Мияч на чинии за СУ, докторант за Кеймбридж

Златин Златев е най-новото българско попълнение като докторант по гражданско право на Кеймбридж от тази година. Успех, който постига, след като Софийският университет го къса три пъти на изпита за докторант, разказва в. „Труд".

Преди да стигне до Кеймбридж, Златин, който има диплома за магистър от СУ, е посъветван да получи такава от по-престижно място, за да има достъп до залите на вуза. И той завършва магистратура в Quееn Mery University of London (вузът е трети по рейтинг).

Отличник е на випуска, а дипломната му работа е с най-висок успех за последните 10 г. за университета.

Българинът, който завършва СУ през 2005 г. и работи у нас като юрист, иска да учи докторантура в Алма Матер. Но през 2008, 2009 и 2011 г. го късат. Последният път подава жалба. „В отговор, проф. Иван Русчев ми обясни, че съм се представил много зле на писмената работа, но и като цяло нивото ми на интелигентност не е на нивото на СУ", разказва Златин.

Преди дни той написал в е-мейл до бившите си преподаватели: „Искам да благодаря на всички затова, че ме амбицирахте да си търся докторантура другаде. Трябва да знаете, че заради такива хора като вас България (и правната наука) са на такова ниво! Дано все пак ви е останала някаква съвест, за да може да си дадете сметка за това".

В отговор получава следното писмо от е-мейл с адреса на проф. Русчев: „Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите. Дано и на Велика Британия да не й се налага да прокопса, както за жалост България, с кадри като Вас. Наистина сте си намерили добре мястото."

Златев е засегнат и разказва, че цял живот е работил като юрист, заминал за Лондон като такъв и сега упражнява професията си.

„Никога не съм мил чинии, имам миялна".

Златев кандидатства в Кеймбридж на база на високия си успех, получава и две препоръки от преподаватели, отговаря на всички условия и е избран за докторант. Не плаща обучението си, а само семестриалната такса от 7350 паунда на година (около 2 заплати).

Деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов: Всеки университет е автономен

Всеки университет е автономен и има право да избира своите възпитаници. Не съм запознат с конкретния случай и ще ми трябва време да отворя архивите, да видя колко души са кандидатствали по времето на Златин Златев, колко са приети, какви са решенията на комисията и т.н. Не съм запознат и с критериите за избор на докторанти в Кеймбридж, за това и не мога да коментирам.

Мога само принципно да кажа, че при нас в последните години се явяват млади хора, които не са подготвени за докторантския изпит.

„Труд" потърси и проф. Русчев за коментар, но мобилният му телефон бе на гласова поща.

www.trud.bg

#3 Ролинс 21.03.2015 в 00:35:08

"В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите." Да, като проф. Русчев, проф. Драгомир Драганов и естествено проф. Румен Гечев. Най-добрите професори из ченгетата. А СУ сигурно е по-престижен от Кеймбридж. Глупак. Не мога да разбера дечицата из цялата страна защо драпат да учат в СУ, където очевидно просперират такива отрепки като изброените. Браво на Златин, че унижи псведво-професора. Златин има бляскаво бъдеще и кариера и сигурно ще бъде известен по цял свят, а псевдо-професора Русчев ли, Русев ли (забравих му вече името) ще се напие и ще бие жена си след псевдо-лекциите, които "изнася" в световно-НЕизвестния СУ. Разликата между хората и мишките.

#4 Никой 21.03.2015 в 03:30:07

Е нали благодарение на СУ и стопанската академия в Свищов държавата бъка от ченгета и всички крадат на дребно... Да не плуя и собствения си университет, но БНБ е пример какво става с тези кадри. Там хората не се занимават на дребно т.е. падат си по милиардите за стопяване

#5 Penio_Ludiq 21.03.2015 в 04:10:37

Кеймбридж е абсолютния номер едно в правните науки. Университет, който от столетия диктува развитието на правните науки. Да си докторант там , означава да си сред най-добрите в света. Абсолютен срам за СУ! Оставките на тези преподаватели би трябвало да е най-малкото, което да се направи. Това е показателно за мафията в съдебната и правната ни система. Вземат се само удобни и наши хора...

#6 nickname 21.03.2015 в 10:12:58

Познавам Златин по физиономия, беше от моя випуск в СУ, в специалност Право. Чувала съм, че наистина е много умен и способен и това си личеше, беше тих и съсредоточен на лекции. Така че не се учудвам, че е постигнал това да бъде приет в Кеймбридж. Ние обаче вместо да се радваме, че възпитаник на Софийския университет е постигнал такива неща, го плюем. Е, това е е показателно за дереджето, на което сме. А за проф. Русчев...заслужава ли си да коментирам, този човек е пълен простак, е въпреки, че се вижда само като се погледне физиономията му - защото душевността и интелекта на хората е изписан на лицето им, то с писмото, което е написал на Златин, само потвърждава, че е един див селянин, а титлата му "професор" трябва да се слага в камички като се изписва до името му. Защото уважение не се печели затова, че си получил някаква академична титла, уважение се печели на база поведението и отношението към хората. Какво да си помисилим за човек според който "България била тясна и място в нея имало само за способните". Той явно има предвид себе си, но е много далеч от истината. Вярно е, че сме в това положение, защото по високи етажи в различни иституции, вкл. в образованието имаме такива "светли примери" като "професора". Срам и за СУ. А едно време се гордеех с това, че съм негова възпитаничка.

