Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пиячка – плачка

Крайно време е да се научим, че не от всичко можеш да спестиш някой лев. Не, всъщност може, но с цената на човешки живот Снимка: Wikimedia Commons
Крайно време е да се научим, че не от всичко можеш да спестиш някой лев. Не, всъщност може, но с цената на човешки живот

Три дни яли, пили и се веселили. И накрая някой се споминал, а в Якоруда - точно петима Коледната приказка за тях приключи след отравяне с метилов алкохол, тоест фалшива домашна ракия, по-точно около 4 литра.

Може да продължим темата Dumb ways to die in Bulgaria, обаче вече не е смешно. Защото в 21 век, в България, държава от Европейския съюз, всеки може да произвежда и да продава каквото си иска, без никакви критерии за качество и безопасност.

Ако стане гаф - тук плащаме, там плащаме, медиите си дрънкат няколко дни, а после всичко е по старо му. До следващия път.

Затова положението е Dumb ways to buy in Bulgaria: 20-годишно телешко, хляб с мишки, бира с пирони, сладолед с найлон. Който пострада - пострада, нямал е късмет. Защото друго спасение, освен късмета, просто няма.

Колкото до фалшивия алкохол, ами и миналата година имаше „бум" на отровените с метилов алкохол, което ни помогна единствено да разберем, че струва скъпо лечението на клетите любители на чашката. А за останалите - никакви гаранции.

Бай Тайфи пуснал ракията на промоция - 5 лева за литър, вместо 8. Логиката навежда на мисълта, че или майсторът от Якоруда е произвел промишлени количества, или качеството е доста съмнително, та е искал бързо да се отърве.

И сега, нали са празници, хората купуват, без много-много да се интересуват от подробности. Например откъде идва алкохолът, който са си сипали в чашите - дали селските казани не са проядени от ръжда и старост и не отделят тежки метали?

Дали такива като Тайфи не използват мухлясали плодове или старо сладко, вместо захар, че да им излезе сметката още по-добре?

Проблемът е, че по същия начин - на принципа да ловиш маймуни с трици - работят доста безконтролни производители в т.нар. хранително-вкусова индустрия.

Точно преди празниците полицията задържа 50 тона съмнително месо без документи само в София. А помните ли онази история с антракса във варненското село Млада гвардия, дето уж беше овладян, а после се оказа, че зарата е плъзнала из цяла кланица - защото някой решил да припечели на черно.

Крайно време е да се научим, че не от всичко можеш да спестиш някой лев. Не, всъщност може, но с цената на човешки живот.

Простотията и немотията са проблемът. Тук даже и троловете от двете тъмни царства ще се съгласят.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените