Президент на бял кон

Предсрочни избори не "дали", а "кога". Съвет за стратегическо развитие на България, който да предлага алтернативи на "икономическия блокаж и идеен застой на страната". Заявена подкрепа за евентуален нов политически проект ("стига да работи в интересите на България"). Думи за "Безпринципната коалиция" в момента...

Макар модерната история на България да познава доста случаи на обтегнати отношения между правителство и президент, Румен Радев определено се старае да изпъкне в този план, разграничавайки се толкова, колкото му е по силите от кабинета Борисов 3.

С мрачната си реторика в стил "Чърчил в навечерието на Втората Световна война" той толкова успява да изпъкне, че спокойно може да се каже, че директно иззема ролята на опозицията в страната.

Някои биха отишли и по-далеч в тази идея, намеквайки че Румен Радев действително утъпква почвата около себе си за ново движение, партия или нещо от сорта. И честно казано тази теория дори не звучи странно, конспиративно, дори напротив - сигнали за подобно нещо има.

Президентът сякаш се вклинява в приелата окопен вид политическа битка между ГЕРБ и БСП, за да раздруса нещата. Уж на страната на БСП, но не съвсем. С типични за лявото идеи, но с постоянния намек за нов проект, нова партия, нов играч на политическата сцена.

Има един друг въпрос, който изплува иззад цялото чудене около поведението на държавния глава и скритите послания в речта му: дали е работа на президента да влиза в ролята на опозиция? Дали въобще е удачно за един държавен глава да влиза стремглаво в междупартийна битка и сам да раздава удари?

И това наистина е важен въпрос. Защото ролята на един държавен глава преди всичко е да символизира единството на нацията, да се издига над крамолите вътре и между партиите, да заема моралната висина и да съди всички еднакво, без да заема страни. Особено в настоящия момент на напрежение и растяща пропаст вътре в самото общество.

Това, разбира се, е една идеална ситуация, а реалността е доста по-различна.

В момента президентът е приел друга стратегия, която го показва в героична светлина за част от населението. В нея той застава срещу управляващите и заема позиция, която му позволява "да нарича нещата с истинските им имена" и да възседне белия кон, за да "ни отърве" от предишния герой на бял кон.

Наративът за герои и злодеи е до болка известен в политиката и се е прилагал безброй пъти. В реториката на Румен Радев нещата не са по-различни, а злодеите са управляващите.

Затова и за него е лесно да говори истини и да назовава много реални проблеми. Институциите са с ниска легитимност. Има корупция и тя се е вкопала яко в самото общество и институциите. Има усещане, че навсякъде има корупция и безнаказаност.

Успява да играе по болни теми като бедност, чувство на несигурност, липсата на ред и законност и т.н.

Въпросът е, че в политиката героите идват, най-вече за да трупат дивиденти, а не за да спасяват нещастни народи. Поне опитът досега учи на това. Това напомня и постоянството, с което Радев се връща на обичайните си теми за "правилните" изтребители, "лошите" санкции срещу Кремъл и от време на време за доставките на руски газ.

Още по-интересни стават нещата, когато в цялата ситуация се вкара благословията за евентуален нов политически проект и реторичното форсиране на въпроса за предсрочните парламентарни избори.

Няма как да не събудят съмнения, че президентът не просто ще дава благословия, но и ще дирижира създаването на въпросния политически проект.

Разбира се, това може и да останат само спекулации. Но ако нещата се развият именно по този сценарий? Особено на фона на намека на Радев, че парламентът ще се разпадне преди края на мандата си, което не е въпрос на "дали", а на "кога"... Какво ще значи това за държавния глава, който по презумция трябва да стои над партийната политика?

Разликата между жизнения, енергичен държавен глава, който не се страхува да застане зад собствените си принципи за правилно и грешно, и политическия играч, който използва ситуацията, за да прокара собствените си интереси, е едновременно тънка и безкрайно голяма. Горе-долу толкова, колкото между смелост и умел опортюнизъм.

От коя страна стои сегашният президент? Това всеки трябва да прецени за себе си.

