Цветя на злото

Стартирането на новия бг сериал "Седем часа разлика" по bТV съвпадна с раздаването на наградите "Еми". Чудесен повод отново да си дадем сметка за нивото на телевизионното творчество у нас.

Не ни се нищи нито заснемането на сериала (даже не можем да имаме забележки), нито играта - да речем, че пленителната Ваня Цветкова компенсира цялата вдървеност, с която блестят по-голяма част от актьорите - и диалозите им.

Но това е поне третият нов роден сериал, който се занимава по-малко с реални отношения и повече преекспонира агресията между хората и предъвква соц и постсоцклишета с досаден деветдесетарски маниер.

Мутри, които нареждат на подчинените си да счупят краката на еди-си-кой прокурор (да беше казал "строши" вместо "счупи"), любов между деца, чиито родители са врагове помежду си, подкупни съдии и неподкупни прокурори, героизирани журналисти, предраматизирани и отчуждени емигрантски неволи и един зъл руски мафиот в инвалидна количка на име Распутин, който се опитва да се държи като Марлон Брандо - само дето не е толкова харизматичен.

А прокурорът е издялан от сценаристите като статуя от музея на социзкуството, честен и неподкупен борец (Сещате ли за такъв от ерата Филчев насам и кой ли е прототипът му... И за пребит прокурор не се сещаме да е имало в България.)

Новият български сериал е нещо средно между софистицирана жълта хроника (мутрите си падат по символизма (!!!) и рецитират "Цветя на злото" от Бодлер, хапват неизискано изискана френска кухня в компанията на сексапилна съдийка) с бутафорни елементи на мафиотски филм от 70-те (а Распутин е с червено цветенце в бутониерата си).

За два часа от първия епизод нямаше нито една реплика, която да не е натоварена с негативен заряд. Независимо дали става дума за отношения между тийнейджъри или възрастни, проблемите им са толкова усложнени, изкривени и ожесточени, че излиза, че всяка любов те обрича на смърт. Или поне на вечеря с убиец.

До момента няма нито един нов български сериал, който не черпи - и то доста фалшиво - идеи от митологизирания лайфстайл на мутрите, новобогаташите и техните "приятелчета" в горните етажи на властта. Всъщност засега филмът е достатъчно политически коректен, защото сюжетът му върви по клишето "ние ги хващаме, те ги пускат". Откъде ли ни е толкова познато?

Така безсилието на родните тв творци да влязат в истинския живот на хората се превръща в поредната псевдоелитарна боза. Поне разбрахме, че българските имигранти в Америка толкова са го закъсали, че слушат Графа...

#1 Пепо 19.09.2011 в 18:50:54

Рядко тъп сериал...а българите в чужбина са даже и по-зле- масово слушат стар турбо поп фолк, плющат кебапчета и бира и четат жълта преса, считайки комунизма за враг номер 1

#2 Borracho 19.09.2011 в 18:56:21

Добре е сериала, идеален е даже

#3 Оня Дето Го Трият 19.09.2011 в 20:01:11

Някой много правилно беше отбелязал, че в българските филми чистачките си говорят по следния начин: "Би ли била така любезна да ми кажеш къде е парцала, тъй като не бих могла сама да го открия" Явно още един сериал изсмукан от пръстите се задава....тия сценаристи накой свят живеят?

#5 iii_krv 19.09.2011 в 22:05:43

Тхеа, ти пък даже го и изгледа ли?!...

#7 Оня Дето Го Трият 19.09.2011 в 22:53:39

Мануела Ти сценария го остави - българските "актьори" са способни да оакат и най-гениалния сценарий! Титаник щеше да потъне два пъти по-бързо от мъка ако в главната роля беше Асен Блатечки, влюбен в Радина Кърджилова....

#8 FRIEDEMANN 19.09.2011 в 23:26:43

Чудесен си е сериала(поне първа серия).Харесва ми много повече от редица американски бози.Предпочитам да гледам наше производство сериали от колкото чужди "глупости".Актьорския състав не е лош,ще има развитие на конфликт между личности,поколения,политически разбирания и тн.Ако се замислите и сравните "7 часа разлика","Стъклен дом" и Дунав мост от преди 11-12 години,как мислите дали има развитие. Дайте му шанс поне още дна серия А Милото кърти с някои лафове:" Аз ли бе,аз съм сериозен като некролог"

#9 Blumkvist 20.09.2011 в 00:08:00

Авторе, важното е да се плюе, а ?

