300 журналисти остават без работа!

300 журналисти остават без работа, защото единственото умение, което притежават, е да използват функцията „copy - paste". Супер новина, нали?

Е, не е истина, но пък този петък можахме да се насладим на следното епохално заглавие - „Русия бие тревога: Стотици пилоти в България ще загубят работата си!".

Причината? Преминаването към гнила капиталистическа техника, разбира се!

В четвъртък вечерта сайтът regnum.ru публикува материал, отразяващ изказванията на родния министър на отбраната, че в скоро време ще се вземе правителствено решение за покупка на нов изтребител.

Дотук добре, но между другото в статията се казва, че преминаването към нова техника ще струва работата на 300 български военни пилоти и инженери.

Ето защо решението за покупка на нови изтребители не се подкрепяло от българските Военновъздушни сили, както пишели местните (сиреч, българските) медии.

Отваряме една скоба, за да напишем, че regnum.ru е от големите руски информационни сайтове, но минава в категорията полу-пропагандни медийни бухалки.

Собственикът на сайта има забрана за влизане в Балтийските страни, а Министерството на външните работи на Туркменистан многократно се е оплаквало от поднесената в сайта информация във връзка със страната му.

Сигурно статията щеше да остане незабелязана в България, ако не беше чинно преведена на български и публикувана на сайта „Руски дневник", който е част от проекта „Russia Beyond The Headlines", директно спонсориран от руското правителство.

Акцентът на преведения материал обаче е вече друг - „Стотици пилоти в България ще загубят работа без руските изтребители" тръби „Руския дневник". А заглавието е толкова изкушаващо, че директно е „препечатано" в няколко български информационни сайта.

А каква е истината? Както може да се очаква, сензация няма, а да се информираме за случващото се у нас от руските медии е направо абсурдно.

Според актуалната „Програма за развитие на въоръжените сили" българските ВВС ще разполагат с 29 бойни самолета към края на 2020 г. Горе-долу, толкова са и в момента.

Същият документ не предвижда съкращения, а предполага замяната на сега използваните изтребители с нови.

Дори началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов заяви, че на България ѝ трябва повече военна авиация и повече армия. При толкова жега покрай границата, едва ли някой би посмял да говори за съкращения. Пак по негови думи се цели покупката на една ескадрила (14 - 16 броя) нови многоцелеви изтребители, която да замени ескадрилата МиГ-29.

Да отбележим, че и пенсионирането на МиГ-29 не е нещо, което ще се случи веднага, въпреки видимата руска истерия. И да тръгне конкурсната процедура тази година, до сключването на договор ще минат 12 - 18 месеца. След това още минимум три години за производство и усвояване на новата техника.

Така че МиГ-29 ще пази небето ни до 2020 - 2021 г. А по това време той ще е вече 31 - 32 години на въоръжение. Напълно нормален срок на служба за изтребител, който не е минавал модернизация. За пенсиониране на щурмовите самолети Су-25 също не се говори и е много вероятно този прост и надежден самолет да продължи службата си у нас и през следващото десетилетие.

Още по-абсурдно е изказването, че българските ВВС са против покупката на нова техника.

Настоящият им командир генерал-майор Румен Радев винаги, когато му се даде микрофон, напомня, че бъдещето на българската бойна авиация може да се гарантира само с покупката на нов изтребител и това е нещо, което е трябвало да стане отдавна.

Просто дните на МиГ-29 изтичат. И е трудно да се повярва, че българските авиатори не искат да разполагат с нова и модерна техника, която ще им даде по-добри възможности да изпълняват своя дълг.

Ако перифразираме стария виц*, руските медии са напълно свободни да пишат каквото си искат за България. Особено ако е негативно.

Журналистически дълг е да бъдеш максимално критичен и обективен, когато отразяваш работата на държавните институции, захранващи се с данъците ни. В случая с Министерство на отбраната залогът не е само ефективното харчене на народните пари, но и националната сигурност, така че материал за писане има много.

Защо обаче някои български медии избират да работят по метода „copy - paste" и да публикуват всякакви глупости, които бълват руските полу-пропагандни, полу-жълти сайтове, а не се занимават с качествени публикации, с които да изграждат силно гражданско общество?

