Англия: ФИФА ни излъга

Шефовете на кандидатурата на Англия за домакин на световното първенство по футбол през 2018 обвиниха членовете на изпълнителния комитет на ФИФА, че са ги "гледали в очите и след това са ги излъгали" преди гласуването в Цюрих вчера.

Британците записаха срамен резултат на това - едва два гласа, единият от които е на шефът на английската кандидатура Джеф Томпсън, а домакинството беше спечелено от Русия.

Изпълнителният директор на английския комитет за организиране на Мондиал 2018 Анди Ансън в прав текст заяви, че членовете на ФИФА са поели ангажименти към британците, след което при гласуването не са ги изпълнили.

"ФИФА няма да изкара дълго в този вид", допълни кметът на Лондон Борис Джонсън.
Британците бяха уверени, че имат шанс да спечелят до 7 гласа в първия кръг на вота, което щеше да им даде шанс да прогресират напред и да се борят за победата.

За кандидатурата на Англия активна лобистка кампания проведоха Дейвид Бекъм, премиерът Дейвид Камерън и принц Уилям, а британците се притесняваха най-много от това Холандия и Португалия да не си осигурят победата още в първия кръг.

На въпроса дали смята, че членовете на изпълкома на ФИФА са го излъгали, тъй като са му обещали подкрепа, Ансън заяви: "Смятам, че те ни разочароваха, ще ви излъжа, ако заявя обратното. Имаше хора, които обещаха да гласуват за нас, а след това вотът им отиде при друг.

"Смятам, че преди гласуването имахме надежди да се преборим и да се надяваме на победа, бях останал с такова впечатление."

Джеф Томпсън добави: "Не мога да повярвам, че това наистина се случи и естествено, съм много, ама много разочарован. Гласовете, които ни бяха обещани, просто не се появиха. Никога не съм си и представял, че ще отпаднем още в първия кръг."

Сред тези, които са излъгали британците е и представителят на Тринидад Джак Уорнър, за когото се знае, че в Цюрих лично е обещал на принц Уилям, че ще гласува за Англия.

Дейвид Камерън, който прекара три дни в Цюрих, за да лобира за кандидатурата на Англия също имаше какво да каже: "Според ФИФА, нашата кандидатура е била най-добре подготвена в техническо отношение и освен това, сме на първо място в класирането за това търговския аспект на провеждането на световното. Освен това, в Англия футболът е много популярен. Но, оказа се, че това не е достатъчно."

Камерън похвали и усилията на принц Уилям в лобирането.

"Срещнах принц Уилям да излиза от една от срещите, на които той убеждаваше членовете на изпълкома да гласуват за нас. Попитах го: "Как мина?", а той ми отвърна, че е много доволен от резултата, много добре се получило. Аз пак го попитах: "Господи, как го направи, какво му обеща? Покана за сватбата ли?" А той: "Нещо повече, мисля, че му предложих да се омъжи за мен".

В крайна сметка победата беше за Русия за 2018 и за Катар за световното през 2022 - двете кандидатури с най-голям бюджет и с най-ниски оценки на подготовката на кандидатурите по отделните параметри.

Провалът на Англия се дължи основно на това, че лобистите не успяха да убедят Уорнър и още двама негови колеги от зона КОНКАКАФ да подкрепят Англия, а след това серия други гласове, които се брояха за "необвързани" се насочиха към Русия.

Уорнър се срещна с Бекъм, Камерън и принц Уилям тази седмица, но източник, близък до делегацията от КОНКАКАФ заяви, че сделката е била съвсем друга - Уорнър и колегите му са гласували за Русия, защото руснаците са им обещали да ги подкрепят в гласуването за 2022, където страните от КОНКАКАФ подкрепиха кандидатурата на САЩ. В крайна сметка спечели Катар и никой не позна.

Обвиненията в корупция във ФИФА, отправени от предаването "Панорама" на ВВС и вестник Sunday Times също са повлияли на гласуването. На заседанието на изпълкома в сряда президентът на ФИФА Сеп Блатер е поставил темата за негативните коментари в медиите на обсъждане, а колегите му са получили подборка от тези материали.

Руският министър-председател Владимир Путин, който пристигна в Цюрих в четвъртък вечерта, за да се срещне със Сеп Блатер заяви, че британските медии са водили "неприемлива" кампания.

"Има обвинения срещу отделни хора в корупция, при това тези обвинения са без никакви доказателства, така че това може да се разглежда като оказване на натиск върху членовете на ФИФА, а това се тиражира в медиите в цял свят", обясни Путин.

Новините

Най-четените