#10 veselavesela 20.09.2011 в 00:45:07

Струва ми се, че някой друг го раздава политкоректно

#11 Doberman 20.09.2011 в 01:31:27

На мен сериалът ми хареса! Актьорският състав е подбран доста добре. И няма изцепки като в "Под прикритие" главният герой, "супер мачо" да подскача като пенсионерка, чула мръсен виц. Сцнеарият е написан доста добре. Все по-малко клиширани фрази има, разбира се руският е адски зле, но какво да правиш. Да, този Дон в NY не е най-подходящият образ, монологът му беше... бе нямам думи. И все пак се вписва добре в стереотипа, което е адски важно. Като видиш дадения персонаж да можеш да разбереш какъв е само от външния му вид, освен ако идеята не изисква нещо друго. Те и другите персонажи са адски клиширани, но това не ги прави безинтересни. Между другото и Монк, и Хорейшио и пича от CSY:Las Vegas и Хаус са адските клишета, но са развити много добре. За "любовта" и клишетата в самия сюжет - авторе, преди да пишеш почети малко, поинтересувай и ще разбереш, че НЯМА филм, който да не е построен на няколко основни правила, които идват още от античността, както и пиеса и въобще добре разказана история. Тези неща ще ги видиш и в "Илиада" и "Одисея", и в "Ромео и Жулиета", и в "Crank". Има формули, по които се пишат тия неща и те са утвърдени в световен мащаб. Тези формули работят и до тях се е достигало векове наред. Никой няма да ги промени, щото те са оптимални, пресметнати до секунда схеми, имащи максимален ефект. Ако пак се поинтересуваш, ще можеш да прочетеш, че има-няма десетина типа основни сюжета, а всичко останало са само "дрехи". От статията разбирам, че авторът иска да гледа "отношения", ми пич - те ти ги турските, латиноамериканските сериали, "Дързост и красота"... там само си изясняват отношенията, някой пръдне и следват н-брой серии по тоя повод, та в крайна сметка разбираме к'во е отношението и на операторите към тая пръдня. А това с политкоректността ме уби. Правосъдната министърка е кандидат за вице от ГЕРБ... като оставим настрана очевидното, намери начин да се научиш да усещаш иронията, щото не ти се получава. И последно - за соц. клишетата, в тая държава темите са няколко: 1. Ебането 2. Вечната криза 3. Футбола 4. Соц-а. Явно, авторе, много искаш да се насладиш на истински, отношения по нашенски. Ми чакай сериала по "Нова", само като гледам тийзърите направо лошо ми става. Е те тогава пак ще чакам статия от теб. ПС: Единственото, което ме безпокои за бъдещето на обсъждания сега сериал е, че още от първия епизод видях няколко сапунени мехура, дано поддържат темпото на развитие на сюжета и даже да го увеличат малко.

#14 abductor 20.09.2011 в 10:09:13

Айде сега, можело да е лайно, ама наше си било. Това са си чисти пари на вятъра. По-добре да купват американските бози, там поне актьорите не са толкова дървени и диалозите толкова изнасилени. И какви са тия персонажи? В предишния сериал една мутра слушаше класика, тука пък друга цитира Бодлер - смехотворна работа, все едно не ги знаем всички какво представляват. И всичко едно такова лъскавко, нагласено, все едно тука (че и в Америката) всички в дизайнерски апартаменти живеят. Най-ми хареса руският мафиот - зъл инвалид на име Разпутин (колко оригинално, само като му чуеш името и разбираш, че е злодей), чийто монолог как хората го карали да бъде лош направо ме просълзи . Неговите хора говореха доста лош руски като за руски мафиоти (даже и за чеченски), ама карай, той в днешно време и бездруго не е на мода, пък и английският на "нашите" не беше много по-стока. Мисля си, че вече трябва да снимат тука само комедийни сериали - така и така всичко дето го правят е смехотворно, поне да има някаква файда от цялата работа.

#15 FRIEDEMANN 20.09.2011 в 11:04:19

На единия академията му винована,на другия класическата музика му се струвала абсурдна,предпочита американски бози.Гледай Сопранос,те понеже са на много високо ниво :-))).Ами хора като не ви кефи,не го гледайте.Но как за една серия разбрахте колко няма да става,не знам.Сериала описва голяма част от реалния живот,такъв какъвто го живеем,не през розови очила,на мен си ми харесва.Писна ми от американските сериали в които освен убийства,секс и пак убийства(всичките CSI например) нищо друго не се случва. Аз съм с отворения обятия за всички нови български сериали.

#17 lele male 20.09.2011 в 11:30:26

Този сериал не смятам да го следя. Чакам да видя "Етажна собственост" какво ще предложи

#18 abductor 20.09.2011 в 11:49:20

Проблемът е точно, че не описва реалния живот, а някаква негова силно изкривена версия (може би не точно през розиви очила, по-скоро "монохромни"), където мутрите четат поезия, прокурорите са неподкупни, а съдиите - подкупни (както е отбелязал автора - внушения от типа на "ние ги хващаме, те ги пускат"), героични журналисти, търсещи истината, зли руснаци и въобще цяла плеяда от двуизмерни образи, изиграни по изключително дървен начин Не съм забелязал в реалния живот нещата да са такива. Да не говорим, как по много елементарен начин се опитват да ни внушат, че мутрите били станали такива, защото, видиш ли, след комунизЪма държавата (Партията) била оставила спортистите на произвола и те тръгнали да обикалят улиците с бухалките . Да, бе. Ако искат да направят нещо свястно, трябва да престанат да се опитват да правят копи/пейст на ялови американски сюжети, а да направят нещо оригинално, българско. Защото в сферата на сапунките американците няма да ги стигнем, а и надали е нужно.

#19 veselavesela 20.09.2011 в 12:14:17

@ abductor, ако знаеш, колко истина има в това, което ти се опитваш да иронизираш

#20 FRIEDEMANN 20.09.2011 в 13:12:39

В този български сериал има много повече истина от всичките глупави американски подобни филми,например:дето Хорашио в последния момент разкрива невероятно заплетеното убийство и happy end for all.

Новините

Най-четените