Е, всички възможни отговори на тези въпроси са меко казано притеснителни...

* Съветски гражданин и американец си говорят по време на Студената война. Американецът казва:
- САЩ е истински свободна страна. Ако желая, мога да викам пред Белия дом „Долу Роналд Рейгън".
- СССР също е истински свободна страна! И аз мога да ида на Червения площад и да викам „Долу Роналд Рейгън".

#1 Winora 20.03.2016 в 10:19:26

Ако не беше Красимир Грозев, нямаше по никакъв начин да разбера за съществуването на такъв епохален материал в някакво руско сайтче.

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 20.03.2016 в 10:49:47

Как пък автора разбра, че проекта „Russia Beyond The Headlines" е "директно спонсориран от руското правителство", това не стана ясно. Проект на "Руская газета" от 2007 год. Има-няма 9 год. Правителството го няма никъде. Директно... Отделно, партньори на проекта са редица медии, част от които са The Washington Post [САЩ], The New York Times [САЩ], The Daily Telegraph [UK], Le Figaro [FR], European Voice, Le Soir [Белгия], Suddeutsche Zeitung [DE] и ред други. Да няма някаква промяна в политиката на Кремъл? Най характерният белег на платената публикация е, че прозира желанието да покажеш на читателите си, че ги смяташ за глупаци.

#3 TheRock 20.03.2016 в 10:51:26

Така се прави хибридна война! Време е руския посланик да бъде изгонен, руските телевизии забранени в България и определени руски сайтове - също! Не е демократично и толерантно, но "На война, както на война!". Не е зле тайните служби и прокуратурата да прегледат съответните текстове в НК на РБ и да ги приложат. ============= Чл. 102. (1) Който с цел да намали отбранителната способност на републиката предизвика бунт или неподчинение в българската войска или бягство от нея, или със същата цел разстрои подготовката или снабдяването й, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. (2) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Ако от деянието са настъпили тежки последици или ако то е извършено във военно време, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

#4 Саш 20.03.2016 в 12:22:58

@ Родриго: Не знам как "авторА" е разбрал колко гениален проект е този, но помня как подобни статии за "действията на Обама" в мадър Раша изкара цял митинг червени бабички да скандират "Обама, върни ни пенсиите!" Колкото до неговите очевидни прозрения, съм съгласен: всеки знае, че алкохолиците не могат да бъдат глупаци.

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 20.03.2016 в 13:49:08

@Саш В момента Саш, коментираме тази статия, не "подобни статии за действията на Обама". Далеч съм от мисълта да се оправдавам, но все пак 42 от 47-те ми години са преминали изцяло извън България. На практика, никога през живота си не съм учил български език в училище. Ако ти говориш и пишеш на английски така както го правя аз на български, бих ти декларирал уважението си. И научи къде се поставят запетаи, не се ограничавай само с пълният член. Останалото оставям без коментар. @TheRock ОК, нека "тайните служби" да приложат закона към авторите във въпросният сайт. Принципно обаче, такава статия в този сайт няма, направих си труда да проверя. Или поне не е с такова заглавие. Заглавието е "България търси замяна за своите изтребители Миг-29". Което не е новина. В дъното на статията се казва, че допълнителните трудности се изразяват и в това, че повече от 300 летци и технически персонал могат да изгубят работата си, ако не преминат допълнителни курсове свързани с новата техника. Което пък било свързано с допълнителни финансови разходи. Кое точно не е ясно? Естествено е, ако искаш да работиш на нова техника, да преминеш курсове свързани с нея. Нито една компания не предлага скъпа техника без да обучи купувача как да работи с нея. И обикновено е част от сделката, безплатно. Чудя се, дали авторът Грозев не е неуспял кандидат пилот. Най-вероятно, с тези очилца, е. Обикновено жлъчни статии за държавните служители пишат неуспели такива. И важи за всяко начинание. Анекдота за лисицата и гроздето.

