Тодор Батков: Аз може да съм дебел, ама не съм чорбар!

За Казанската афера

Разбирате ли, че Левски е трън в очите, бе, момчета! Аз си плащам всичко. Не нося като боклукчиите торбите да се отчитам тук и там и парите, които имам, които са бели и чисти, ги давам в Левски. И затова ме окепазиха! Какво да обясня повече!

За отношенията си с феновете

Искам да ви помоля нещо. Аз съм на 52 години. Живял съм честно. Християнин съм. Не съм взел живота на никого. Не съм откраднал един лев. Имам деца, имам близки, имам майка, която е болна... Просто много ме болят тези истории. Всичко съм го правил в името на Левски, за доброто на Левски. Може да съм бъркал.

Имаме уникалния шанс след един тежък първи полусезон и неуспешна игра в Европа да докажем на всички, че ние сме над всички и да станем шампиони. Дайте да се обединиме. Така или иначе отборът има нагласа, има настроение във всеки мач да бъдат по-добре. Излизаме във всеки мач за победа, имаме всички шансове да спечелим тая година титлата. Вие го искате така, както и аз го искам. Дайте подкрепа, продължавайте да ходите по мачове!

Само един плакат ме засегна - че съм бил прасе. Аз може да съм дебел, ама не съм чорбар! Ако искате, продължавайте с тия плакати, пишете си плакатите, но подкрепяйте футболистите. Но аз не съм направил нищо лошо на Левски.

За бизнеса си и за финансовото състояние на Левски

Преди Левски имах процъфтяващ адвокатски бизнес, завод в Канада, изнасях вино за Русия, но ето че кризата дойде... Какво да се прави! Имам около 40 милиона евро в недвижими имоти, от които 30 са мои, другите са заеми от банки. Не мога да развържа нищо. Имам пари да осигуря до края на годината покриването на месечния дефицит. Имам и надежди, че ще има и допълнителни приходи.

Не е тайна, че клубът има кредит, който сега изплаща. 600 000 евро е кредитът. Договорил съм се с банката да вземеме пак кредит, ако не мога да осигуря аз пари, да вземем допълнителна сума около милион евро, който да е за селекция и за участие в евротурнирите. Ще го направя това.

Макар че това веднъж го правих. Рабех с неговите 750 000 евро, аз ли съм го намерил? Бензукан - 450 000 евро. Аз ли съм го намерил? За тия двамата плюс бразилците дадохме 3 200 000 евро. И Дарко Тасевски още 200 000 евро. 3 400 000 за една година - това не е ли селекция? Аз ли ги избирам футболистите?

Спонсорството и приходите от телевизионни права, билети и абонаментни карти са 2 - 2,5 милиона на година. Ако не бях човек с чувство за отговорност, отборът щеше да трябва да се издържа с 200 000 лв месечно. А такива са бюджетите на половината клубове в "А" група, за ваше сведение. С изключение на Черноморец, Литекс, ЦСКА и доскоро Черно море.

Но Черно море намалиха с 30% бюджета си. Някой да е чул за това? Там им се казва и всички подписват. А в Левски, който е отборът на народа, на някой да намалиш заплатата и става национален проблем.

Ами аз спокойно мога да кажа: свърших парите. Всички звезди да ги освободя, да вземем нови футболисти и няма да бъдем две години шампиони. Но, слава Богу, все още имам приходи, с които покривам. За ужас на жена ми!

За пускането на акции на Левски на фондовата борса

Имам намерение до края на годината да извадя Левски на борсата. Имаме специалисти, най-добрият екип консултанти за публично изваждане на дружеството на борсата, и те са ми обещали до три месеца да имаме боен план - както пакет акции да се извади (поне 30%), включително и на чужди борси, така и облигационен заем за стадион "Раковски".

Очаквам до три месеца да бъде готов проспектът и да има PR план, в който трябва да се инвестира шест месеца, това не е проста работа. И някъде към края на 2010 Левски да бъде на борсата. Провел съм си разговорите, събрал съм екипа.

Това, от една страна, ще ни даде сигурност, и от друга, ще ни даде възможност да отидеме и да кажем: "Дайте ни ст. "Раковски". В момента, в който го вземем, ние трябва да имаме готовност - първо, второ, трето, пето... Защото иначе ще гръмне скандал. Левски, както половин България го обича, така половин България не го обича. Сега и да го взема, нямаме капацитет.

За стадион "Раковски"

И това е за мен спасението - изваждането на борсата. Всички пари, които влязат, те ще бъдат в Левски. Това е подготовка за кандидатстването за стадион "Раковски".

Аз им се чудя на акъла на боклукчиите на фона на какво водят некви разговори като не са си платили наема, не са си платили данъците, не са платили заплати на футболисти, не са това, не са онова... А ние плащаме данъци като луди, такси, полицейска охрана, всичко. Не може правилата уж да важат за всички, а на практика едните да са бели, другите да са черни. Скъсаха ме от ревизии и един кусур не можаха да ни намерят! За едни може, за други не може.

Ако вземем стадион "Раковски", може да се продаде името на стадиона. Защо да не се казва "Газпром Арена" или "РосАтом Арена", ако дават 3 млн. евро на година за това. Аз се моля на руснаци да ни станат спонсори. Казвам: "Ако вие ни гарантирате за десет години бюджета с банкова гаранция, аз ще ви подаря 51% от акциите. Не ща даже да съм президент". Аз искам сигурност за тоя клуб. Дет се казва, утре може да се случи нещо с мене и после кво става. Викам: "Вие искате Белене, искате Южен поток, Северен поток. Не може без да дадете нищо, бе! По-голяма подкрепа от отбора на народа и хората да с вас, няма! Харчите некви стотинки!"

Новините

Най-четените