Когато руският трол го удари на русофобия

"Още пазим тръбите за Южен поток", така Бойко Борисов увери Владимир Путин, докато търсеха решение на проблема АЕЦ "Белене". Самата АЕЦ, чиито реактори ще трябва да получим и платим, пък може отново да се строи. Това стана ясно от думите на премиера, само седмица след като с гръцкия му колега Ципрас заговориха за рестарт на третия проект от Големия шлем на Първанов - Бургас - Александруполис.

Ако партията на бившия държавен глава не бе напуснала правителството преди няколко месеца, щяхме да сме убедени, че дългата ръка на Първанов има поне няколко пръста в тази работа. Сега обаче ситуацията е друга. Завоят на Борисов към Русия е чисто стратегически за запазване на властта. И реакцията на русофилските тролове и медии в последните дни го доказва.

Всички на руска хранилка у нас изведнъж се уплашиха, че премиерът с едно движение ги измести от топлата връзка с Москва и дори стигнаха до там да обвиняват руските медии в пропаганда и да обявяват АЕЦ "Белене" за провален проект.

Когато руски трол го удари почти на русофобия, значи ситуацията е динамична.

Различни лица в ГЕРБ вече подготвят Олимпиадата по носене на "от девет кладенеца вода", която ще се състои наесен, за да обясни все по-вероятната кандидатура на Борисов за Дондуков 2. Изказванията за "силна фигура", статиите за "нужда от генерали" и опорните точки за "само Борисов може да помогне на ЕС да се справи с турския въпрос и гръцката криза" вече текат от телевизията, радиото, вестниците и социалните мрежи.

Пред Борисов и ГЕРБ обаче има един малък проблем. Докато в дясно партньорството между ГЕРБ и РБ се разми измежду коалиционно управление и опозиционност, в партията противопоставянето по оста Цветанов и ПГ - правителство е все по-очевидна, а единството на реформаторите е мисия невъзможна, левицата заедно с "патриотите" няма проблем да се събере под знамената за броени дни, щом замирише на избори или пари. А в случая става въпрос и за двете.

За Борисов, който винаги се е опитвал да бъде балансьор във външната политика, лек завой към Русия по всяко време не е никакъв проблем. Още повече, когато Ердоган рязко зави към Москва, един от вероятните президенти на САЩ няма проблем да "обича" Путин, а водещи европейски политици говорят за сдобряване с Русия (сред които бившият френски президент Саркози, германският външен министър Щайнмайер и вицеканцлерът Габриел).

А под затопляне на отношенията с Русия у нас се разбира нови руски енергийни проекти, около които да се разпределят едни пари, да се направят няколко първи копки и тържествени откривания и след около 6 месеца проектът да бъде отново замразен или от българска страна, защото "Брюксел каза така", или от руска, защото Русия има "любов", но няма пари за инвестиране у нас.

В този период обаче определени кръгове ще разпределят консултантски договори, Борисов ще получи преливане на малко русофилски гласове за предстоящите избори и стабилността ще бъде спасена. А след това пак ще замразим проектите и ще си говорим за еврофондове, метро, магистрали и "онези, които са похарчили ... милиарда за АЕЦ Белене". Това, заедно със спечелването на изборите, би поуспокоило нещата вътре в партията за поне още година.

Реформаторския блок от своя страна тихичко ще си работи по програмата - кой по председателството на ЕС, кой - по подкрепата за демокрацията в Турция, кой по партийните назначения. Свежите пари пък гарантират неутралността на ДПС.

А опозицията? Опозицията пише манифести, призиви и пътеписи от ваканцията. Защото е август и алтернативата на статуквото е или на море, или на планина, или на кемпер по пътищата на Европа.

Какви биха били последиците от поредицата Борисов-президент - успешен референдум за мажоритарно гласуване - нови избори, този път мажоритарни, ще го мислим наесен. Най-опасните неща винаги идват, след като народът реши да покаже среден пръст на политическата класа. Британците са последното доказателство за това.

#1 Люба6а 08.08.2016 в 21:02:07

много погрешно заключение: в посткомунистическата кочина НЯМА народ,а сбирщина от роби и цигански банди...само мутрите държат реномето на верни последователи на комунистическите убийци

#5 TheRock 09.08.2016 в 11:07:14

Някак, между другото, мина и дребната, и маловажна подробност(въпреки че не е нито дребна нито маловажна), че ЕК заяви на прав текст, че нови ядрени мощности могат да бъдат строени само след одобрение от нейна страна. Това беше първият шамар и то от Брюксел. Бих задал и друг въпрос-кога премиерът ни излъга-преди, когато твърдеше, че Белене няма да се строи или сега, когато твърди обратното. За пореден път Борисов доказа, че България и интересите ни, не означават нищо за него. И няма да започнат да значат.

#6 TheRock 09.08.2016 в 11:43:36

Затова думите на Захари Стоянов, изречени още през 1886 г. звучат днес като клетва, от която никой българин не трябва да отстъпва: "И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Но Русия ни освободи, ще да ни се каже. Да, но тя освободи и татарите, и черкезите, и бухарците, и поляците, и грузинците и много още други. Ако тя ни е освободила, то е било само за това, за да ни тури на гърба нов самар."

