Родопите - османски или български

Генерал Васил Делов, един уважаван български офицер, заслужава да е почетен гражданин на Кърджали. През 1912 г. боят за освобождението на града се води пред портите, Кърджали е непокътнат, разбит е гарнизонът на Явер паша и той отстъпва към Беломорието. А при отстъплението си османската армия извършва тактиката на опожарената земя.

Генерал Делов е командир на Хасковския отряд, който е в състава на Втора тракийска дивизия. Кърджали е съхранен, турското население e избягало и няма никакви изстъпления, в които би могъл да бъде обвиняван... Изглежда и у нас някои започват да сеят съмнения за освободителния характер на Балканската война.

Проф. Ахмед Давутоглу (министър на външните работи на Турция - бел.р.) е един от идеолозите на неоосманизма - отрича се освободителният характер на Балканската война и се твърди, че Османската империя е имала бъдеще.

Този процес тече от 10 години (периодът на управление на партията на Реджеп Ердоган, който управлява трети мандат - бел.р.). Стават неща, невъзможни в кемалистка Турция. Върви реабилитация в историографията, и във филмите. Допреди време беше невъзможно да се направи филм за Сюлейман Завоевателя ("Златният век", който върви и у нас - бел.р.) Така Анкара насажда едно имперско мислене, те започват да се гордеят с това имперско минало, а чрез изселниците ни в Турция се пренася и в ДПС това влияние.

Разпространяват се книги на български език, че Балканската война е зло за Родопите - в самите Родопи, внасят се от Турция, включително и за т.нар. кръстилка (в началото на миналия век по идея на Българската православна църква и с подкрепата на цар Фердинанд започва смяна на имената на българските мохамедани в Родопите - бел.р.), че българите не са освободители, а завоеватели. Има такава неоосманистка пропаганда на територията на България.

Нечувано е някой да отрече генерал Делов за освободител. Изправя се председателят на общинския съвет (в Кърджали - бел.р.) и казва: "Събрал е нашият електорат 300 подписа и не признава ген. Делов за освободител на Кърджали..." Нечувано е да се случи преди 10 години. И в Турция, и в България.

Има някаква предизборна тактика в затягането на редиците.

Наблюдаваме съединение между ислямизма и неоосманизма в съседна Турция, тя има самочувствие, че е регионална сила, че може да влияе както на Балканите, така и в Близкия изток и в Кавказ, и това ги кара да се обърнат към величавото си минало и да кажат - имаме империя на три континента в продължение на 600 години.

Макар и да е предимно за вътрешна употреба, защото турската нация е млада нация, до края на Първата световна война те са османлии, но тази пропаганда се "изнася" и навън и по този начин те влияят на българските турци. Според мен има такъв план, но силата е лош съветник.

В Азербайджан също има такава пропаганда, прераства в Средна Азия - чак в Монголия, когато бях там на посещение, научих, че турците проповядват, че Чингиз хан и Мехмед Завоевателя са искали да обединят Азия.

Но това самочувствие, което се предава от съседна Турция към нашите сънародници... Преди всичко те трябва да знаят, че България е тяхното отечество. Не може да се плаче за една империя, Османската империя е обречена империя, теократична, правени са сто години опити да се реформира, но са неуспешни и тя закономерно загива.

Нашите сънародници трябва да се гордеят с българската история, а не с историята на Османската империя.

*Проф. Георги Марков е историк, от 30 години изследва Балканската война.

#2 Fedar 25.10.2012 в 20:43:56

Павка, не искам да бъда дребнав, ама си пропуснал накрая да теглиш една майна на "ойроатлантите".

#5 янаки 26.10.2012 в 08:19:59

„Нашите сънародници трябва да се гордеят с българската история, а не с историята на Османската империя......” Това, ако става дума за нашите сънародници от турски произход, си е върха на наивността. Ние, българите, поставяйки тези хора наравно с нас, в нашата държава имаме правото да искаме от тях да бъдат лоялни към нея , но не и да се гордеят с нашата история. Така както на българите, където и да са по света, никой няма право да им забрани да се гордеят с Велика България, която е владяла чуждите народи до Унгария.

#6 Amor Mio 26.10.2012 в 08:26:20

Ама какъв е този надпис под снимката? "Нечувано е да се отрича освободителният характер на Османската война" Да чета ли по-нататък?

#7 Amor Mio 26.10.2012 в 08:33:53

Нов термин - "неосманистка" Какво е това? не + османистка или нео + османистка Ясно е от контекста, че авторът е искал да каже неоосманистка, ама вече е време някой редактор да се намеси, защото тематиката е сериозна и е грозно да се дъни кафето с подобни грешки.

