Първо го загубихме, после ни го взеха

Посрещнах пролетта с тъжна вест - Кара дере ще е новата перла в туристическите брошури. Сбогом, див плаж. Здравей, нов курорт. Не тази предизвестена "новина" ме вбеси толкова, колкото нещо друго. Говоря за лицемерното спасение на българската природа, което наистина би я накарало да емигрира. Ако можеше.

Защото едни хора, които никога не са стъпвали на Кара дере и представа нямат как да стигнат, пропищяха с виртуални децибели, че природата умира от бетон. Възмутиха се, че авансово им отнеха опцията все-някога-трябва-да-отида-и-аз, че нищо девствено не остана по всички почернени брегове.

Защото едни политици, които бавничко направиха този строеж възможен, сега се нападат взаимно и хвърлят на гневната публика кухо обещание, че каквото и да се строи, то няма да бъде в ущърб на природата. А самото присъствие на думите "строеж" и "природата" в изречението го правят напълно безсмислено.

Защото едни местни жители на Бяла, смазани от безработица и туристическа суша, искат светло бъдеще за поколения напред. И те да са на картата. Или поне да работят в елитен хотел със заплата като в центъра на София. Сигурно затова си продадоха нивите. Кой ти печели от земеделие в днешно време?

Защото правителството застана официално зад проекта на една офшорка, защото на хартия всичко е законно, защото пропагандата заработи, че Кара дере е убежище на наркомани, сектанти, мизерници, диваци и всички възможни несретници от социалната утайка.

Защото първо го загубихме, после ни го взеха

Нека го кажа направо и с много съжаление - Кара дере отдавна не е това, което беше. Може да звуча цинично и грубо, но аз имам спомени за това място. В последните години Кара дере е просто имитация на дивото, човешко сборище, мравуняк. И смятам, че за него трябва да се говори в минало време.

Там беше убежището за моята свобода. Тогава палатките бяха на такова разстояние, че техните обитатели бяха пренебрежим елемент. Сега палатките са толкова нагъсто, че приличат на почти довършен пъзел. Тогава щурците заглушаваха китарите, звездите засенчваха огньовете. Сега генератори осигуряват ток и музика.

Ние първи пуснахме цивилизацията на Кара дере. Няма какво да се лъжем. Донесохме портативни душове, радио на батерии, газови котлони... Прииждахме от любопитство, защото стана модерно. Бракониерствахме. Сякохме дървета. Консумирахме природата.

Защото човешката простотия неминуемо взима връх над всякаква природна красота. И се превръща просто в пейзаж, в заслон за палатката, в дърва за огрев, в море за бизнес и пясък за заравяне на фасове. Не в ценност.

Тази битка може да е последна, но не я водим от вчера. Водим я от години, когато стотина души протестираха за Иракли, Странджа и Камчийски пясъци. Защото битката за природата на единствената, която си струва да водим.

#1 kakao 23.03.2014 в 15:49:51

Поздравления за коментара! Толкова точно казано, че просто няма какво да се добави. Харесва ми, че има хора които виждат отвъд клишето и са достатъчно честни, за да не спестят мнението си.

#2 Лайнол Мастията 23.03.2014 в 20:12:43

Тъпо,та чак кухо! Толкова лицемерие има в този текст!Толкова злорадство,болка и злоба срещу " едни хора, които никога не са стъпвали на Кара дере и представа нямат как да стигнат"! Значи понеже палатката на "автора" вече не е единствената в радиус от сто метра,дай да си блъскаме главите и да ревем как аджеба сме допуснали другите да научат за това място?!? И видиш ли дай да бетонираме до дупка,че на всички да им е гадно?!? И аз искам като отида на Синеморец или на Слънчев ден или където и да е,да съм сам на плажа,но няма как да стане! Отвратен съм от този пасквил!!!

#4 boris 24.03.2014 в 09:35:34

Решението е просто и елементарно - както е в нормалните старани- проекта да се прекрати,строителството да се забрани и месното село да бъде задължено по закон да отделя необходимите там седем-осемстотин хиляди на месец за тежка охрана на територията и маркирането на маршрути. В "ония държави" има места дето е забранено строителство, ама и ако опънеш палатка ще ти сцепят задника.

