Къде са те сега: Европейските шампиони на Байерн (2001-а), които сразиха Валенсия на дузпи

Малко отбори могат да се съвземат след онова, което се случи на Байерн срещу Манчестър Юнайтед през 99-а, но баварците доказаха, че не са обикновен клуб и след 2 години се завърнаха по-силни от всякога, за да спечелят турнира в не по-малко драматичен двубой.

На 23 май 2001 г. Байерн Мюнхен спечели четвъртата от петте си купи от най-големия европейски турнир.

Този финал с Валенсия се превърна в празник на наказателните удари още от самото си начало, а баварците се оказаха с по-калени нерви. Може би до голяма степен заради разочарованието в последните минути две години по-рано.

Още в третата минута Гайзка Мендиета вдъхна надежда на "прилепите" след като реализира дузпа за игра с ръка на Патрик Андерсон. Пет минути след началото на второто полувреме обаче Щефан Ефенберг изравни отново след наказателен удар, отсъден за игра с ръка (на Амедео Карбони).

Големият герой на тима бе Оливер Кан, който хвана три дузпи на испанците, въпреки че Гайзка Мендиета го преодоля цели два пъти в този паметен мач.

Друг от героите на Байерн тогава - Хасан Салихамиджич пък вчера бе назначен за спортен директор на клуба, което ни накара да се замислим какво правят днес европейските шампиони от 2001 г.

Вижте в нашата галерията къде са те сега и с какво се занимават.

Новините

Най-четените