Арестуваха бивш президент на Барса по подозрения за пране на пари

Бившият президент на Барселона Сандро Росел е бил арестуван тази сутрин при акция на полицията и националната гвардия в Испания.

Предполага се, че той е задържан по подозрения в корупционни сделки, включващи получаване на нерегламентирани комисионни по сделка за продажбата на ТВ правата на бразилския национален футболен тим.

Росел и други заподозрени, сред които и бившият президент на Бразилската футболна федерация - Рикардо Тейшейра - са планирали да "изперат" парите с фиктивни споразумения с фирми, регистрирани в офшорни зони.

Става дума за дейност на функционера още преди той да застане начело на каталунския клуб. Въпросното разследване се води от ФБР в САЩ още от 2015 г.

Според информациите Росел е използвал компанията Aliano Marketing за уреждане на приятелски срещи на "селесао" в продължение на години, от които е прибирал нерегламентирани комисионни.

Сандро Росел беше начело на Барса в периода юли 2010 г. - януари 2014 г. В момента той е обвиняем и по делото за трансфера на Неймар в клуба.

Операцията на унифоремните от тази сутрин е кръстена "Жул Риме". Росел е задържан е дома си, а белезниците са щракнали още на ръцете на бившата му съпруга и трима други мъже. Акцията включва и претърсването на офиси на Росел.

Бившият президент на каталунците е разследван и за нередности при привличането на Неймар от Сантос през 2013 г.

Новините

Най-четените