#1 Shotgun Predator 29.01.2019 в 16:01:10

Тоя не знае къде се намира, Радев имам предвид. Човека си е повярвал много. Иначе е тъп като галош. А и изказът му един простоват. Най-тъпия президент който сме имали. Интересно че времево съвпада с най-простия министър председател, който сме имали. Лошото е че тъпотата им върви с безчовечността им ръка за ръка. Няма как да мръднем напред с такива минжитурки начело.

#2 1951 29.01.2019 в 16:03:20

Иска авторът да каже нещо, иска, но не се получава. Само шум. Истината е, че у нас президентът е едно такова странно животно, което има зад гърба си огромен вот на народно доверие под формата на преки избори и в същото време практически никакви възможности да влияе на политическия живот, освен с това да приказва. Щеше да е интересно да се прочете сравнение между това, което Радев прави днес и това, което Плевнелиев правеше по време на Орешарски (снемаше доверие, примерно) или това, което Първанов правеше по време ма "Борисов 1", че и при Тройната коалиция, па и при Царя (помните ли АБВ, кога реално го обяви). За Стоянов и Желев няма смисъл да се връщаме, защото е страшно отдавна, но пък има и страшно интересни истории там.

#3 sim4o 29.01.2019 в 18:19:02

Истината е в сравнението! Плевнелиев! Той е нашият политик с най-големи позиции из международните среди! .. И знае езици, и всичко ..! "Бях член на световно семейство, бях равен на всички тях. Имал съм поне 25 срещи с Обама и 30 с Меркел" . Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко - продължава той в публикуваното днес голямо интервю. - Търсели са моето мнение. Аз бях човекът, който можеше на български, на руски - с Лавров широко си говорихме, на перфектен немски и английски да дава решения. И бях оценен. Получих огромно международно признание. "Обама е мой близък приятел - заявява Плевнелиев. - През последния септември само за един ден ние се видяхме три пъти... Беше ме сложил на маса №2 и си говорихме дълго. Но извън този исторически обяд вечерта Обама ме покани и на приема. И направихме тази прословута снимка, на която Обама и Мишел така здраво са ме прегърнали, че ми се е повдигнало сакото. .." Да припомним - в Белия дом ДРУГО повдигнато сако освен нашето, българското НЕ Е ИМАЛО! Има една повдигана синя рокля , по времето на Бил Клинтън .. ама онази история е съвсем друга! Синя рокля и Сако! Това е! Преди време имахме ли , да запитам, така приемани хора - че американските президенти да им вдигат сакото от обич .. ... ?? И не ни ли се разтупва сърцето .. ние, българите - представени от нашият президент - сме вече на маса №2 ! .. Обама и Обамовица да ни хвърлят сегиз - тогиз , по едно око по време на вечерята. А?? От маса номер две, може и директно да комуникира: "Какво е това? Супа? Аз много обичам супа! Чорбата е турско ядене, ние сега повечето ядем супи!" Плевнелиев е бил на МАСА НОМЕР ДВЕ! Знам какво ще ми кажете, червенушки .."Щото Обамовица да го следи, да не прибере сребърните лъжички" .. ама няма да сте прави и вашето ще е клевета. От маса номер две, Росен би могъл да се обърне директно към домакините.. "Тц,тц, тц пърдон, изцапах ви бохчата"! Да повторим, че е важно: " Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко .Търсели са моето мнение. Аз бях човекът, който можеше на български, на руски - с Лавров широко си говорихме, на перфектен немски и английски да дава решения. И бях оценен. Получих огромно международно признание. Та така! За търсене на авторитетно мнение на английски - може би се набира 1 ... За даване на решения , на руски - набираме 2 .. За връзка с оператор - 3 .. За говорене надълго, на перфектен немски - 4 .. Булгар! Булгар! А вие викате - Радев ..

