Борисов разпореди спиране на забраната за земеделие край Калиакра

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000."

На екипа на министър Димов е възложено утре да проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да се обсъди ситуацията след решението на Съда на Европейския съюз. Целта е заедно с тях да се намери най-доброто решение за всички страни и за държавата, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов възложи на министър Димов да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по „Натура 2000", да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.

На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането, съобщават от МС.

Спирането на забраната идва, след като за втори ден на протест излязоха жители на община Каварна и блокираха пътя Българево - Калиакра като израз на недоволство срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа.

Жители на общините Балчик и Шабла също са се включили в протеста. Протестите са срещу решението на екоминистерството, което освен ново строителство, нови вятърни централи и голф игрища, забранява земеделието в района.

#1 Шамито 05.08.2017 в 13:51:46

Бат Бойко за зле или за хубаво много меко взе да го дава.С тази мекота ще ни го върне тъпкано някой ден.Правилното решение е взето чрез правилно плащане.Дано да греша.

#2 dedo adji 05.08.2017 в 14:08:29

По природа грешиш, шами. Бате Бойко, който преди 3 години се лигавеше ...да се оправдавам пред Брюксел ... днес отменя заповед на Великата Европейска Комисия, за което мога само шапка да му сваля.

#4 TheRock 05.08.2017 в 23:12:41

Поредното малоумно решение на Борисов в интерес на някой негов приятел. Да плащаме глоби от нашите данъци, за да може някой земеделски олигарх да трови земята с пестициди и торове и те да отиват в морето.

#5 dedo adji 05.08.2017 в 23:31:05

Бичи, като чакаш някой друг да те оправя, винаги ще те оправи изотзадзе. Аз като ви разправлявам, че европейският съюз е като съветския, вие не вярвате. Чак и до братската дружба. Кой е най-издигнатият ?българин? в евро парламента? Сер Гей.

Новините

Най-четените