Розово зелено бъдеще

Българският Наказателен кодекс трябва да бъде сериозно ъпгрейднат. Или най-добре да се напише наново. Законодателите са приравнили в него хероина, коката и едни гадни хапченца, които пържат мозъка, на едно равнище с цигарката марихуана.

По същия начин законът не прави разграничение между наркоман и пласьор, т.е. между жертвата и палача. Но криминализирането на марихуаната просто статистически умножава бройката на "успешните" полицейски акции срещу дрогата и заловените лица в борбата срещу наркотиците.

Всъщност такава борба няма. Освен поръчкови убийства, при които бяха гръмнати няколко наркобосове, не е известно още българският съд да е осъдил голям тартор на нарконал.

За сметка на това обаче затворите са пълни с хора, които би трябвало да се лекуват, или дребни пласьори на трева. Цигарката марихуана освен това е начин полицаите да гушкат едни добри подкупчета, тъй като е чудесно средство за шантаж.

Извън сериозното предложение на Webcafe - просто марихуаната да отпадне от НК, предлагаме едно друго забавно по темата. Поводът е, както се досещате, "рутинната проверка" на Явор Бахаров, у когото намериха 0.75 г марихуана.

Искам да ви блогна една мегакомерсиална и позитивна идея. Айде да си легализираме марихуана за отглеждане с медицински цели.

Първо искам да кажа, че съм изключително против употребата на упойващи вещества от малолетни!

Идеята ми се зароди от публикация в Bloomberg business week, ето и линк.

Ама представете си и без това пустеещите райони в БГ, в които - така или иначе, се развъжда тази билка. След това си представете колко ще се повиши нивото на здравеопазването и как хората ще бъдат щастливи, докато се лекуват.

А като текне един медицински туризъм към България... Така ще станем една медико-туристическата дестинация на Европа.

За противниците на марихуаната искам да разясния , че тя се използва в медицината от далечната 2 737 пр. Христа. Най-ценното е извлекът на тетрахидроканабинол от билката.

В наши дни се използва при мигрена, повишаване на апетита на хора, подложени на химиотерапия, СПИН, глаукома, както и при стомашно-чревни аболявания. Измеренията на икономическите ползи са: развитие на селското стопанство, лечебния туризъм...

И без това ще станем държавата с най-яките магистрали до края на мандата на това правителство, нека някой да тръгне по тези магистрали. Ще построим и заводи за преработка, ще развием една химическа индустрия. Черният бинес ще излезе наяве. Качеството на продуктите ще се повиши. Толкова мноооого ползи...

Розово бъдеще със зелени краища :)

#1 CrossFire 16.07.2011 в 12:44:54

Причината да има упойващи вещества класифицирани като "наркотици" въобще не за да бъдат предпазвани хората. Алкохолът е не по-малко вреден но ниой не би посмял да го забрани. Всъщност всичко е въпрос на икономика. Когато търсенето е голямо а предлагането е малко цената се повишава. Никой наркобос няма да поиска легализирането на марихуаната защото печалбите му ще станат все едно продава бъз и мента. Във САЩ примерно има огромни пещи за изгаряне на диаманти с течен кисолорд за да се поддържа цената висока изкуствено. Освен това забравяте че държавата е най-големия печеливш от това тъй като по този начин може да получава неофициални приходи и след това да ги изразходва без да се налага да дава каквито и да било обяснения. За пример - преди 11.09.2001 талибаните в Афганистан имат драконови закони за наркотиците и практически никой не произвеждал нищо там. След 11.09.2001 Афганистан е най-големия производител на хероина в света (70% от БВП). Моето лично мнение е че не ни трябват още легални боклуци с които да се тровим. И сега си имаме достатъчно. Освен това най-лесния начин да спре трафика е като падне търсенето. Много по-евтино ще бъде да помогнеш на хората вместо да се бориш с тях.

#5 Borracho 16.07.2011 в 19:31:37

Той пък уж актьор, как е допуснал да го джоби ушеф...? Или се е паникьосал и им е изглеждал нервен или се е дръжал нагло и ги е подразнил, че чак да му ровят в джобовете.... Ще го осъдят сега на глоба и тва е. Тревата нека си е забранена и нека има парични глоби за проитежание на някакви малки количества до 2 грама примерно. Аз не виждам кой знае какъв проблем с тревата специално - всички си пафкат из цяла европа и проблеми няма. Против белите прахове съм и там според мен наказанията трябва да са наистина сериозни и безкомпромисни, не както сега.

#6 vanko1 17.07.2011 в 10:47:37

криминализирането на тревата мисля, че само затлачва работата на ченгетата, ако изобщо се борят, с наркомафията - с ония, дето продават дизайнерската дрога и хероина, и коката и дето зарибяват хлапетата, всъщност, като се замисля, досега у нас няма осъден наркобос, в панделата са разни дребни рибки

#7 Оня Дето Го Трият 17.07.2011 в 11:03:49

Аз в цялата работа виждам все пак един положителен елемент - щом ченгетата са го джобили, значи не са го познали кой е, следователно значи не гледат тъпи български сериали! Щото ако го бяха познали кой е щеше да се размине само с автограф....

#11 Misho1944 17.07.2011 в 19:26:28

много за

#12 TheSpider 18.07.2011 в 10:29:37

Добра идея, но много лошо написана статия. Всичко звучи прекалено наивно. Със сигурност тревата не може да се продава свободно, но поне би било добре да не се води криминално деяние притежанието, а административно нарушение. Все пак е доста по-различна от хероин и подобни отрови и не може да се приравнява на тях. Ако човек има желание да види какво са наркотиците тревата е сравнително безопасен наркотик (но не е безобиден разбира се). Но както всяко психоактивно вещество носи своите рискове и със сигурност не е за хора под 20 годишна възраст. Защото може да се превърне в единственото нещо, за което мисли човек, имам такива познати. Един път на месец примерно става, но не по-често, защото след това много лесно се стига до всеки ден.

Новините

Най-четените