Сочи 2014: Изхвърлянето на Русия

Зимната Олимпиада в Сочи стартира в четвъртък с първите надпревари, ден преди официалното откриване, а светът ще стане свидетел на най-скъпия и амбициозен невоенен проект на Русия. И на Владимир Путин.

През 2007 година президентът на Русия Путин обяви пред МОК, че Игрите в Сочи ще с бюджет 12 милиарда долара, както и че 70% от участниците ще бъдат разположени на пет минути пеша от мястото, където се състезават. Оказа се, че Путин е излъгал или не е познал за нито едно от тези две неща.

Бюджетът на Игрите отскочи на впечатляващите 51 милиарда долара, които в крайна сметка ще бъдат платени от руските данъкоплатци, а „петте минути пеша" вече са горчив виц в задръстванията, които се случват в Сочи седмици преди началото на Олимпиадата и никой не иска да мисли какво ще е в края на идната седмица.

51 милиарда е внушителна сума, равняваща се брутния вътрешен продукт на България за 2012 година по данни на Световната банка - 51 млрд. долара. Институцията е класирала България на 75-о място в света по този показател. Точно пред нас е Узбекистан с 51,1 млрд. долара, а зад нас - Гватемала с 50,8 млрд. долара. Впечатляващо, нали?

Много е трудно да се каже за какво точно са похарчени тези пари, въпреки че Джанфранко каспер, президент на Международната федерация по ски (FIS) и член на МОК обясни, че всъщност сметките на Сочи 2014 са набъбнали толкова много защото една трета от парите всъщност са откраднати. Една трета, тоест 17 милиарда долара.

С тези 51 милиарда долара Русия изпревари Пекин в мирната надпревара по наливане на пари в олимпизма, за да се поддържа имиджа на държавата пред света. Игрите в Пекин през 2008 струваха 43 милиарда долара, но лятната Олимпиада винаги е по-скъпа, тъй като в нея се включват повече видове спорт, участват повече спортисти и идва повече публика. За да сме по-точни: Разликата е, че Пекин бе домакин на 302 състезания, или по 142 милиона на състезание, докато в Сочи ще се проведат 98 състезания, всяко от които излиза по 520 милиона.

Като стана въпрос за публика. До края на миналата седмица имаше непродадени 300 000 билети за състезанията в Сочи. Дали пък като през 1980 в Москва няма да има сектори от трибуните, пълни с цивилни милиционери?

Съвсем доскоро се смяташе, че една зимна Олимпиада може да се организира със суми, в пъти по-скромни от тези, необходими за летни Игри. В Торино през 2006 и Ванкувър през 2010 успяха да се справят с бюджети от порядъка на 5-6 милиарда долара, до 8 милиарда. От тези пари до 2 милиарда долара бяха вложени в строежа на спортните съоръжения, а останалите пари - в инфраструктурата, която ги обслужва. Естествено, правим уговорката, че в Канада повечето от спортните съоръжения бяха налице за сметка на снега и въпреки това всичко излезе по-скъпо в сравнение с Торино.

В Сочи ударно се строи инфраструктура - от железопътната линия от Адлер до Красная Поляна, където ще са сериозна част от състезанията до огромни булеварди, зали и паркове, които буквално променят лицето на града и околностите. ЖП линията с дължина 50 километра струва 8,7 милиарда долара, а местните жители и първите журналисти се видяха в чудо, след като установиха, че някои от новите булеварди рязко се преливат с тесни улички с две платна, където се образуват невъобразими тапи от коли и изнервени милиционери.

В понеделник видният противник на режима на Путин Алексей Навални стартира сайт, посветен на Игрите в Сочи - Sochi.FBK.info. Както може да се очаква, на сайта може да се намерят разследванията на Навални за корупцията около организацията на игрите плюс информация от медийни разследвания по темата. Остава да видим колко време ще е активен този сайт, въпреки че в Русия има свобода на словото. Според Навални, строежът на поне 10 олимпийски обекта в Сочи е струвал два пъти повече от необходимото. Той цитира и списък с компании хора, получили поръчки за строежи и доставки, които ясно показват конфликт на интереси, но пък са получили одобрението на Путин и администрацията му.

Самият Путин отхвърли обвиненията за корупция в Сочи и обясни, че набъбването на бюджета се е получило, защото „инвеститорите са допуснали грешки в планирането и сметките си".

Грешките явно са били сериозни, след като според Навални, само строежът на тоалетните в олимпийския пресцентър в Сочи е струвал 45 милиона долара.

Преди началото на Игрите световната преса се вълнува основно от харчовете на руснаците, тепърва ще излиза информация за буквално унищожената природа около Сочи, субтропически град и черноморски летен курорт, както знаем, за десетките хиляди работници, дошли да строят олимпийските обекти и които са се оказали с по-ниски заплати от договорените и с конфискувани паспорти, за да не могат да си заминат и т.н. Да не говорим за парливия за руските власти въпрос за правата на гей малцинствата или изразяването на свободно слово или политическа воля. Но, както стана и в Москва през 1980, официалната руска позиция ще е, че това са вътрешни работи и чужденците не трябва да се бъркат в тях. Същото ще е и положението с бюджета на Игрите.

#1 mima 02.02.2014 в 11:37:21

Защо сте се притеснили за парите на Русия? Там пари има много, само че не са в обикновените хора. А и все пак Русия е една от малкото държави с минимален външен дълг (да не кажа, че почти нямат такъв).

