Да харесваш Хитлер вече не е скандално

"Чичо Ади беше прав!" Един сравнително често срещан коментар под публикации на различни забавни страници във Facebook, в които по един или друг начин е засегнат лидерът на Третия Райх Адолф Хитлер.

Коментарите, макар и иронични, не дават особено поле за съмнение, че пишещите ги имат нещо друго наум, освен геноцида над евреите и много други малцинства (включително ромите), извършен през Втората световна война.

В същото време става ясно, че една трета от българите намират за приемливи практики, характерни за режими като комунизма, сталинизма и болшевизма. Цели 6% изцяло ги приемат.

Коментари с подобно послание стават все по-често срещано явление през последните няколко години.

9 май уж трябва да е от онези дни, които обединяват. Все пак се предполага, че празнуват всички - кой Деня на Европа, кой Деня на победата... важното е да се отбелязва падането на един от най-мрачните и ужасни режими в света - нацизма на Хитлерова Германия.

Все пак разделения, както всяка година има - кой какъв празник празнува, кой кого поддържа, кой срещу кого се обявява, кой е спасил Европа, и кой е бил истинският враг...

Макар идеята и на двата празника да е победата над нацизма, тя минава на заден план на фона на сблъсъка между Запада и Русия и кой от двата цивилизационни подхода има по-голяма сила в себе си. И Роджър Уотърс не помага много в този разговор.

Междувременно обаче в онази хладна и влажна среда на интернет, дълбоките форуми и тайните Facebook групи "Чичо Ади беше прав!" набира своята сила, без никой да й обръща внимание.

Да, крайно-десни елементи, които да хвалят делото на Хитлер винаги е имало. Интернет и социалните мрежи обаче дадоха на тази идеология полето за изява, което доскоро й липсваше. Заклеймявани като антиобществени, нацизмът и хитлеризмът сега откриват своята благодатна почва. А засилването на консервативните настроения в глобален план след 2013-а година даде необходимото наторяване.

Бежанската криза в Европа, заедно със зараждането на Ислямска държава отприщи един категоричен отговор на либерализма и политическата коректност, а политици като Доналд Тръмп, Родриго Дутерте, Найджъл Фарадж и редица други дадоха тласък на свободата на словото в една нова посока - вярата, че можеш да кажеш всичко, независимо колко омраза се съдържа в изказването ти, абсолютно свободно.

Свобода, която всеки тълкува както му е угодно.

У нас за това си имаме достатъчно кандидати за проповядването й. На едни демокрацията им е отнела много, за други ромите трябва да се отглеждат в резервати, трети нямат проблем да се снимат с нацистки поздрав.

Прибавете към всичко това и доза здрава пропаганда по модела "Герасимов" за гнилите демокрации, упадъка на съвременното общество и по всички онези разделителни теми в едно общество, и ситуацията става съвсем цветуща и жадуваща за "лидерите с желязна ръка".

В такава среда не е трудно едно своеобразно "реабилитиране" на Хитлер. Той е знаел как да се оправя с проблемите, той е знаел как да се оправя с малцинствата и с онези, на които много са им знаели устите. Освен това е направил това, това и това за държавата си/за България. Подхранва се една вяра, че ако той е бил останал, нямаше да има "други", светът щеше да живее богато и най-вече - достатъчно подредено. И всякакви други подобни оправдания.

Че неговият режим е избил толкова много хора - редовният отговор е, че Сталин е избил повече, а комунизмът е още по-голямо зло. Само дето двата минуса тук не правят плюс. И това далеч не е състезание, в което трябва да се избере победител.

Да, това не е все още мнение, което ще се чуе от политик или някое видно лице по телевизията. То все още обитава предимно дебрите на интернет, но там набира популярност и видимост. Там набира сила и последователи.

Ако не вярвате, отворете някой форум или публикация за Третия райх в някоя по-голяма и по-активна група във Facebook. Или различните публикации за 20 април - рождения ден на "фюрера".

Множество хора - млади и не дотам млади вече героизират "Чичо Ади" като символ на силата, здравата ръка и умението да се разправиш с "проблемите" по онзи кардинален начин, типичен за диктаторите.

Да харесваш Хитлер вече не е толкова скандално. Да демонстрираш тези си пристрастия - също. Това, че подобни демонстрации влизат в противоречие със законите на държавата, не значи кой знае какво. За подобни неща отдавна вече май никой не прави проблеми. Нещо повече - на такива неща отдавна никой не обръща особено внимание.

#2 boris 08.05.2018 в 21:41:07

"....Хората, всички без изключение, всеки ден така или иначе общуват с природата, запознават се с тайните й и си въобразяват, че разбират почти всичко, а всъщност, със съвсем редки изключения, съвсем сляпо минават покрай едно от най-важните явления, свързани със собственото им битие, а именно, те абсолютно не забелязват, че всичко, живеещо на земята, е строго разделено на отделни, затворени в себе си групи, всяка от които представлява отделен род или вид..."

#4 Бай Пешо Танкиста 09.05.2018 в 08:59:35

Стига дивотии, за какво му е притрябвал на някой Хитлер и неговите идеи-така или иначе той е отречен! Днес имаме Путлер, който е носител изпълнител на идеите на Хитлер, съчетани с новите съвременни техники на пропаганда! Т.е. -за какво ти е Хитлер, като Путлер всекидневно лае от всяка медия, а ако той има запек или "рядко"- винаги има пудели около него, които го заместват в лаенето и а.кането!!!!