#6 deowin 24.03.2014 в 16:32:14

Лайнол, мисля, че грешно си разбрал автора. Той не защитава бетонирането на Кара дере (онова "ни го взеха"), а просто казва, че Кара дере вече "беше загубено", защото в последните 10 години стана толкова модерно, колкото преди него Иракли, и, съответно, бързо се превърна в същата тумбаджийска кочина. Това с палатките на двеста метра една от друга, тихите огньове и китарите беше отдавна. Много отдавна. Ако искахме да го запазим и да опазим природата, то трябваше да направим нещо против вече дългогодишното освиняване на местността от тумби къмпингуващи. А тези тумби къмпингуващи сега да реват срещу бетонирането е просто лицемерно, защото кочината, която всяко лято вече оставят в Кара дере, е доволно показателна за това колко им дреме за природата. Дреме им единствено за това да могат да са те тези, които унищожават природата, вместо някакви чужденци с повечко пари. И, да, може би имат право, но това не е изобщо борба за природата, а борба за това кой ще има правото да я освинява.

#7 Лайнол Мастията 24.03.2014 в 23:33:01

deowin,според мен съм го разбрал правилно и ще се опитам да се обоснова... Този текст можеше да се напише по много начини и в нито един от тях да няма дори и намек за злорадство и злоба... Сигурно автора го боли,но не е това начина! Освен това автора е от типа "констататор"-само констатира какво е станало и какво не е станало,какво е трябвало да стане и какво не е трябвало,но нито дума за това какво да се прави от тук нататък.От безцелно мрънкане полза няма,на всички ни е дошло до гуша от всезнайковци и капацитети,които бълват кухи и празни фрази! Да,може би вече от време на време Карадере е тумбаджийска сбирщина,но това е много,много лесно поправимо!С минимално желание,усилия и средства!Милион,не-милиард пъти е по-лесно да се поправи това,отколкото да получим поредната серия чудовищни бетонни бункери и квартали! Защото после връщане назад няма... Всъщност няма връщане назад само в България-хотели и комплекси бутат дори и в Турция и Албания,но пък те не са европейци като нас!

#8 deowin 25.03.2014 в 00:05:39

Съгласен съм - авторът е "констататор", но не мисля, че от това съвсем няма полза. Според мен, ако осъзнаем, че безразборно къмпингуващите също са проблем за природата, вместо да се поддаваме на романтичните чувства, свързани с огъня, китарата, звездите, то може би ще обърнем внимание и на този въпрос. Естествено, ако първо успеем да спрем проекта за строеж. И дано. >от време на време Карадере е тумбаджийска сбирщина,но това е много,много лесно поправимо! Как точно? Не виждам как "минимално желание,усилия и средства" решават този проблем по толкова очевиден начин, че си си спестил описанието му.

#10 Лайнол Мастията 25.03.2014 в 10:10:52

deowin,набързо защото трябва и да се бачка... Най-елементарното-концесия след прозрачен конкурс,5-10,може и 20 годишна,но с жестоки санкции и прекратяване при неизпълнение.С ясни условия,права и задължения.В това число влизат изграждане на леки преместваеми обекти за санитарни помещения и заведения,малко на брой,ненатрапчиви.Никакви барове до късно и дискотеки,ресторанти също.Следене за реда и хигиената,като допускам и събиране на символична такса от къмпингуващите. Така и концесионера може да печели,и почиващите да са доволни. Общо взето нещо такова ми се върти,но нямам време да го доразвивам сега. Не ми се струва сложно и не изисква кой знае какви инвестиции,стига да се играе честно!

#12 deowin 25.03.2014 в 15:59:02

Лайнол, всъщност никак не звучи зле, но как виждаш къмпингуването там - платено? Уреден къмпинг на плажа, тип Градина? Плажната ивица не е толква широка. Или изсичане на гората за оформяне на отделни места за къмпингуване? Също, уреден къмпинг без инфраструктура няма как. Поне хранителен магазин, рецепция, бани и тоалетни ще трябва да се строят.

Новините

Най-четените