#10 Who care 26.10.2012 в 09:29:22

Май не е толкова просто: http://www.mak-bg.eu/node/32

#11 Fedar 26.10.2012 в 10:12:17

8 Крив Макарон | 26.10.201209:16 >С лека насмешка прочетох глупостите на това архаично "академично" величие от соца. Ти за някакво академично величие от прехода ли се имаш, че си позволяваш да даваш така свободно иронични кваликации за академичните и научните качества на хора, които не познаваш?! Или си казваш, че щом е станал професор по време на соца, значи нЕма начин да не е някой измислен тъпанар?! Адски примитивно мислене. > Писнаха ми с тяхната пропаганда, която ни облъчва по цял ден от екрана, от радиото, от вестниците и е повторена безбрай пъти от разни футболни хулиганчета. Всякаш живеем в някакви паралелни Българии. Аз по телевизора, радиото и вестниците виждам една съвсем различна пропаганда. Тази, че турците са ни най-добрите приятели и ни мислят само доброто, че трябва да бъде максимално толерантни към културните особености на малцинствата, дори да са в разрез със законите на Република България, и че трябва с гордост да си носим кръстта на честни данъкоплатци, които издържат паразити. >Потребна е съвременна идеологическа основа, която да дава лице на всеки бългаски гражданин пред света, назависомо от неговия етнически произход и верски убеждения. А би ли разяснил по-конкретно каква трябва да бъде тази основа, защото така звучи меко казано абстрактно? Или нямаш идея каква, но само знаеш, че е потребна такава?! С какво право тогава се отличаваш от "измислените академични величия от социализма" - и ти също само разтягаш локуми без да предлагаш абсолютно никакви практични решения. >Мисля, че единствено ако основем идеята върху културното наследство на българите, като част от общото културно наследтсвто на балканските и европейски народи, както и върху хуманната етика и търпимост към ближния, можем да постигнем успех. Ох, извинявам се много, че не ви познах по-рано, госпожо Кунева. Как съумя само с толкова много и така извъртяни думи да кажеш едно голямо нищо. >Такава основа ще даде нужното самочувствие и увереност на всеки бългаски гражданин, и разните му там "ислямизъм" и "неоосманщина" ще останат в ретроградния ум на малцина голтаци. Много интересно как така в Западна Европа, където със сигурност съществува такава обществена основа, която "дава нужното самочувствие и увереност на гражданите", голтаците с ретроградни мозъци съвсем не са малцина, а са на път да станат мнозинство.

#12 Bobby_gBG 26.10.2012 в 10:22:03

>Мисля, че единствено ако основем идеята върху културното наследство на българите, като част от общото културно наследтсвто на балканските и европейски народи, както и върху хуманната етика и търпимост към ближния, можем да постигнем успех. ------------------------------- Ох, извинявам се много, че не ви познах по-рано, госпожо Кунева. Как съумя само с толкова много и така извъртяни думи да кажеш едно голямо нищо. ------------------------------------

#13 Fedar 26.10.2012 в 10:45:23

И още нещо, господин Крив Макарон... Долното ви мнение беше откровено тъпанарско. Оплюхте обилно и сочно авторът на статията, но не счетохте за необходимо от висината на вашия пиедестал да опровергаете нито един факт и аргумент от статията му. И най-вече не взехте отношение по квинтесенцията й - ""Наблюдаваме съединение между ислямизма и неосманизма в съседна Турция". Нека пак повторим, че нещо ми се губи. Архаичното академично величие в кавички от соца използва доволно много факти, чрез които развива логични и обосновани аргументи, подкрепящи добре формулираната му теза. Модерният ню-уейв интелектуалец с европейско мислене Крив Макарон в отговор на това говори за съвременна идеологическа основа и основаване на идеята върху общо културно наследство и хуманна етика. Та който точно от двамата е архаичният социалистически апаратчик, че нещо се обърках?!

#15 Fedar 26.10.2012 в 11:02:25

14 иван | 26.10.201210:49 „да си носим кръстта на честни данъкоплатци, които издържат паразити........” Искам само да вметна, че ако не са тези ментаръджилъци и дребни кражби (защото едрите кражби са приоритет за други хора) циганите ще умрат от глад. --------------------------------------- Дребни кражби?!! Човече, когато цяло Столипиново не си беше плащало сметките за ток с години и се вдигнаха на бунтове като им го спряха, тогава това за теб някака дребна кражбичка ли беше, мъничка далаверка?! Но си прав за другото - циганите не бива да бъдат лишавани от правото си да не плащат сметки и да се самонастаняват, защото "ще умрат от глад". Докато за българските пенсионери няма никакви проблеми да измират глад, студ и болести - все пак не са малцинство завалиите. Виж какво, другарю интернационалист - аз с моите данъци искам да се издържат родителите ми и родителите на моите приятели и близки. Както и на всички други честни и работливи българи. Не да плащаме данъци за да може бай Мангал да си живее на вересийка от нашите пари, докато родителите ни получават обидни пенсии и се чудят как да си платят сметките, защото на тях за разлика от бай Мангал им спират тока и водата на секундата. Да не говорим, че това, дето цели цигански гета не плащат, не се губи изобщо - монополистите си го приспадат от туземното население, т.е. ние - българите.