#6 скучко 09.05.2018 в 10:39:05

Скъпи ми Сашко , за да звучиш автентично, наричай циганите както Хитлер ги е наричал в речите и декретите си: ЦИГАНИ, не РОМИ. Да се отличават от другите не арийци на дрехите им слагали кафяв триъгълник със "Z" , демек сиган.

#7 SilvioGesell 09.05.2018 в 11:22:06

Така става от много политическа коректност. Харесването на хитлер, мао, сталин и подобни трябва да е глупашко а не да изглежда скандално и разни тийнейджъри да се превъзнасят че се бунтуват и са куул

#8 rare case 09.05.2018 в 11:25:51

Боже, Боже, що за дискусия?!?! По такива теми трябва да се реже радикално , като при злокачествен тумор - до здраво! Няма никакъв друг вариант!

#9 Дракон с кисело зеле 09.05.2018 в 11:57:22

Уебкафе, ако искате да вдигнете нивото си като медия, вземете разкарайте професионални олигофрени като автора на това горе, че даже смешно не е.

#10 gothic 09.05.2018 в 12:32:03

Александър Петров, един приятел се интересува от мнението ти за култа към Че Гевара....

#11 TheRock 09.05.2018 в 14:53:42

Всички които харесват Хитлер, харесват и Путин, и Че Гевара, и Сталин. И те така!

#12 follow_the_cash_flow 09.05.2018 в 15:09:36

Крайно време е хитлер и холокоста и всичките тъпотии, вменяващи комплекси на германците и косвено на европейците, да се лустрират и забравят. До едно време е вършело работа - страха да няма реваншизъм у германия, както след първата световна. Но вече десетилетия циклим над тези глупости, като изтъркана плоча. Германците и европейците могат само да се гордеят с всяка част от историята си !!! За грешките е платено, и то СКЪПО И ПРЕСКЪПО !!! Платено е от ЕВРОПЕЙЦИТЕ, със смърт, страдания и разрушения !!! Няма нужда да се натякват, и то от сили, които нямат НИЩО ОБЩО С ЕВРОПА. Визирам конретно и точно: - САЩ - Израел - Великобритания, доколкото е решила да излиза извън ЕС и се дистанцира от европа винаги, когато и е изгодно.

#13 rare case 09.05.2018 в 15:49:13

Кеша, предложението ти издава липса на мисъл! "който не познава миналото, няма бъдеще", неси го чел, нали?

#14 follow_the_cash_flow 09.05.2018 в 16:01:18

Да, познаваш миналото, приемаш го, и не драматизираш. Отношението, лицемерието и срамежливостта по въпросите за нацисткото минало на германия и холокоста, издава сериозни психо-емоционални проблеми. Посттравматичен стрес, вина и т.н. Ако имаш елементарна представа от психотерапия, личността трябва да осъзнае, да приеме и в крайна сметка да се освободи от тежестите от миналото си, за да може да върви напред и да развие напълно потенциала си. Същото е и за колективната идентичност на германците/ европейците.

#16 D-Fens 09.05.2018 в 22:57:06

Тези които не одобряват писаното, не мисля че трябва да се сърдят на автора за горния пропаганден пасквил - угодниченето на шабес-гоите е също толкова разпространено и прието за нормално колкото и агресивната готовност на народа юдейски да продължава да смуче кинти от измамата на XX век позната под името "холокост". И да, смея да мисля че светът щеше да е едно по-добро място ако Остта бе спечелила войната, да не говорим къде щяхме да сме технологично имайки пред вид че при сегашните победители от години най-много се харчат средства за развлекателните технологии като филми, видеоигри, виртуална реалност - все неща с минимална полезност чиято голяма заслуга обаче е че генерират най-много пари. По този начин консуматорството процъфтява и дори се насърчава, а това че много нямат нищо против него говори за успешно промити мозъци.

#17 TheRock 10.05.2018 в 12:55:46

Неосъждането на комунизма довежда до възход на националсоциализма. Декомунизацията е наложителна и колкото повече се отлага във времето, толкова повече се стимулира ренацификацията. Фашизма няма нищо общо с националсоциализма. Парад на националсоциализма е сборището на БСП и Атака пред МОЧА. А парад на фашизма са сборищата на ДПС. Разграничавайте нещата.

#18 Бобо 10.05.2018 в 17:45:41

Тези които познават само ПРЕИНАЧЕНАТА ИСТОРИЯ на Европа могат да дискутират за Хитлер по този първосигнален начин. А колкото да сравняваш Хитлер с Путлер е все едно да сравняваш Айнщайн с Андрешко!

#19 deaf 11.05.2018 в 08:11:37

Към колегата с първият пост, няма никакви доказателства,че Хитлер се е самоубил! Дори обратното - по всичко личи,че Хитлер е инсценирал собствената си смърт. Самият Сталин е бил сигурен,че това е постановка и цели две години след капитулацията на Германия е отказвал да повярва в "самоубийството" на фюрера. В случая предпочитам да вярвам на инстинкта на Коба да надушва кога го лъжат. Някой сериозно ли вярва,че фюрерът би поискал трупът му да бъде изгорен до неузнаваемост?! (Вместо да бъде погребан на тайно място.) И после захвърлен на открито,където Червената армия бързо го е намерила?! А зъбният статут лесно може да бъде фалшифициран. Да не говорим,че по-късно през годините няколко аржентинци се кълнат,че са виждали Хитлер в Аржентина. И т.н.

Новините

Най-четените