#7 TheRock 09.08.2016 в 11:49:35

За да се намерят инвеститори за “Европейския газов хъб “Балкан”, както Баце го е нарекъл, трябва да построи заедно с Русия морския газопровод през Черно море “Южен поток”. Как ще бъде построен “Южен поток”, които трябва да мине през украинската икономическа зона в Черно море и край полуостров Крим, който принадлежи на Украйна и е незаконно окупиран от Русия? Може би Баце, ще вдигне европейските санкции срещу Русия или ще накара Владимир Путин да върне Крим и Донецка и Домбаска области на Украйна? За АЕЦ “Белене” решава Българският парламент, не решава правителството. Баце доста е надскочил сянката си. За “Южен поток” Баце говори с Путин от името на ЕС, а за АЕЦ “Белене” от името на Парламента.

#8 Змея 09.08.2016 в 14:29:29

Тук явно много хора са скарани с историята и не са чували за Чърчил. "Няма вечни приятели,има вечни интереси!" - това е казал Чърчил, и колкото и да го недолюбваме, защото винаги ни е прецаквал нас българите, все пак един от най големите политици на всички времена. Далеч съм мисълта да сравнявам ББ с Чърчил, но не мога да му отрека че прави всичко възможно да закрепи България по някакъв начин. Така че не се изхвърляйте много, вие на негово място отдавна да сте се подмокрили, отстрани е лесно да плюеш по политиците.

#9 TheRock 09.08.2016 в 15:08:31

Какъв интерес има тогава България да има 4 милиарда лева отрицателно търговско салдо от външната търговия с Русия??? Какъв е българския интерес да изнасяме всяка година 4 милиарда лева БВП към Русия??? Какъв е Българския интерес да се работи срещу интересите на ЕС, който е пазар от 510 милиона потребители, за да се свалят санкции наложени на Русия, която е пазар с 140 милиона потребители. Някой май иска да представи руските интереси за български.

#10 TheRock 09.08.2016 в 17:11:15

Какъв е българският интерес руските фирми в България да не внасят данъци в българския бюджет???? Какъв е интересът на България ЛУКОЙЛ да не е внесъл и стотинка данък - печалба в бюджета на България за седем години поред??? Какво прави в борда на ЛУКОЙЛ Румен Овчаров като представител на България и защо Борисов не го маха, след като декларира че е някакъв противник на БСП???

#11 TheRock 09.08.2016 в 17:32:11

Последното решение на НС/с председател Ц. Цачева/за АЕЦ “Белене” от 28.03 2012г. не е за замразяване, а е за ОКОНЧАТЕЛНО спиране на проекта и с цел минимизиране на загубите, препоръчва изграждане на същата площадка на парогазова централа. Задължава се изпълнителната власт да уведомява НС за действията си в изпълнение на решението…И вместо това-някакви преговори за строителство на АЕЦ … Само питам: 1.Спазват ли се законите в България?/Решението е със силата на Закон!/ 2.Спазва ли се Конституцията?/Парламентарна Република ли сме?/ 3.ББ суспендирал ли е Конституцията? 4…Цацаров ли да питам или Азис?/Цацаратурата или “Пайнер”?/…

#13 The Seeker 10.08.2016 в 01:42:27

@TheRock | 09.08.201615:08 "Какъв интерес има тогава България да има 4 милиарда лева отрицателно търговско салдо от външната търговия с Русия???" Като играем по свирката на ЕС и налагаме санкции и повече ще има "Какъв е българския интерес да изнасяме всяка година 4 милиарда лева БВП към Русия???" А какъв е Българсия интерес да изнасят Българското злато и полезни изкопаеми при концесионен процент по 1.5% към Канадски и Белгийски фирмим м? Какъв е интереса на БГ да изнасят свежи пари западните фирми притежаващи 3-те ЕРП-та, Лидл, Кауфланд и още 50-те хипер вериги, заедно с 3-те мобилни оператора и повече - това е много над цитираните от теб суми, дори да приемем, че са такива - никога копче не каза по този въпрос. "Какъв е Българския интерес да се работи срещу интересите на ЕС, който е пазар от 510 милиона потребители, за да се свалят санкции наложени на Русия, която е пазар с 140 милиона потребители." Ти вярно ли си толкова прост или само ти плащат за изписани думи, 510 млн., а за Квоти да си чувал нещо - защо БГ изнася по-малко към ЕС от колкото изнасяше преди да влезе в ЕС - защо Гръцката Фета се продава в ЕС, а нашето сирене не толкова - ти изобщо знаеш ли как функционира икономическата връзка между държавите в ЕС?!

#14 TheRock 10.08.2016 в 17:47:48

The Seeker | 10.08.201601:42 Пълни глупости си написал! Пълни!

