Изводите от едно публично унижение

Все още никой не може да предвиди какъв ще е ефектът - и краткотраен, и дълготраен, след срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин. Ясно е, че такъв ще не просто ще има, а може да засегне редица ключови места по света.

За мнозина тази среща в Хелзинки вече е един от най-знаменитите моменти в изтормозената история на двустранните отношения между САЩ и Русия.

Унижението на Тръмп заема мястото си наравно със "синините" на Джон Кенеди от ръцете на Никита Хрушчов и Джордж У. Буш, взиращ се в очите на Путин в опит да разбере какво и си мисли руският президент.

И все пак за САЩ ефектът е най-сериозен. Подкрепата на Тръмп за твърденията на Путин, че руско вмешателство в американските избори не е имало, въпреки че американските служби твърдят точно обратното, не просто показа една от най-унизителните постъпки на президент на такава световна сила, но и също така може би първият недвусмислен момент, че Доналд Тръмп поставя собствените си интереси над тези на Америка.

А причината за поведението и за съгласието на бизнесмена президент ще остане неясна засега, освен ако Робърт Мълър прокурорът, натоварено с разследването за руската намеса в американските избори, не предостави нова информация и доказателства.

Фактът е, че последствия ще има - и във Вашингтон, и по света. Какво обаче може да се очаква да се случи?

Тръмп ще отвърне на удара.

Не на удара на руския президент, разбира се, а на критиките. На самата среща той изглеждаше слаб и подчинен в сравнение с Путин. На фона на доволното изражение на руския лидер, неговото несигурно излъчване беше на неподготвен и превъзхождан от опонента си човек.

Нещо повече - в Хелзинки Тръмп беше възможно най-далеч от типичния си приет образ на твърд хулиган и цар на сделките, който уверено твърди, че сам може да оправи всичко в държавата. И митът за него като силния човек на Америка може никога да не се възстанови.

И да в краткосрочен план това е политическо бедствие за президента. За човек, който така ревниво пази образа си, подигравките и критиките ще удрят там, където го боли най-много, и неминуемо ще предизвикат реакция. А те вече идват и от собствения лагер на Тръмп. Така че в четвъртък Twitter може да се подпали с нови вербални изригвания от страна на американския президент.

Той вече отговаря на критиките, че не се доверява на собственото си разузнаване. В свой туит той изтъкна, че има доверие на "СВОИТЕ" хора в разузнаването, добавяйки, че в името на едно по-светло бъдеще не може да се вторачваме само в миналото. И САЩ и Русия - в ролята си на двете най-големи ядрени сили - трябва да се разбират.

Какво ще прави Западът сега?

Досега американският президент винаги е бил възприеман като "лидер на свободния свят". Само дето един лидер на свободния свят не подвива така колене пред полуавторитарни фигури като Путин. Нещо повече - един лидер не би направил такъв своеобразен "блицкрийг" спрямо европейските си съюзници в НАТО. Подобни ходове сами вършат работата на руския президент, който от години критикува самото съществуване на Алианса.

И събитията около срещата в Хелзинки бяха именно това, от което партньорите на САЩ се страхуваха, че може да се случи - Европа не може повече да разчита на Америка под управлението на Тръмп.

Най-директният ефект от това обобщава Никълъс Дънган, старши сътрудник към Атлантическия съвет, според когото е време държавите от Стария континент да започне да изгражда два типа политики спрямо САЩ - една за самата държава и една за Тръмп като отделна личност. Защото е ясно вече пред собствените си интереси и тези на Америка кое би избрал той.

Путин ще направи също своите изводи

Ако някога руският президент е таял злоба срещу САЩ заради Студената война и разпада на СССР, то в понеделник той определено се е почувствал истински победител на фона на явното превъзходство, което имаше пред американския си колега. И то пред погледите на целия свят.

А според експертите ако тръгне да си вади изводи от срещата в Хелзинки, неминуемо ще стигне до това, че Тръмп е слаб и лесно манипулируем.