#7 Georgi1977 21.03.2015 в 13:23:17

Вярно е, че не съм учил в СУ и съм завършил 2000г., но този проф. Русчев съм го чувал мимоходом по някакъв повод, никога не съм попадал на нещо стойностно, излязло от него. И ако това е нещо, което касае конкретен човек и учен, вкл. моите лични наблюдения, нека да наблегна, че преподавателите ми, които уважавам и до днес, винаги поддържаха спокоен и приветлив тон в общуването със студентите, колегите и служителите в университета. При това им идваше отвътре, не ст.д. за нещо принудено или изстискано.

#8 huskytail 21.03.2015 в 15:55:09

Някой по-запознат ще ми обясни ли какво значи: "Не си плаща обучението, а само семестриална такса от (пр.) 7000 паунда"? Аз като учех плащах само семестриална такса, да не би във Великобритания да има и друго плащане?

#9 Ролинс 21.03.2015 в 16:48:38

Бахаааааааааааааааааааааааааааааахахахахаха, не мога да спра да се смея на отговора на този "професор": http://www.starazagora.biz/novini-ot-stranata/item/10328-komentarat-na-prof-ivan-ruschev-po-sluchaya-sas-zlatin-zlatev Това е пословичната комуноидна наглост и нахакано поведение в стил "аз винаги съм непогрешим и прав". Цитат: "Не са наемам да коментирам нивото в останалите университети, но критериите в ЮФ на Софийския университет по традиция са наистина високи и правят така, че там да попаднат наистина само най-добрите." и "Приемането за докторант в чужд университет не е задължително и само по себе си атестат за успех, тъй като това означава по презумпция да допускате че те са по-добри от българската Алма Матер." Той наистина допуска, че СУ може да е по-престижен от Кеймбридж по право.

#10 Бягащ Вълк 21.03.2015 в 17:55:38

Не виждам какво се учудваме изобщо за станалото! Цялата ни страна е "окована" именно от такива псевдопреподаватели, ченгета, корупция и олигархия. С ясно око си проличава, че успяват не най-добрите, а най-близките до властта и олигархията. Успокоява ме единствено това, че малко сме писалите под статията - явно сме претръпнали от шуробаджанашки изпълнения. За себе си мога да твърдя точно явленията, с които споменатият Златин се е сблъскал - не може, не може, не става, не може... Задържане, малтретиране, оплюване (като дълготраен процес), вой, с оглед да не сте Вие! Т.е., докато развиете кариера, ако въобще развиете щото ви спират, ако развиете кариера, то тя ще е под диктата и пладнешкия обир на някого. Много пъти съм се чудил как мнозина биват забелязяни като сериозни и успешни хора, които могат и имат качества още в студентските години, докато в бившите комунистически страни нещата са свързани с "не може" или "липса на опит"...

#11 Архангел 21.03.2015 в 19:41:57

СУ винаги е бил свърталище на псевдопрофесори, произведени такива през социализма, с подпис на някой от Политбюро, за заслуги в калсовата борба! На тоя какви са му дисертациите?Нещо за социалистическата законност? Или за правото на работническо-селски терор над буржоазията??

#12 Архангел 21.03.2015 в 19:42:27

"Професор"-е, защо не починете?

#13 alf 21.03.2015 в 20:00:18

хаххаха тоз ме радва, ако го повишат от мияч на чинии, на мияч на чаши, ще се почувства като шефа на крачмето

#15 Сърце Червено 22.03.2015 в 11:41:53

Сега тука морала или интелекта на човека коментирате не разбирам? Русчев наистина може да не е стойностен човек, но е един от най-добрите юристи в България.

#16 Сърце Червено 22.03.2015 в 11:48:52

Penio_Ludiq | 21.03.201504:10 Кеймбридж е абсолютния номер едно в правните науки. =============== Toва няма значение, защото правото е нещо индивидуално за всяка държава и всяка държава има определени правни принципи които работят(да не говорим за различните нормативни актове). Това не е термодинамика където в цялата Вселена втори принцип на термодинамиката е един и същ.

#18 Шамито 22.03.2015 в 16:59:18

Да споделя една политическа аналогия.Бат Сали–депутат с демократични ценности.Този пренебрегнат от СУ–докторант на Кеймбридж.Ами като си толкова стойностен–бори се за реномето на България без да я плюеш.Иначе се приема като лично отношение.Спазвай принципа–нищо лично–ще бъдеш оценен.

#19 Ролинс 22.03.2015 в 20:09:20

Шамито | 22.03.201516:59 ъъъъ, ня тъ разбрах. Кой плюе България? Златин ли? С кои свои думи той плюе България? Честно, кажи ми, с кои негови думи той плюе по държавата България? По-скоро професорът се гаври с България и с институцията "СУ". По-скоро тези, които му дават правото да преподава (като проф. Сашо Пенов) се гаврят с институцията СУ.

Новините

Най-четените