Борисов посегна на депутати

Премиерът Бойко Борисов огреба до дъно банката кадри. Належащата нужда го накара да посегне на депутатите. За пръв път народни избраници от ГЕРБ се доредиха до министри. Какво да се прави? Вече се наложи и машинките за гласуване, които последни научават за премиерските чистки и рокади, да бъдат пуснати в употреба в изпълнителната власт.

Ето ги номинациите - Десислава Атанасова и Делян Добрев, който преди да поеме зам.-министерския пост, беше народен представител и заместник в икономическата комисия на 41-ото НС.

Атанасова обяви, че се приема за тежката артилерия. Със сигурност. Все пак е първият народен представител, който директно ще стане министър. Досега на хора от парламентарната група беше поверявано зам.-министерско място или шеф на комисия.

Дали с Атанасова ще откараме до изборите? Мястото е твърде проветриво. Но пък казват за нея, че е човек на министъра на финансите Симеон Дянков. Дянков пък каза, че знаел от вторник за оставките. Брей. Може да е сбъднал мечтата си - да стане най-обичаният от Борисов вицепремиер, пръв пред Цветанов.

А Атанасова заяви, че работи добре с Дянков... Да не чакаме тогава голямо поевтиняване на лекарствата, освен вече обявеното известно намаление на трийсетина медикамента. Така, както беше обявено, е съвършено неясно с колко точно процента намалява всяко едно от лекарствата.

Явно година и половина преди парламентарния вот, партийците надделяват над експертите. Тон за тази песен дава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Самият той - избран на база вярност към Борисов (и ГЕРБ).

С оставката на Трайков послушковците в кабинета със сигурност стават с един повече. Лош признак. Какво добро можем да очакваме, когато партийността взема връх над експертизата?

Пред журналисти в парламента Трайков открехна малко вратата към оставката си. Не че нямаше достатъчно жокери за досещане. АЕЦ "Белене", "Южен поток" и цените на доставки на руския природен газ за България, по които трябваше да има съгласие още юни м.г. А все няма.

По газовата връзка винаги е текла политика. И все си тече.

Вече казахме, че при преговори за цените на газа все са отивали икономически министри - Евгений Бакърджиев, Румен Овчаров, сега и Трайчо Трайков.

Но Борисов не започна ли прекалено да угажда на руснаците? Отново анонсира идеята си за референдум за АЕЦ "Белене". Нещо, за което се беше обявил и Георги Първанов. Добре, че президентът Росен Плевнелиев поряза малко подобни мераци.

Хем Борисов не иска да разсърди Москва за АЕЦ "Белене", хем му се ще да не се налага да носи отговорност за строителството на централата. Трудно. И с руснаците, като с арабите от Катар, не се преговаря лесно.

#1 Чинчифон 16.03.2012 в 17:43:00

Народът го е казал.Колкото и да се въртиш,г..ът ти е все отзад

#2 Svelini 16.03.2012 в 18:57:07

Номинацията на ББ за здравен министър е много екзотична. Не е за вярване, че такова жизнено важно за хоратаа министерство се бута в ръцете на тази госпожа.

#3 MacAllister 16.03.2012 в 22:37:20

Ъъъъ Президентът, този де пЛевнелиев освен другото взе да рекламира вземането на нов заем, това защо го пропускаме? Нищо не е порязал, само се прави на лееекинко различен и подготвя другото перо по въпроса... Да вземат да я построят тая централа най-накрая, вече не съм нито "против", нито "за", просто ми писна целия ми съзнателен живот да минава под знака на приказки за АЕЦ "Белене". Това продължава вече около 30 години!

#4 VL-2 17.03.2012 в 09:51:58

Ситуацията с централата е или тази или никаква. Точно по тази причина, ако ще има референдум въобще, то той трябва да е "За или Против ядрената енергетика като цяло в България" И да се мотивирам, пък може на Бат' Бойко да му го докладват. 1. Очаква се до края на годината да се приемат задължителни общоевропейски правила за безопасност на ядрените централи. С оглед на развитието на темата "стрес тестове" даже е 100% сигурно приемането им. 2. Всички нови проекти ще трябва да отговарят на тези правила. 3. Правилата ще се диктуват от богатите. Ние сме от страната на бедните. 4. При така създалата се схема може да се окаже, че един блок в Козлодуй ще е на цената на 2 в Белене, като трябва да се отчетат поне едни 6 или 7 години в проучвания, проектиране, одобряване и т.н. 5, Всъщност, 6 милиарда за 2 блока въведени в редовна експлоатация вече е една ниска цена. В момента преговорите в други страни се водят за цени между 8 и 10 милиарда за същата услуга. 6. Проектът Белене е преминал всички бюрократични процедури включително и в ЕК. Това са сложни контакти, изисква се и лобизъм. Настоящата политдружнка това едва ли го умее. ... и последното ... Атомните централи все още са в разряда на върховите технологии. С други думи, скъпи и сложни играчки. Въпросът колко ще струва нещо си е смешен и може да бъде задаван само от самоопределящи се като "мениджъри от висок клас". Адекватното мислене е, че колкото излезе, толкова ще е. Парите винаги могат да се избият ако се поорежат крилата на вятърните мелници с по левче за киловат и продуктивност, подходяща за довеждане до тиха лудост на всеки един оератор на енергийна система... Ще взема да развия подробно темата с цифри и срокове в http://atominfo.bg , но трябва да ми остане малко свободно време.

#5 Чинчифон 17.03.2012 в 17:29:18

Морално право да се борят срещу атомните ни централи могат да имат само онези лица,които през живота си и при никакви обстоятелства не са ползвали енергия,произведена от АЕЦ.За това е по-правилно да се разделим на държави, които ползват атомна енергия и други,които ползват вятърни мелници.

#6 jambo 17.03.2012 в 19:11:15

Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012! След регистрацията ще получите имейл на български език с кратки съвети! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашата покана е тук:http://signup.wazzub.info/?lrRef=d0fef1cc

Новините

Най-четените