"Президентът пропусна една огромна възможност да се изправи лице в лице с Путин и с твърдост да каже, че знаем какво са направи ли и ето какво ще направим, ако не спрат", каза Ричард Легет, бивш заместник-директор на Агенцията за национална сигурност.

Страхът на специалистите е, че Путин ще интерпретира действията на Тръмп като "покана" за още вмешателства, този път в изборите за Конгрес през ноември или директно в президентските избори през 2020.

Време за избор за поддръжниците на Тръмп

Унижението на Тръмп в Хелзинки остави всеки, който работи за него или го подкрепя, пред избор. Има ли значение това, че американският президент отказа да застане зад интересите на собствената си държава и вместо това предпочете да застане до най-големия политически контрапункт на САЩ като идея, ценности и исторически постижения.

И първите, които трябва да вземат това решение са подкрепящите го във военните кръгове и разузнаването. Сред тях Дан Койтс, директорът на националното разузнаване, чиято репутация беше директно ударена с изказването на Тръмп в Хелзинки. Самият Койтс преди едва седмица коментира, че има големи червени светлини, които алармират за възможна руска намеса в изборите за президент.

Нещо повече - поведението на Тръмп повдига въпроси за това как висшите служители на разузнаването могат да останат в постовете си, след като бяха толкова зрелищно жертвани в името на разбирателството с Русия.

Изборът трябва да бъде направен и от републиканците, чиито изявени лица в голямата си част вече разкритикуваха Тръмп. Въпросът е дали ще спрат дотук, или действително ще започнат поне да опитват да налагат контрол върху президента.

Както каза Лари Пфайфър, служил в администрациите както на Обама, така и на Буш-младши, време е вече да се заяви публично това, което се коментира при закрити врати относно настоящия обитател на Белия дом.

#1 Nikkor 18.07.2018 в 10:39:15

Като оставим настрана станалите нормални писмени грешки. Това е на CNN, значи ясно какво ще кажат. Също така е ясно че БГ медиите ще го повторят дума по дума. "Все още никой не може да предвиди какъв ще е ефектът - и краткотраен, и дълготраен, след срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин. Ясно е, че такъв ще не просто ще има, а може да засегне редица ключови места по света." Никакъв, ама никакъв ефект няма да има. "А причината за поведението и за съгласието на бизнесмена президент ще остане неясна засега, освен ако Робърт Мълър прокурорът, натоварено с разследването за руската намеса в американските избори, не предостави нова информация и доказателства." Хайде най-сетне да я видим тази "информация" и тези "доказателства". Не просто да ми се говори за тях, и не да ми се налага да ровя за нея в нета, за да попадна на документ с амнайсет хиляди страници, в които да ровя с дни за да открия нещо като нищо. Ако наистина имаше такива "доказателства" тоя тулуп досега щяха да го разпнат. Буквално, не на думи. Самото признание че мЪлър трябвало да извади "нови" такива, е признание че настоящите са партенка. "Какво ще прави Западът сега?" Ами какво има да прави бе? Какво е правил досега? "Нещо повече - един лидер не би направил такъв своеобразен "блицкрийг" спрямо европейските си съюзници ... бла, бла, бла. "блицкриЙг" а ??? Гении на писаното слово и титани на мисълта. ""Президентът пропусна една огромна възможност да се изправи лице в лице с Путин и с твърдост да каже, че знаем какво са направи ли и ето какво ще направим, ако не спрат", каза Ричард Легет, бивш заместник-директор на майната си. Ами треперим в очакване на това де ще го правите. Аааа, ще въведете санкции. Само дето половината свят не ги спазва. Другата половина е принудена да го прави. Не че е убедена в празните ви приказки. И само между другото, някой ще вземе ли да разследва как Националният Комитет на Дем. партия е фалшифицирал изборите, така че Сандърс да не спечели срещу Килъри? Нееее, сакън. Ний всичкото това бръщолевене затова го правим, щото ако си вършим работата както трябва, на тая кучка ще й се наложи да търка наровете в некой зандан. Шибаният й съпруг и той е за там. И всички го знаят.

