След тях е потоп

Потопът от прелелите язовири, разрушил къщи и донесъл смърт, можеше да бъде оформен и като математически модел. Особено като се вземе предвид нулевата компетентност на една основна величина - кадрите.

От 11 директори на клонове в "Напоителни системи" 10 са с неподходящо и неотговарящо на поста им образование. Само един директор - този в Хасково, е ВиК инженер. Има дори човек, който е завършил Духовна академия. Това заяви в предаването "Неделя 150" депутатът от БСП Меглена Плугчиева. Тези хора отговарят за общо 188 язовира - 21 държавни и другите частни.

След като стана ясно, че избраникът на земеделския министър Мирослав Найденов - Георги Харизанов, оглавява цялата структура "Напоителни системи", без да е завършил дори невисшия Датски колеж, тези данни едва ли са изненада. Как самият Найденов е разбрал, че притежава потенциала на Бил Гейтс остава загадка. Може би тогава беше по-редно да го предложи за шеф на работната група за е-правителството.

В държавната администрация некомпетентността има дарбата да се възпроизвежда със скоростта, с която мисли Шефчето. Защо? Ако е много тъпо, ще си назначи и такъв екип, за да няма по-умни и кадърни от него, сиреч да не го застрашат. Ако е по-малко тъпо, ще сложи в екипа си и един-двама умници, защото някой все пак трябва да работи - при 80% мазници и партийни/нечии протежета.

Та, когато протежето Харизанов си тръгна от "Напоителни системи", се разбра, че почти една цяла година стотина пазачи на 21 язовира в тази структура не са получавали заплати. Нито лев.

Същите тези хора отговарят за цялата материално-техническа база - язовирната стена и изпускателите.

Кой циментира основния преливник на язовир "Елена"? Бетониран се оказа отводнителният кран в стената на язовира, като на преливника му има монтирани метални прътове с мрежи, за да не изтича риба в реката  Ако изобщо Харизанов знае що е то преливник.

Ако имаше нужното образование и подготовка, нямаше да нарича язовир "Иваново", чиято язовирна стена се скъса и причини бедствието в Бисер, микроязовир. "Иваново" е близо 10 пъти по-голям от "Елена" и е от средноголемите язовири в България. Собствеността там си делят община и МО.

Нямаше да се изказва "компетентно", че язовир "Иваново" "просто трябваше да бъде източен", след като МОСВ предупредило за опасността от наводнения. Ако се беше поразходил до водоема, използван през годините основно за напояване на над 1500 декара насаждения, Бил-Гейтс-Харизанов щеше да е наясно, че "просто" няма как да се източи - шахтата е задръстена, а изпускателните кранове са разбити. Да беше попитал също дали в този век изобщо е правено контролирано източване на язовир "Иваново"?

Но Харизанов не пита. Не е инженер по хидротехника. Не е никакъв. Както и още десетина други директори в "Напоителни системи".

Може би е крайно време за нова застрахователна полица в България. Застраховка срещу чиновническа некадърност и некомпетентност. Тогава не държавата, т.е. ние, а застрахователите щяха да платят за потопа.

Но едва ли някой би се съгласил. Те и срещу наводнения не застраховат.

Прави са си. При такива кадри никога не знаеш какъв потоп ще се излее. Лошото е, че тия, дето са ни пуснали водата, си излизат сухи.

#1 Гризли 04.03.2012 в 15:28:22

E, след като за министър-председател имаме пожарникар, какво да очакваме от по-ниските длъжности?! Цяло чудо е, че изобщо имат някакво завършено образование! С типично българските тенденции в близките години ще се радваме, ако заемащите ръководни постове изобщо могат да четат!

#3 Чинчифон 04.03.2012 в 17:58:57

Гризли,премиерът ни не е пожарникар в истинският смисъл на думата,защото никога не е гасил нещо повече от пура.Комунистическата партия го е направила член на БКП и безплатно му е осигурила специалност,по която да работи,ако може.А зрелостното му свидетелство е издадено в училището,където и майка му е била учителка,защото при социализма не е имало "конфликт на интереси".Да допълвам ли още,че царя,който преди него беше премиер на...Републиката,го удостои за генерал.Без да е воювал...

#4 AlahAkbar 04.03.2012 в 20:04:26

Това ни е комунистическото наследство. Само некадърни уроди са останали в бантустана

#5 fALLEN 04.03.2012 в 20:38:11

мда, е тва винаги ми е било много смешно - държавата се ръководи от човек с пожарникарско образование, човек, чието най-голямо постижение е най-вероятно неква местна титла по карате, а разни тръгнали да се панират, че некви язовирчета и каскади се командвали от некъв съден, доучващ в момента в некъв си датски колеж. човекът поне се старае бе!

#8 fata morgana 05.03.2012 в 12:44:28

Българските села са под вода и на този пейзаж дестеки български хидроинженери не намират препитание. Но да попитам и аз: тази картинка от вчера ли е? Или тъкмо онези, които държат цялата информация за възможните слабости и рискови фактори в системата си траят и не дават информация на никой, който се пробва да управлява след тях? Директорите в Напоителни системи на са специалисти по стени. Ако бяха може би нямаше да изпратят в общината едно кратко писъмце с текст: Тази стена всеки момент ще се срине, а съзнавайки опасността в цялата и образност, щяха да предприемат малко по-усърдни действия. Но това не е от вчера. При предишната трагедия е имало достатъчно хора, които вече са имали едно наум. Но защо да осветляват следващите за това къде нещо не работи добре. След тях потоп!

#9 lele male 05.03.2012 в 13:09:00

Не ми се реве... за туй един виц: Румънец, сърбин и грък хванали златната рибка. Тя ги помолила да я пуснат и ще им изпълни по едно желание. Сърбинът: Искам в България да има заметресение. Гъркът: Искам в България да изригне вулкан. Румънецът: Искам в България да има потоп. Златната рибка казала: Готово и си заминала. След малко по новините съобщили: Белград- сринат до земята от земетресение, в Солун изригнал вулкан, а в Букурещ- страшен потоп. Тримата питат Златна рибка: – Какво, по дяволите, направи? Златната рибка: Лелеее, аз съм гледала старата карта, бре!

Новините

Най-четените