Най-свирепите дербита извън Европа

Футболът без съперничества на регионално, политическо и социално и историческо ниво би бил един обикновен спорт.

Дербитата - те правят разликата и привличат вниманието.

Мачовете, които са по-важни от всяка купа.

В Европа нещата са ясни - от Русия до Шотландия има големи вражди, като всяко следващо издание се чака с интерес. Милано, Мадрид, Белград, Глазгоу, Ливърпул или Манчестър, Лисабон, Рим...

Пролетта в родния футбол сивееше и доскучаваше без поне едно издание на ЦСКА - Левски. Няма голям футбол без поне едно съперничество, за което се говори месец преди и месец след мача.

Извън Европа нещата също седят така. Има исторически вражди, като тези в Южна Америка. Всеки знае, че Бока - Ривер е вероятно най-класическото дерби в света.

Но на територията на Аржентина има толкова много сблъсъци с голям заряд... Дербито на Авеланеда - Расинг срещу Индепендиенте, както и мачът, в който Лео Меси мечтае да играе поне веднъж: Дербито на Росарио между любимия му Нюелс олд Бойс и Росарио Сентрал.

В Бразилия дербито на Порту Алегре е това, което остава встрани от паулиста и кариока - големите вражди в областите на Рио и Сао Пауло. Но Интернасионал - Гремио е също толкова значим мач за местните.

Раждат се и нови дербита, като например в Австралия, където футболът избуява. В Япония съперничествата са по-скоро надпревари за точки и зрелищни хореографии по трибуните, няма я омразата, ненавистта, която изпълва със съдържание големите мачове в Европа и Южна Америка.

В Африка има исторически съперничества като Раджа - Уидад, дербито на Казабланка, но и нови вражди като Дербито на Совето между Орландо Пайрътс и Кайзер Чийфс.

За да стигнем до Иран, където властите решиха дербито на Техеран да се играе преди обяд от съображения за сигурност, а столицата е разделена на две като военна зона. Естеглал и Персеполис, казват, е едно от дербитата, които трябва да се видят наживо.

Ето още няколко такива в галерията.

Новините

Най-четените