#2 iwan_petrow7 18.07.2018 в 12:14:25

"Подкрепата на Тръмп за твърденията на Путин, че руско вмешателство в американските избори не е имало, въпреки че американските служби твърдят точно обратното, ... " === Ако се затвърди тенденцията да се осланяте на "твърдения", изхождащи от разни спец.служби, върху които да базирате анализите си, утре - у други ден ще се стигне до там, да приемете на юнашко доверие, некаква "хипотетична" намеса на щатите в киевския преврата от 2014-а, щото така "твърдели" от руското разузнаване или, че руснаците имат пръст в стомашно-чревния инцидент със Скрипал и щерка му, щото видите ли, от МИ6 такива локуми разтягали ... айде моля ви, сериозна и НЕЗАВИСИМА ;))) медия сте, давайте го малко по-отговорно

#3 deowin 18.07.2018 в 17:00:46

>Никакъв, ама никакъв ефект няма да има. В щатите идват избори, и този път дори консервативните идиоти нададоха вой, когато Тръмп клекна пред Путин. Реториката "опитвам се да градя връзката между двете държави" единствено работи докато е просто думи. Когато пред целия свят поставиш думите на Путин пред мненията на всички американски агенции за отбрана, дори тъпите реднеци почват да се разгневяват. А те доста лесно се разгневяват и дълго време остават гневни. >Хайде най-сетне да я видим тази "информация" и тези "доказателства". LMGTFY. А, да: https://www.justice.gov/file/1035477/download А, искаш всичките доказателства в стотици страници секретна информация? Хм, май освен че очевидно няма как да ги получиш, не ги и искаш: >документ с амнайсет хиляди страници, в които да ровя с дни за да открия нещо като нищо Апропо, вероятно дори да получиш достъп до такива документи не би открил нищо просто защото априори си приел, че вътре няма нищо. С този манталитет дори пред теб да стои жираф, ако си прост селянин, който преди това е казал "е те такова животно нема", ще гледаш и гледаш жирафа и пак няма да кажеш нищо различно от "е то си е баш като магаре". >Ако наистина имаше такива "доказателства" тоя тулуп досега щяха да го разпнат Доказателства за руско вмешателство ФБР имаха още преди година и половина. Тоест, достатъчно доказателства, за да излязат с официално становище. А за кой тулуп става въпрос? Ако е Тръмп, той каза, че може да разстреля човек на пето авеню и нищо няма да стане, освен да увеличи популярността си. След което го избраха за президент. Десетките брутални гафове от тогава насам биха бутнали всеки президент, но не и Тръмп. Ти май наистина не разбираш, че вида популизъм, на който се опира Тръмп, само се храни от скандали. Фактите нямат никакво значение, когато можеш да ги обезвредиш елементарно пред безгръбначната партия, която представляваш, и малоумния си електорат с шепа лесносмилаеми мантри от едносрични думи като "fake news", "witch hunt", "great job", "very nice" и прочие. >"блицкриЙг" а ??? Гении на писаното слово и титани на мисълта. Оригиналната дума се произнася точно така, макар че е влязла в българския език без това "й". Грешното изписване също няма никакво отношение към верността на мисълта, която, апропо, дори не е на преводача, а на автора от CNN. Също, някак си не е особено удачно да се заяждаш за такива дреболии когато собственият ти правопис е.. хм.. неперфектен, изразено крайно евфемистично. >така че Сандърс да не спечели срещу Килъри? Клинтън победи Сандърс с огромна разлика. Също, не съм особено сигурен дали вътрешнопартийните избори изобщо следва да бъдат разследвани от федерални организации като ФБР. Последно, не ти ли омръзна редовния рефрен на изтъркания от употреба whataboutism (все още брутална логическа грешка), тъй характерен за тълпите идиоти като поддържниците на Тръмп, феновете на Путин и прочие?