#5 sim4o 29.01.2019 в 22:59:15

... И още за Росен . 1. Ето негови дълбоки политически анализи: ---------------------- „в продължение на много години бяхме изключително силно зависими като член на Съветския съюз„. ------------------ "Член на Съветския Съюз" .. ей това, ще го помня до гроб , щото съм евроатлантист ! Както ще помня и за Сакото и за Синята Рокля .. ... надигани, да припомня , на едно и също място - в Белия Дом ... 2.Ето и за росеновата юначност: ----------------------------- ….„През февруари отидох на платформата с протестиращите. Бях там, на платформата, и крещях (смее се), опитвайки се да им кажа нещо, и те ми крещяха (смее се), но накрая доказах, че съм смел президент, който не се страхува да отиде дори на платформата .." ----------------------------- Като преведено от английския на Президента "да отида на платформата" ще да означава, че февруари се е качил на покрива на лекотоварен автомобил Форд и от там е говорил, КАКТО ЙОЛО ДЕНЕВ на мегафон с батерии 1,5v ! При това качване, Росен показал гражданска смелост, физическа ловкост и сиви рипсени чорапки до над глезена! Честити сме, че сме имали такива водачи! Не, не Йоло .. Росен .. не че и Йоло не е подобен храбрец де.. Отчаяни смелчаци са и двамата!

#6 sim4o 29.01.2019 в 22:59:50

Истинският евроатлантист , на Нова Година показва снимки от Скалистите Планини ( Rocky Mountains)... Най-високият връх Елбърт в американския щат Колорадо с височина 4401 m. А Радев .. нищо .. Язък, че като е бил на обучение в САЩ са го хрантутили в столовата . Хем първо, второ, трето ..

#7 rare case 30.01.2019 в 09:37:12

Няма никакво съмнение - след като титанът на мисълта, Сим40 се е хвърлил на амбразурата, Радев здраво го е закъсал. Поне на 2 места в трагичната му реч е нарушена Конституцията. Чудя се, кой първи ще сезира Конституционния съд?!?

#8 sim4o 30.01.2019 в 16:19:25

rare case | 30.01.2019 09:37 Няма никакво съмнение - след като титанът на мисълта, Сим40 се е хвърлил на амбразурата, Радев здраво го е закъсал. Поне на 2 места в трагичната му реч е нарушена Конституцията. Чудя се, кой първи ще сезира Конституционния съд?!? -------------------------- 1.Благодаря за "титан на мисълта" .. да , бил съм член на МЕНСА , имам IQ колкото Гьоринг, радвам се че съм оценен .. 2. "се е хвърлил на амбразурата, Радев здраво го е закъсал. " .. не знам, припомнянето за успехите на Българското Президентство , дали е "хвърляне на амбразурата" .. а и целта ми, припомняйки за Росен , не е била Радев да закъсва .. все пак , до исполинския ръст на предшественика му - Росен Плевнелиев, не всеки би бил приеман нормално. Плевнелиев вдигна, така високо летвата , че вече ние, българите очакваме от всеки политик подобни постижения .. Ето: "Бях член на световно семейство, бях равен на всички тях. Имал съм поне 25 срещи с Обама и 30 с Меркел" . Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко - продължава той в публикуваното днес голямо интервю. - Търсели са моето мнение. Аз бях човекът, който можеше на български, на руски - с Лавров широко си говорихме, на перфектен немски и английски да дава решения. И бях оценен. Получих огромно международно признание. "Обама е мой близък приятел - заявява Плевнелиев. - През последния септември само за един ден ние се видяхме три пъти... Беше ме сложил на маса №2 и си говорихме дълго. Но извън този исторически обяд вечерта Обама ме покани и на приема. И направихме тази прословута снимка, на която Обама и Мишел така здраво са ме прегърнали, че ми се е повдигнало сакото. .." 3."Истината е в сравнението" .. ето моето верую. А и нека всеки българин, да направи поне толкова, за да се чуе за България , колкото Росен Плевнелиев. Поздрави

#9 vikki 30.01.2019 в 17:03:12

Та, какъв е курсът на шведската крона (SEK)? Че един селски от Хасковска област има да връща...

