И като бликна газ от Софийското море...

Ако сте чели "Задочните репортажи..." на Георги Марков, със сигурност сте се смяли с глас при описанието на грандиозния проект за т.нар. Софийско море - "детинска фантазия, превърната в държавна строителна програма", с цел вождът Червенков да плува с яхта от Бояна до Панчарево.

Кому е нужно пристанище в полите на Витоша и кой реши да копае водоем, способен да издави целия град? Отговорът е: Щом в Москва може да има плавателен канал, и в София ще има.

"Слава Богу, че нямаше крокодили в Москва-река", уместно вметва Марков. Както историята показва - нито море се появи, нито платноходки плувнаха във Владайската река. Остана само смътният спомен за кипящ безсмислен труд и табелата "Тук ще бъде пристанище Павлово".

Тази история (по действителен случай) е на цели 60 години, обаче до ден-днешен продължава да се мултиплицира в серия от чудеса нечувани - недовършени шедьоври на българската управленска мисъл.

Формулата е проста: грандомански анонс, руска имитация, обещания за безброй работни места и задължителното наливане на "едни пари" за комисионни. Резултатът? Гьол с табела.

"Големият шлем" на Първанов финишира на няколко милиарда загуба и два ВВЕР-а наум."Енергийният център на Балканите" се готви за режим на тока всяка зима, щом суверенът си удължи ваканцията и пусне радиаторите. От "Газовия хъб" остана една помпена станция без тръби край Варна. Натам вървят и новините за "каспийската мечта" на България.

Енергийното и икономическото министерство бяха призовани да впрегнат цялата си мощ в намирането на концесионери за нефт и природен газ в блоковете „Силистар" и „Терес". „Много по-важно е ние да открием собствен газ в Черно море", обяви Делян Добрев, когато "Южен поток" беше заменен от "Турски поток". Дори подчерта проучването на Терес и Силистар като "първи приоритет" на правителството. Решенията за даването на блоковете на концесия Борисов определи като "най-смелите решения, които това правителство ще вземе".

Но точно както при кабинета „Орешарски", и сега конкурсът за „Терес" пропадна заради липса на кандидати. В пазарна среда, когато от един проект няма икономическа полза, към него няма и интерес.

През 2014 г. Борисов обяви, че енергетиката му е коствала властта и индиректно обвини Русия, че го е бутнала от страх. Дори отиде по-далеч: че благодарение на черноморския газ страната може да преустанови зависимостта си от „Газпром" за „поне 30-40 години".

Борисов все още разчита на изграждането на газов хъб - нищо, че газ май още няма. И почти както при „Южен поток", Брюксел и Москва са на различни позиции, независимо колко обстоятелствена става рисунката с химикал, чрез която Борисов обяснява идеята си пред Жан-Клод Юнкер.

Не е лошо да мислиш на широко. По-хубаво е обаче, когато знаеш защо го правиш и как да постигнеш високи резултати.

В противен случай, като драгалевчанина от текста на Георги Марков можем да кажем: „Ами чеках пара'одо да дойде... па като не дойде... тръгнах пеша".

#1 dedo adji 12.01.2017 в 10:35:00

И като бликна радост в кафето, че черното море станало като софийското и не блика газ. На какво се радваш анонимни авторе? На провала на Бойко, първанката и С-ие? Не са ми приятели, не са ми копали на лозето, но тоя провал е провал за България. Няма газ. НЯМА ГАЗ. И оставаме безусловно зависими от омразната ти Русия.

#3 Уточнител 13.01.2017 в 03:54:58

Ако го оставиме настрана червеникаквия Дедо, все пак въпросът е меродавен: На какво се радва редактора? Че нема да има газ/нефт в Черно море (а в Румъния ще има), че е забранено от руското лоби да се търси газ на сушата в България? Радва се на нещо, което не е добро за България, нали.

#4 joro7 14.01.2017 в 10:18:44

Да, всички руски подлоги най-явно си се радват на всеки лош късмет на България и ни убеждават как патриотизма на българина се измерва с любовта му към Русия.

#5 dedo adji 14.01.2017 в 12:18:19

Жоро7, нищо не ти разбира главата от патриотизъм. Патриотизмът, български, руски, турски или арменски, не допуска любов към друга страна освен своята, и всеки, който си мисли другояче, го бърка с друго чувство, напр. твоята русофобия, не че имам нещо против нея.Редакторът на кафето руска подлога ли е, че се олива от кеф, че не открили газ?Дали ще се олива така утре, като му мръзне гъзът? И на мен ми тежи енергийната зависимост от Русия. Ами хайде, някой от тия, които непрекъснато ни обвиняват в русофилия да ни отърве от нея. Хайде, бе. Гарантирам, че ще се влюби целият български народ, може би без Курнелия и гошо първанката.

Новините

Най-четените