#4 скучко 18.07.2018 в 17:10:12

Боже, този анализ все едно е правен през 1964г. от отговорника по идеологическите въпроси към ППО(първичната партийна организация) на кооператорите от N-ския партиен комитет в с. Горно нанадолнище.

#5 deowin 18.07.2018 в 18:58:38

скучко, не е ясно дали го разбираш, но твоят коментар е напълно неаргументирано лично мнение, тоест, просто малко по-многословна версия на "тая статия е тъпа". Съответно, носи точно същото количество информация - конкретно, това, че някой си полуанонимен сульо от някъде си не бил съгласен с нещо си. От моя гледна точка това означава практически нулева информация, защото е повече от очевидно, че съществува поне един сульо от някъде си, който няма да е съгласен с някое мнение (каквото и да е то), което прави твоя коментар напълно ненужен и безсмислен. Естествено, напълно си свободен сега да ме напсуваш защото не си съгласен с мен. Такава напълна предвидима и очаквана реакция би била идентична на горния ти коментар в безсмислието си, защото би служила на точно същата единствена цел - емоционалното разтоварване на някакъв полуанонимен сульо от някъде си.

#6 dedo adji 18.07.2018 в 23:58:17

Скучко, свободен си да псуваш. Свинчопрас е недосегаем. Но, да не се бъркаме в размяната на любезности между полуанонимните сульовци, а да видим страшния ефект от грозното унижение. Кафенето редовно ни просвещава за големите моменти по върховете. Преди година ни осведоми за някакъв важен урок, преподаден на Путин от Макарон. Навярно как да спечели 4-ти мандат. Остава да видим дали и преподавателят е научил нещо и дали ще спечели 2-ри. Преди месец имаше друга знакова среща. Какъв беше ефектът от нея? Ким закри един полуразрушен ядрен изпитателен полигон а Тръмп прекрати съвместни учения с Южна Корея. Ким има още няколко и трябва да е самоубиец, да си демонтира ракетите, а Тръмп може да възобнови ученията по всяко време. В общи линии, кво било, било, отсега нататък, както беше. И какъв ефект очакваха от настоящата среща? Путин да опразни Крим и да изтегли войските от Сирия ли? Или да бомбардира Техеран и да плати 500млн обезщетение на Скрипал? Това не могат да го очакват дори павето и самчо. Срещата беше протоколна, разговорите общи приказки и никой не е постигнал и не е търсил никакви договорености. И кое е унижението? Че Тръмп казал, че няма намеса на Путин в избора му? Ми той го каза още веднага след избора. Сега да лиже, което е плюл ли? ОК, да повярваме на деосвин, че има хиляди страници необорими доказателства за намеса и те ще разгневят Америка. Какво ли ме боли за гнева на Америка? Какво ще прави Тръмп, или ако ги импичнат, вицето му, с тия доказаателства? Ще привика Путин на съд и ще го прати в Гуантанамо ли? Ми то, ако можеше, досега 20 пъти да е станало. С цялата си арогантност, Тръмп се примирява с неизбежното. Да се оправят с него тия, които не искат да се примирят. Няма да плача, ако го импичнат. И не мога да съчувствам на унижението, истински или въобразено, на страна, която много пъти е унижавала моята.

#7 Люба6а 19.07.2018 в 15:52:53

Браво Дедо Аджи -кратко и точно

#8 скучко 19.07.2018 в 16:31:14

Прасчо, не е нужно километрично излияние да ми кажеш , че (според теб)пет пари не чина Можеше простичко да кажеш нещо от рода на: Бе Прасчо, що не земеш да си го начукаш

#9 deowin 19.07.2018 в 17:18:06

>Можеше простичко да кажеш нещо от рода на: Бе Прасчо, що не земеш да си го начукаш Предполагам бих могъл да кажа нещо от този род. Вероятно щях да кажа нещо от този род. Ако бях от твоя род. Но не съм от твоя род.