#10 sim4o 30.01.2019 в 21:52:56

И още от Плевнелиев, по повод Английската Кралица ( със съкращения): ---------------- "По повод статията "Как Елизабет ІІ финтира комунистически диктатор" от 13 октомври заявявам следното: .. В рамките на моя мандат аз посетих три пъти Обединеното кралство и трите пъти по покана на Нейно Величество. .... И най-важното тридневно официално посещение в Обединеното кралство на 17 до 19 март 2014 г. по покана на Нейно Величество. .. ..... Срещата с кралицата на четири очи продължи 45 минути - с 15 минути повече от предвиденото по протокол, като на отговарящия за протокола на кралицата му се наложи три пъти да влезе в салона за прием, на 30, 40 и 45 мин., за да напомни на Нейно Величество, че времето отдавна е изтекло. ... ... Кралицата ми зададе десетки въпроси, например за България, Балканите, ЕС, украинската и гръцката криза, Путин и незаконната анексия на Крим, борбата с тероризма, социалните мрежи и др., като изпитваше огромен интерес от разговора, който в никакъв случай не беше формален и по протокол, а изпълнен с дълбоко съдържание. ... ... Детайлите също са важни, като например влизането през парадния вход на двореца с личния шофьор и автомобил на кралицата, гвардейци, духов оркестър и химн, посрещане от престолонаследника Чарлз и принц Едуард с принцеса София. Нека видим как ще посрещнат Радев. Бях приет от двама вицепремиери и още трима министри, т.е. общо петима министри. Вицепремиер и лидер на либералдемократите сър Ник Клег, вицепремиер, лидер на консерваторите и на парламента и секретар по външната политика Уилям Хейг, председателя на камарата на общините Джон Бъркоу, министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, министъра по професионалните умения и предприемачеството Матю Ханкок и министъра по въпросите на децата и семейството Едуард Тимпсън. Бяха осъществени срещи с кмета на Лондон Борис Джонсън, с кмета на Лондонското сити Дейвид Утън, с президента ЕБВР Сума Чакрабарти, с президента на BP, с над 60 представители на британския бизнес, бях удостоен с честта да стана Патрон за България на "Международната награда на херцога на Единбург", среща със световноизвестната писателка Дж.К.Роулинг и съвместно стартиране на проект в България с нейната фондация "Лумос" и много други. ... ... Практически аз бях приет от кралицата и принцовете, двама вицепремиери, общо петима министри, лидерите на две от трите основни политически сили, председателя на двете камари, кметовете на Ситито и на Лондон, най-известните бизнес и културни лидери на Обединеното кралство. Да видим дали ще бъде така с Радев." ------------------------- П.П Материалът беше публикуван в пресата със заглавие "Къде е Радев, къде съм аз". ДА! Виждате ли , приятели Плевнелиев го е возил ЛИЧНИЯТ кралски шофьор и го е приела Дж.К.Роулинг. Абсолютно точно на 30 -тата, 40-тата и на 45-тата минута нарочен кралски човек , леко е открехвал вратата , надзъртал е при кралицата, гледал ги е какво правят - няма лошо - и е казвал, че хубаво си говорят за Социални Мрежи , ама Росен май го чакат вкъщи. Всички кралски хора и кралските коне не могат да го върнат на мястото му, не! (All the king's horses and all the king's men , couldn't put Rossen at home again..) А Кралицата е говорил за СОЦИАЛНИ МРЕЖИ И Е ОТГОВАРЯЛ НА НЕЙНИ ВЪПРОСИ , обяснявал е .. С Дж.К.Роулинг ще да е говорил за Хари Потър и Хърмаяни, и дали Дарко Малфой няма да се ожени за Краб и Гойл и да минат Под Дъгата .. Той , (Росен , а не Дарко Малфой) е Патрон за България на "Международната награда на херцога на Единбург" и са го посрещали напети войници с гвардейска премяна ! А със Сума Чакрабарти , Плевнелиев е говорил сума си разни работи .. А може би, и в Лондон му е било надигано сакото , ама от скромност мълчи ? Ето линк към "Къде е Радев, къде съм аз".. https://www.segabg.com/category-then/kude-e-radev-kude-sum-az

Новините

Най-четените