#2 _George_ 02.02.2014 в 12:00:30

С прости думи: Това е едно колослано пране на пари. направено по типично руски начин. Тъпо и очевадно!!!! За съжаление МОК отдавна е превърната в бизнес кръг. тези хора нямат нищо общо с идетите на Кубертен. А най-жалкото в случая, е че има много сънародници, които не могат да прогледнат по-надалеч от собственият си нос и продължават да лелеят по руският камшик!!! Мимче, бледо кокиченце, не можеш дори да си преставиш колко бг-милиарди потъват в сметките на руските газови, енергийни и имотни олигарси! Благодарение на БГ-управниците /руски подлоги/ овчедушният страхлив булгаристанец ще превива, яко гръб и в същото време ще благослава руския фалос. Ма ти си жена! Може и да ти харесва. Ама защо толкова много пендели в това БГ!? Защо?

#3 SBowler 02.02.2014 в 12:07:39

Външният дълг на Русия е $206 млрд. Това за справка на Мима.

#4 John Smith 02.02.2014 в 12:59:54

За справка на SBowler : Външният дълг на Русия достигна $732 млрд. 24.01.2014 Външният дълг на Русия, включващ задълженията на органите на държавно управление и на частния сектор, за 2013 година се е увеличил с 15 процента до 732 милиарда долара, сочи оценка на Руската централна банка, цитирана от ИТАР-ТАСС.

#5 Ray 02.02.2014 в 13:43:02

Зимна Путиниада...

#7 Прокопи 02.02.2014 в 14:08:32

Знаете ли кой е Джанфранко Каспер? Швейцарец, президент на Международната федерация по ски спорт. Не е особено известен, но това което той каза преди време в едно интервю за Ройтерс е, че за оломпиадата в Сочи са похарчени 50 млрд. долара от които 1/3 са откраднати. Без да се споменават каквито и да било източници тази сума бе подета (кръгла и лесно се запомня) от всякакви медии, известни и безизвестни, опозиционни политици... въобще кой ли не се упражнява. Ето още една част от интервюто на Каспер: "За да се създаде нещо подобно в Алпите, ще са ни необходими 150 години, а руснаците го направиха за 5 години! Ако го видите със собствените си очи, вие ще бъдете шокирани! Няма съмнение, че Игрите ще бъдат страхотни на най-модерните спортни обекти, които можете да си представите. Имам добри очаквания." (преводът е мой). Официалната версия на руските власти е за 6 млрд. похарчени за олимпийските обекти. За мен истината е някъде посредата. Цялата подготовка за олимпиадата наистина грандиозна. Олимпийски обекти, инфрастуктура, хотели в крайбрежния клъстър (там е стадиона и спортните зали), хотелски комплекси в планинския клъстър (писти за ски, бобслей), автомобилен и жп път, който ги свързва. И всичко това е построено от нула. Що се отнася до пешеходната достъпност на обектите - то това наистина е така. За спортистите дори не се предвижда транспорт от хотелите, в които са настанени до площадките на които ще се състезават. Игрите не са в самото Сочи, те са в район Адлер. За да се разтовари движението в самото Сочи беше построена вътрешно градска магистрала - 16 км. с десет моста и 15 тунела. А знаете ли, че за осигуряването на енерго снабдяването за игрите беше построен 160 км. газопровод по дъното на Черно море и газова електростанция с половината мощност на ТЕЦ Марица 1. Писти, лифтове, енергийна и транспортна инфраструктура и всичко от нулата. В крайна сметка нека оставим руснаците, гостите и спортистите да оценят олимпиадата. Снимки от преди 2 дена: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=111027157&postcount=3165 http://i.imgur.com/F3KCnVI.jpg Края на Януари: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=110894257&postcount=3123 http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=110896739&postcount=3124 Ново за руснаците - еко технологии: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=110705801&postcount=2299 Разбира се, който иска да види разруха, мизерия винаги ще намери. Дори и в собствения си дом.

#9 mima 02.02.2014 в 20:26:54

Значи 206 млд дълг към 2022 трильона БВП какъв процент прави? Не ме разбирайте погрешно, не обичам Русия и още по-малко руснаците, но личните ми чувства не променят фактите. А дали Русия смуче пари от нас не зависи от мен, а от дупедавните ни политици - всъщност и от тях малко зависи.

#11 _George_ 02.02.2014 в 21:49:30

Не е никакво изхвърляне. Чисто и просто грубо и масивно пране на милиарди. И то много милиарди. Миме, уан куешчън бейби: Що във всички държави дето правителствата им са руски подлоги само кръвожадни диктатори, нагли политици дето си дават задниците за жълти стотинки та руските олигарси да скубят народа, кървища, бунтове и размирици. Либия, Сирия, Украйна, Булгаристанско, Северно Корейско и прочие. Що ма?

#12 Не така 02.02.2014 в 22:56:01

Над 90% от дисциплините в тези т.нар. "игри" са глупави, морално остарели и неатрактивни. Организирането на Олимпиада, било зимна, било летна, е глупава ПиАр-авантюра, създаваща проблеми за бюджета и жителите на държавата-домакин. Много отдавна спортните постижения не са плод на труд и талант, а на трудно откриваем допинг.

#13 John Smith 03.02.2014 в 11:20:39

Точно така е Г-н Не така, няма нужда от тренировки....лапаш 2 креатина с 2 бианабола, инжекция тестостерон в газа, ефедрин в носа и бягаш от София до Варна за 3 часа... Ама и да бягаш е морално остаряло, хората измислиха колите и влаковете. А най-морално остарялата дисциплина е хвърляне на чук Кой въобще работи с чук в наше време? И ако има все още неандерталци , те знаят ,че с чука се чука, не се хвърля... То и с друго се чука , ама това е друга тема.

#14 кочо 03.02.2014 в 13:28:22

Както казва Бай Ганьо: „имали са бол пари – дали са”. Не мога да разбера, защо толкова сте се загрижили за интересите на Русия и руснаците?

Новините

Най-четените