#10 pixie 19.07.2018 в 17:29:14

Аз да попитам, като един лаик, защо на Тръмп хората от разузнаването, дето уж толкова им вярва, допуснаха намеса в изборите на първо място? Ако изобщо е имало такава. Нали са върха на сладоледа? Толкова подобна ми изглежда тази ситуация на положението на 9/11, когато въпреки всичките им пълни с мегаспецове ЦРУ-та, АНС-та, ФБР-та и всички останали по веригата, арабите така изненадаха целокупния американски народ, та чак и пентагонът им без малко да хвръкне. Нищо, че имаше съмнения, че си е изцяло вътрешен сценарий. И после така се разсмърдя в света, че още мирише и няма изгледи да спре. Разделяй и владей - най-старият и изпитан принцип. Дали ще е некой атентат, с който да се хвърли поредна доза кал по арабите, за да се оправдаят всякакви набези пред света, или продължение на студената война, няма значение. Важното е да се всява разделение и страх. И всички да вярват колко велики са американците и колко лоши (почти) всички останали.

#11 deowin 19.07.2018 в 18:19:11

>защо на Тръмп хората от разузнаването, дето уж толкова им вярва, допуснаха намеса в изборите на първо място? Предполагам заради точно същата причина, поради която терористични актове и престъпления все още се случват въпреки огромните средства, които обществата отделят за сигурност - да рушиш и унищожаваш е в порядъци по-лесно, отколкото да градиш и да предпазваш изграденото от унищожителните пориви на чуждата злонамереност. За да се създаде един прост телефон, например, са нужни усилията и експертните умения и знания на стотици, хиляди хора. Практически няма човек, който да знае как и да може да го създаде от нищото, дори да има цялото време на света. Дори най-дребна грешка би направила крайния продукт напълно нефункционален. Да унищожи създаденият телефон, от друга страна, може абсолютно всеки човек. Тривиално е и има безброй начини да успееш. Можеш да замахнеш с чука. Да го запокитиш в стената. Да го стъпчеш. Да го полееш с вода. Дори да си пълен некадърник с нулева моторна координация, пак е практически невъзможно да се провалиш в такава разрушителна задача. Въпрос на ентропия. От всички системи пренебрежимо малко са полезни, и те имат ниска ентропия. Всички други са безполезни, и стига минимално усилие за да повишиш ентропията на една система и да я превърнеш от полезна в напълно безполезна.

#12 dedo adji 19.07.2018 в 21:59:26

По време на виетнамската война американците се заканваха да върнат Виетнам в каменния век. Плагиат. Още по време на ПСВ високопоставени англофренци са се заканвали да върнат Германия в средните векове. Нищо не е забравено, нищо не е научено. Съвременният запад си въобрази, че със санкции, стрелба из засада, ракетни удари и истерична пропаганда ще вкара Русия в кучи гъз. И, като видя Путин да се почесва, истерията изби в унижение. А Тръмп изглежда не се чувства унизен. А в тоя форум имаме един последовател на Тръмп, който, докато Америка плаче от унижение, развива теории за ентопия. И се опитва да смекчи унижението, като унижава Скучко и Пикси, аз съм следващият. Дерзай, прасчо, Тръмп ще бъде доволен.

#14 deowin 20.07.2018 в 00:28:54

Замириса на газ. Май някой уринира. Предполагам твърде много се вбеси онзи ден, щом дори не избяга както обикновено в редовното тъповато хилене, а в мълчание.

#15 Conspirator 20.07.2018 в 00:37:10

Сър Джон се обърнал бавно към прислужника си. -Какво са препечатали пак във УебКафето та е този шум в коментарите... -Материал на CNN,сър.За Тръмп. -И какво ново.... -Смятам,че скоро пак ще пеем Интернационала,сър.

#17 deowin 20.07.2018 в 01:22:01

Доста газ изпика. Може би е време да повикаш санитарката да ти смени подлогата.

Новините

Най-четените