Демокрация за износ "made in Russia"

Едва ли някой някъде се е съмнявал в победата на Владимир Путин на изборите за президент в Русия. Нямаше изненада нито във второто място на Павел Грудинин, нито в третото на Владимир Жириновски.

Единствените два въпроса, по които имаше някаква що годе интрига, бяха свързани с избирателната активност - дали тя ще е рекордно ниска, или все пак държавата ще стимулира гражданите да участват в състезание с предизвестен край, и дали Путин ще успее да победи собствения си рекорд по подкрепа.

И по двата параграфа настоящият господар на Кремъл се оказа победител. Над 73 млн. души излязоха до урните, докарвайки избирателна активност от 67,47% - резултат около обичайното за президентските избори в страната - и доста повече от мрачните прогнози, че обезвереното руско население ще предпочете да си остане вкъщи в неделя.

Междувременно Путин отбеляза нов рекорд в изборната си подкрепа, 76,65% - или малко над 55 млн. души, затвърждавайки по този начин безалтернативния си контрол над една от най-големите държави в света за поне още 6 години.

Ако питате руснаците, това си е демокрация - народът така реши. И вероятно от определен ъгъл нещата изглеждат демократично, макар и с малки разлики, които обаче чертаят ясна разделителна линия.

Защото няма как да говорим за прозрачност или за борба между идеи и програми на изборите, когато преди това имаш ясна доминантна фигура, която от 18 години насам има установен контрол върху всички лостове на властта и по-голямата част от ресурсите, раздава покровителство на бизнеса и контролира опозицията.

Дори самата бюлетина за изборите е направена така, че Путин да се открои. На фона на богатата информация за всички други кандидати, краткото описание за настоящия руски президент чисто визуално изпъква на белия лист.

Така в крайна сметка гласоподавателите получават пред себе си избор между много слаби и рехави кандидатури, участващи на олимпийския принцип, и един голям и героичен Путин, който прекарва кампанията си, подхранвайки националистическите чувства на руснаците и размахвайки заканително пръст към Запада. И всички руски медии да го възхваляват за това.

Този модел не е нов. На практика още след първия си мандат като президент той успя да установи тази ясна и непоклатима доминация. През 2008 г. с рокадата с Медведев я затвърди, заобикаляйки ограничението на президентските мандати. Сега, когато Държавната Дума му гласува удължаване на президентския мандат, доминацията се подпечатва за пореден път.

По-интересното е, че Русия успява да експортира своя "модерен авторитаризъм" и навън. Докато преди десетина години "американската либерална демокрация" нямаше опоненти като "най-добра форма на управление", сега чисто идеологически този модел се разпада за сметка на фасадната демокрация с един голям, могъщ лидер, разчитащ на своя си национализъм.

Все повече лидери - от Турция до Филипините - ще излизат напред, демонстрирайки как могат да смажат опозицията с тежка ръка, сочейки пукнатините в Западните демокрации и тяхното "двуличие".

В епохата на многополюсния свят идва и времето на силните, авторитарни лидери, които ще установяват безкомпромисен контрол в държавите си под маската на демократични избори.

И, не, това не е дело на Русия. Русия беше просто първата, която успя да го наложи като видим модел, като форма на протест срещу глобализацията, срещу САЩ и тяхната културна експанзия.

Сега тези държави "отвръщат на удара". Идеята за човешките права и гражданските свободи се приравнява с "чуждо вмешателство", а "нашите граждани са си доволни от нас и продължават да ни избират" се превръща в мантра и първосигнален отговор към всички критики.

Да, изборите в Русия не променят абсолютно нищо. Просто ни припомнят, че живеем в един нов свят, в който вече няма неоспорими идеали освен силата. И какво ще стане след това?

#2 GETI 20.03.2018 в 00:37:07

всъщност изборите в Русия са по-демократични от където и да било. - 684 наблюдатели от целия свят -146 000 наблюдаващи независими от партии -невъзможност за пускане на повече от един бюлетин от избирател.пускаш си листчето и машината обявява на всеослушание,,Вие гласувахте". -камери в повечето секции и всеки желаещ можеше да наблюдава онлайн някоя западна "демокрация" да се похвали с такава прозрачност? между другото, в руската дума има четири партии и две платформи, които имат различни виждания за външната и вътрешна политика. в САЩ има две партии, които никой не може да каже какви аджеба различия имат... каква демокрация,каква честност още желаете?

