От Русе с любов

За да сформира свой си екип, "тежката артилерия" на ГЕРБ отстреля един от зам.-министрите в МЗ.

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на зам.-министъра на здравеопазването Кирил Добрев. Той отговаряше за медицинските дейности. Сега вече ще отговаря д-р Минчо Вичев.

От прессъобщенията за отиващи си зам.-министри не се разбира нищо освен факта, че си отиват. Така е и сега - не се казват причините за освобождаването на Добрев, сякаш трябва да се сещаме по подразбиране. Нито пък какъв е реформаторският талант на д-р Вичев. Като шеф на местна болница едва ли се е справял с нещо повече от това да удържи едни разходи да не се платят, а други да се платят по-напред, както и да докаже повече специалисти, за да има повече клинични пътеки.

Но винаги се намира някоя медия, която в аванс да ни каже за качествата на Новичкия. В случая как с много труд докторът е станал един от водещите гинеколози в Русе, ненавижда безхаберието и безредието и не смята, че става за политик, тъй като не може да говори дълго и празни приказки. Обаче е станал. И да внимава с ректалното туширане на системата, че на гинеколозите не им върви. А може би само на тези от Кюстендил*.

Намира се и друга, която да ни обясни и за предишни "грехове". Бил е проверяван за сделки с медицинска техника в лечебното заведениe, a през 2010 г. болницата е глобена с 8000 лв. от Изпълнителна агенция "Медицински одит" заради нарушение, свързано с изискванията за трансплантация. През 2011 г. обаче д-р Вичев обжалва и районният съд отменя санкцията.

Все пак от две публикации може да се сглоби един получовек.

Но какъвто и да е д-р Вичев, е назначен, защото като "наш човек". За известно време е бил шеф на Десислава Атанасова. В битността си преди депутатстването тя е била юрисконсулт в болницата в Русе.

Дано поне успеем да му запомним името.

*Предишният здравен министър д-р Стефан Константинов се върна към работата си на акушер-гинеколог в Кюстендил.

Новините

Най-четените