#15 The Seeker 10.08.2016 в 22:32:44

@TheRock | 10.08.201617:47 "Пълни глупости си написал! Пълни!" Нетипично лаконичен, защо толкова постно отговаряш. След като са пълни глупости - давай обори ме. Кое не е вярно, колко пари се точат от БГ към западните държави/фирми? Или няма квоти в ЕС, или пък БГ взема повече от 1.5 процента за златните концесии - кое точно са глупости? От как сме в ЕС (че и преди) сами си прецакахме икономиката и след приватизациите продължихме - все в интерес на запада. Блоковете на АЕЦ-а заради Франция и интересите и за атомна енергетика в ЕС, златото вече казах на кого, БТК за жълти сотинки я взе американската ВиваВенчърс - кое точно са глупости - или като не ти съвпада окапачения стертип на разбиранията не признаваш?

#16 TheRock 11.08.2016 в 08:04:30

Така отговарям, защото си написал пълни глупости, които не се нуждаят от отговор. Достатъчно е да се отворят съответните сайтове и търговски регистри за да се увери всеки , че това което съм написал е вярно. Отношенията с Русия правят една група хора в България много богати за сметка на продадените национални интереси, а останалият народ обеднява.

#17 The Seeker 14.08.2016 в 00:49:14

@TheRock | 11.08.201608:04 "Така отговарям, защото си написал пълни глупости, които не се нуждаят от отговор." Отговаряш така, защото нямаш аргументиран отговор на очевадните неща за които говоря - всеки знае за западните фирми, които грабят България - посочи ми в Руско присъствие във фирмите за които говоря? "Достатъчно е да се отворят съответните сайтове и търговски регистри за да се увери всеки , че това което съм написал е вярно.: Да достатъчно е да се отвори търговския регистър и да се види чии са мтел (Австрийски), глобул (Норвежка), виваком (Спас Русев), ЕВН (Австрийска), Енерго-Про (Чешка), ЧЕЗ (Чешка). Златни находища - „Дънди Прешъс метълс“ -Челопеч (скоро Крумовград и Банско) - Канадска фирма. Наистина ли трябва да продължавам с ОЧЕВАДНИ данни, които почти всеки в БГ вече знае, кой кога и за какво ни използва - само ти не знаеш... "Отношенията с Русия правят една група хора в България много богати за сметка на продадените национални интереси, а останалият народ обеднява." Тамън това щях да ти кажа за отношенията със Запада

#18 TheRock 14.08.2016 в 08:34:44

ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ АД – приход 7 639 339 000 лв (7 МИЛИАРДА 339 милиона или 10 % от БВП на България). Печалба – няма!!!!!!!!! За последните 6 години декларирания приход е 40 МИЛИАРДА ЛВ., но няма година, в която да са отчели дори една стотинка печалба. Вече са изхвърлили на улицата 15 000 българи, работещи в рафинерията. ТИТАН МАШИНАРИ АД – приход 80 333 000 лв.(80 милиона), печалба – само 798 000 лв. СОК КАМЧИЯ ЕАД – Едноличен собственик на капитала: ГРАД МОСКВА ЧРЕЗ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МОСКВА, ДЕЙСТВАЩО ЧРЕЗ СВОЯ ОРГАН ДЕПАРТАМЕНТ ПО ИМУЩЕСТВОТО НА ГР. МОСКВА приход 23 000 000 лв. (23 милиона лв.), печалба – няма. Заб. – тук съуправляващ е Станка Шопова – ЦК на ДКМС. ТРЕЙДНЕТ БЪЛГАРИЯ ЕООД – приходи 397 879 000 лв. (397 милиона лв) Печалба – 3 247 000 лв. или под 1 %. ПРОМЕТ СТИИЛ АД (в борда има руснаци и украинци) – приходи 441 000 000 лв. , печалба – НЕ!!! ЛУКОЙЛ БУНКЕР ЕООД – еднолична собственост на Руска Федерация. Дори в графата приходи резултатът е отрицателен, а за предни години при приходи от порядъка на 500 000 000 лв. печалба няма декларирана. За сравнение - ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ ЕАД декларира приход от 423 000 000 лв. и печалба от 201 000 000 лв. РОМФАРМ КОМПАНИ ООД (фирмата е българска) отчитат приход от 250 милиона лв. и печалба 154 милиона лв. При фирмите с деклариран приход между 5 и 20 милиона положението е същото. Общо 21 на брой. При проявен интерес ще публикувам списък с имената им и данните от счетоводните им отчети. Търговски Регистър е публичен и всеки може сам да провери. Руските фирми с годишен приход между 2 и 5 милиона са 20 на брой. Сред тях е и веригата Берьозка”. Деклариран приход за 2013 г. (добре, че има касови апарати, все пак) – 2 875 000 лв. Печалба – ха, сетете се сами?

#24 Шрайка 14.08.2016 в 11:55:38

Оказва се, че няма значение кой е собственика, всички гледат да не плащат данъци. И да изнесат печалбите. Да плащат данъци се очаква само от балъци като нас. http://btvnovinite.bg/video/videos/tazi-sutrin/kak-kompanija-s-miliardi-oborot-plashta-v-balgarija-simvolichni-danaci.html

Новините

Най-четените