#3 TheRock 20.03.2018 в 03:18:26

https://www.youtube.com/watch?v=5UFIQamKbjg ==== ГЕТИ, ти си пълен олигофрен! Върви в Русия , като толкова ти харесва!

#4 Kenny McCоrmick 20.03.2018 в 07:04:11

Хахахахаха, вижте им бюлетината - като за деца със специални нужди. То вече е такава трагедия, че е смешно...

#5 TheRock 20.03.2018 в 09:14:12

На тях комай цялата планета им е вражеска… с малки изключения. Штаты — суки. Немцы — бяки. Турки — подлые собаки. С Грузией — была война. Украина — не страна. Террористы — египтяне. Вражья морда — англичане. Индия — марионетки. Пакистан — зверята в клетке. Греция — пособник Штатов. Латвия — подстилка НАТО. Европейцы — пидарасы. Чурки — люди низшей расы. Белоруссия — и та партизанит из куста! Мексика, Вьетнам, Канада — даром нам говна не надо! Не особо-то Китай с нами дружит, и пускай! Остаются Сомали и пигмеи Чада — вот с кем мы дружить могли! Только нахуй надо!

#6 Nikkor 20.03.2018 в 10:23:12

А стига бе, Павето знаело руски??? Аз кат ви казвах че е внедрен руски агент, не ми вервахте. Какви още доказателства ви трябват?

#7 Winora 20.03.2018 в 10:51:19

"Идеята за човешките права и гражданските свободи се приравнява с "чуждо вмешателство", а "нашите граждани са си доволни от нас и продължават да ни избират" се превръща в мантра и първосигнален отговор към всички критики." Аз мислех, че статията е за Русия, пък тя била за нас.

#8 dedo adji 20.03.2018 в 11:13:54

Чисто формално не може да се върже кусур на руската демокрация. А къде демокрацията е друга, освен формална? И накъде се изнася. Не се сещам за друго направление освен за САЩ, където руските хакери избраха Тръмп. А павето друг чужд език, освен руски, не знае, като по-долнопробен агент на Путин. И се изявява и като поет (по Вазов - пуек). Стихотворенийцето е добро, ще си го копирам. Молодец, булъижник, еще рубль заработал. Не отставай, блядь, еще рубли будут.

#9 TheRock 20.03.2018 в 11:50:09

dedo adji | 20.03.201811:13 Ти нямаш и идея какво значи демокрация и какви са нейните механизми. Мозъкът ти е мухлясал и е замръзнал някъде до 1965-67 година. Радвай се че работим, за да има пенсия и за отрепки като теб.

#10 TheRock 20.03.2018 в 11:52:40

Химна на Италия, където има едно куплетче за руснаците: Mercenary swords, they're feeble reeds. The Austrian eagle Has already lost its plumes. The blood of Italy and the Polish blood It drank, along with the Cossack, But it burned its heart. https://www.youtube.com/watch?v=z3RToBymttA

#11 GETI 20.03.2018 в 12:00:04

Скале, яд ме е да ти отговарям! щото си по тъп от Сашко и Кенни взети заедно, които от няма на къде, с бюлетината се заядоха и си дал грешен линк. нали за това има камери.. https://www.kartanarusheniy.org/2018-03-18/s/2026681669 "Председателят на комисията в Люберци(от твоето клипче с манипулацията), беше отстранен, самата урна беше запечатана"

#12 follow_the_cash_flow 20.03.2018 в 14:19:47

Нарочно е писано по-малко за путин в бюлетината, да изпъкне !!!! Мамицата им мръсна

#13 TheRock 20.03.2018 в 15:40:25

GETI | 20.03.201812:00 Това е където ИМА камери, а където НЯМА!? Май ти си доста тъп! Там са отменили вота, а там където НЯМА камери вота отменен ли е?! Или щото няма камери, там нарушения няма, а? Та ева в малоумника!

#14 deowin 20.03.2018 в 16:48:40

Не виждам камерите да са особено притеснителни за работещите в избирателните секции. Дори да им дойде някакво гузно чувство за срам, руснаците намират лесни начини да правят каквото е редно за родину, за Путина: https://www.youtube.com/watch?v=Y9TWGfenahY

#15 niemen 20.03.2018 в 18:20:37

Фолоу, притежаваш нечовешка прозорливост.

#16 TheRock 20.03.2018 в 21:47:19

Само малоумни нещастници могат да словат (-) на химна на Италия!

Новините

Най-четените