#6 1951 20.03.2016 в 14:37:11

«Russia Beyond The Headlines» — это международный издательский проект «Российской газеты».... От тук - https://ru.wikipedia.org/wiki/Russia_Beyond_the_Headlines «Росси́йская газе́та» — российская газета на русском языке, официальный печатный орган Правительства Российской Федерации. От тук - https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B0

#7 Rodrigo Diaz de Vivar 20.03.2016 в 15:28:04

И? Къде видя правителството на Руската федерация ДИРЕКТНО да спонсорира „Russia Beyond The Headlines"? Кое не ти е ясно в термина ДИРЕКТНО?

#8 daysydogy 20.03.2016 в 15:55:56

Rodrigo Diaz de Vivar – преведено на български – директен манипулатор на елементарни мозъци...

#9 TheRock 20.03.2016 в 19:40:59

Rodrigo Diaz de Vivar | 20.03.201613:49 Текста на НК на РБ е ПРЕДЕЛНО ясен! Журналистите препечатали руската повърня зад решетките!

#10 Rodrigo Diaz de Vivar 20.03.2016 в 20:38:48

"Руски дневник" не са препечатали "руската повърня", те СА "руската повърня", ако следваме логиката и семантиката ти. Обърни се към Даниела Малинова - официален представител на "Russia Beyond The Headlines" за страната. За "Руски дневник" в България работят осем български журналисти и преводачи. Уведоми "тайните служби" и прокуратурата и директно да ги вкарат в затвора до живот.

#11 1951 21.03.2016 в 00:02:21

Rodrigo Diaz de Vivar или си идиот, или си трол. Ако си идиот, няма страшно, живее се нормално с подобна диагноза. Ама все пак скролни страницата на "Руски дневник" до долу и виж какво пише на чист български

#12 Rodrigo Diaz de Vivar 21.03.2016 в 02:03:55

Идиот съм. Какво пише най-отдолу? "Российская газета" е спонсор на "Russia Beyond The Headlines". Е и? Това че "Российская газета" е държавна медия, в която се публикуват освен всичко друго И държавните документи не я прави "руското правителство". Пак подчертавам... кое не разбра от думата ДИРЕКТНО? Това, че Израел, САЩ и Саудитска арабия организират и финансират подготовката и въоръжението на "умерената опозиция" в Сирия прави ли ги директни спонсори на ИДИЛ, след като в тях се намират американски оръжия предоставени на умерената опозиция? Семантиката в тази изсмукана от пръстите статия е така структурирана, че да представи една новина като директно публикувана от правителството. А очевидно не е така. Както казах, авторът приема някои от читателите за наивни глупаци и... за съжаление виждам, че не греши.

#13 Rodrigo Diaz de Vivar 21.03.2016 в 03:34:35

И за да се убедиш, че залинялият ви интелект и житейските избори които правите са ви превърнали в полу или по-точно в пълни идиоти, ще те питам: Кое в статията не е вярно? Ако са руски самолетите, питате "Ама защо руски?". Ако са някакви други, каквито и да са... "Не може да се сменят, трябва да караме със старите руски бараки, защото неуките цървули не могат да се научат на други, а и нямаме средства". Та, какво точно искате, тъпанари? Руснаците ви казват, че сте въшки, нямате нито самочувствие, нито поведение на нация, вие им се сърдите на откровеността.

#14 Reality Liberation Front 21.03.2016 в 04:23:13

много скачаш ве rodrigo...чудя се коя е тая чужбина която "жарко обнимала, да мало любила" и те кара пламенно да защитаваш руския интерес с геройски усилия по българска граматика. И аре стига си дрънкал глупости - Российская Газета е официалния орган на руското правителство, Russia Beyond the Headlines е спонсориран от Российская Газета. "Российская газета" - издание нового российского государства, она учреждена Правительством Российской Федерации, первый номер газеты вышел 11 ноября 1990 года. "Российская газета" является официальным изданием - после публикации здесь вступают в силу государственные документы. При этом "Российская газета" - издание для читателя, в ней есть все: от новостей, репортажей и интервью государственных деятелей до компетентных комментариев к документам. Тираж газеты: 160 000 экземпляров (июль 2015 года). http://rg.ru/about/

#15 daysydogy 21.03.2016 в 09:55:49

...При этом "Российская газета" - издание для читателя, в ней есть все: закуска, обяд, вечеря....

Новините

Най-четените