#16 Borracho 26.10.2012 в 11:03:34

Лошото е, че както е тръгнало няма да са нито български, нито османски. Възможен е и 3ти, най-неприятен вариант: да станат Саудитски и тогава ше видиме раците де зимуват. Че турците я карат полека, приятелски тисе налагат и превземат докато онези направо режат глави и убиват с камъни, мамицата им ненормална...

#17 explorer 26.10.2012 в 11:38:38

@Коментар #15 "... аз с моите данъци искам да се издържат родителите ми и родителите на моите приятели и близки. Както и на всички други честни и работливи българи. Не да плащаме данъци за да може бай Мангал да си живее на вересийка от нашите пари, докато родителите ни получават обидни пенсии и се чудят как да си платят сметките, защото на тях за разлика от бай Мангал им спират тока и водата на секундата. Да не говорим, че това, дето цели цигански гета не плащат, не се губи изобщо - монополистите си го приспадат от туземното население, т.е. ние - българите. " --------------------------------------------------- Не го приемай лично, но понеже доста често чета главно по форуми подобни изказвания, ще си позволя да отговоря като (интер)националист. Ако в дейтвителност искаш това, то съгласно действащите закони би следвало да си изберем ръководители, в частност министър на финансите, който да изпълни тези искания и от когото всъщност би трябвало да се търси отговорност за изпълнението или неизпълнението на гореказаното. Да търсим отговорност от представителите на някое малцинство е всъщност да си плюем на сурата, че не сме си изпълнили отговорностите си като граждани на Република България. За това малчцинствата не са вииновни, защото те са очевидно по-сплотени от нас

#18 Fedar 26.10.2012 в 11:47:04

17 explorer | 26.10.201211:38 Да търсим отговорност от представителите на някое малцинство е всъщност да си плюем на сурата, че не сме си изпълнили отговорностите си като граждани на Република България. ------------------ Нещо не мога да ти схвана логиката. По принцип, плащането на данъци и сметки, както и спазването на законите на РБ е вид отговорност. Отговорност, която има всеки български гражданин. Е, почти всеки. Аз казвам, че циганите трябва да бъдат накарани да поемат тази отговорност, по съвсем същия начин, по който са принуждавани всички българи. Ти казваш, че не трябвало циганите да поемат отговорност, а трябвало някой друг - финансовият министър в случая. Е, аз лично не очаквам Дянков от собствения си джоб да тръгне да плаща сметките на Столипиново и социалните помощи и така да поеме лично той отговорността.

#20 Bobby_gBG 26.10.2012 в 12:49:22

Нека пак повторим, че нещо ми се губи. Архаичното академично величие в кавички от соца използва доволно много факти, чрез които развива логични и обосновани аргументи, подкрепящи добре формулираната му теза. Модерният ню-уейв интелектуалец с европейско мислене Крив Макарон в отговор на това говори за съвременна идеологическа основа и основаване на идеята върху общо културно наследство и хуманна етика. ------------------------------------- Пагубния ефект на свинчо върху форума почва да се вижда все повече и повече. На аргументи факти и логика се отговаря с "културни" обиди и празнословия..

#21 Bobby_gBG 26.10.2012 в 12:51:47

14 иван | 26.10.201210:49 Социалните помощи, които им се дават, при положение, че толкова много българи гладуват, са голямо бреме за тези, които работят и плащат данъци. Но, ако се спрат социалните помощи, които държат циганите на ръба на физическото им оцеляване, такава каша ще се забърка, каквато не можем и да си представим. ------------------------------ Ооо, много лесно си представям каква каша ще се забърка, затова искам преди спирането на социалните помощи за паразити да има трудови лагери, в които да се вкарат всичките престъпници на дребно дето се очакват да се появат извендъж... Отделно че помощи не трябва да се спират, ами просто не трябва да се дават. Като на бай мангал на третото дете му кажат - дотук, повече помощи няма да получиш, и като роди четвъртото не получи абсолютно нищо, след това много от тях няма и да се замислят за пето...

#22 Bobby_gBG 26.10.2012 в 12:56:44

17 explorer | 26.10.201211:38 Ако в дейтвителност искаш това, то съгласно действащите закони би следвало да си изберем ръководители, в частност министър на финансите, който да изпълни тези искания и от когото всъщност би трябвало да се търси отговорност за изпълнението или неизпълнението на гореказаното. -------------------------------------- А откъде въпросният финансов министър ще ги изкара тези пари? Ще ги напечата може би? Или може би, би било по-добре да спре да ги раздава на паразити? Както каза и федър - искаме гражданите в тази държава да спазват законите. Всичките. Не избирателно - понеже са малцинства за тях да не важат закони и задължения. И следователно би трябвало да се избере партия която основна част от програмата е равенство откъм права и ЗАДЪЛЖЕНИЯ за всички български граждани. Вместо това бантускотовете позволяват да ги управлява партия за права и свободи, без задължения, и се чудят след това защо затъваме... А тези дето искат равни задължения за всички биват наричани расисти, ксенофоби и хейтъри...

Новините

Най-четените