тъй като се набляга на евтини суровини и едва 2 от общо 27 изследвани марки на българския пазар отговарят на изискванията на ЕС, а именно да имат над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад.

По думите на Иванов това е некачествен шоколад, който може да се направи бързо и който не е създаден по всички норми. На практика във всеки един магазин може да се забърка такъв шоколад.

"Полезните съставки са по-малко - шоколадът, който ядем, е сглобен от полуфабрикати. В по-голямата му част ние ядем захар, палмово масло и разни Е-та. А палмовото масло е възможно най-опасната мазнина за сърдечно-съдовата система и предполагаме, че се влага много повече от допустимите 5 процента", обяснява Иванов.

Според него друг съществен проблем е дребният шрифт, с който са изписани съставките на повечето марки шоколад у нас.

"В шоколадите много често се влагат ядки. Ако те не са изписани ясно, е възможно хора с алергии да пострадат. Има няколко такива случаи, при които е добавена лешникова паста, но това не е ясно обозначено", коментира Сергей Иванов.

Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати. При 22-те от 27-те марки количеството на захарта е 50% и повече, а при четири достига 60%. Само при пет шоколада захарта е под 50%.

При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При седем е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други седем марки съдържат технологичната добавка. В шест е добавяна лактоза.Изследването показва още, че нито една от марките на пазара не спазва оригиналната рецепта. Всичките 27 са приготвени от какаова пудра и какаово масло. Нито една от марките не е направена по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. Само при една е спомената държавата на произход на суровината.

 

Най-четените