Фантастична възможност

Байерн и Челси имат шанс да се възползват от това, което Юп Хайнкес нарече „фантастична възможност" - двата отбора излизат довечера един срещу друг на финала на Шампионската лига в Мюнхен.

Байерн преследва петата си европейска купи и този сезон в Шампионската лига има седем победи у дома. От друга страна, Челси се бори за първа титла в Шампионската лига и в настоящата кампания има само една победа от шест мача като гост. Но треньорите на двата тима очакват много напрегнат и завързан мач, въпреки че логиката дава повече шанс на Байерн.

„Може би преди мача ще обиколим с автобуса Мюнхен, за да видят момчетата, че целият град е потънал в червено и бяло - това е фантастична подготовка за финала на Шампионската лига - заяви вчера Хайнкес. - Ще играм срещу отбор с фантастична организация и страхотни футболисти. Вижте как Челси стигна до финала - те победиха Наполи у дома, а после отстраниха и Барселона - най-добрият отбор в света - спечелиха у дома и играха 60 минути с човек по-малко на „Камп Ноу". Това може да стресне всеки съперник на Челси".

„Ще е трудно защото Байерн е фантастичен отбор - обясни временният мениджър на Челси Роберто ди Матео. - Байерн има най-добрата защита в Бундеслигата и трябва да намерим начин да се справим с това. Баварците разполагат с отлични играчи и имат допълнителен стимул, че играят у дома. Но и ние имаме шанс."

Точно тези два отбора едва ли имат нужда от допълнителна мотивация - и Челси и Байерн изживяха разочарованието от загубен финал в Шампионската лига, при това не толкова отдавна - Челси в Москва през 2008 и Байерн в Мадрид преди две години.

„Много от нашите играчи знаят как се чувстваш, когато не успееш да се пребориш за трофея - допълни Ди Матео. - Но целият тим се справи перфектно, за да стигнем до финала и всички ние заслужаваме победата. Челси винаги се е справял добре в Шампионската лига, а в такива турнири винаги имаш нужда и от малко късмет, но в крайна сметка, всеки сам си определя съдбата".

67-годишният Хайнкес може да стане едва четвъртият треньор, спечелил Шампионската лига с два различни клуба, той е с 26 години по-възрастен от мениджъра на Челси и не крие възхищението си от Ди Матео.

„Честно, не съм изненадан от представянето на Ди Матео. Той беше много интелигентен и хладнокръвен футболист, сега така работи и като треньор. Челси имаше нужда точно от такъв мениджър, някой, който да преструктурира тима, да го направи по-компактен и организиран. Той успя да установи контрол над отбора и създаде хармония. Ди Матиа просто свърши страхотна работа този сезон."

Ди Матео наследи Андре Вияш-Боаш в началото на март и за 20 мача записа 13 победи, като според него, рецептата за успехи е проста.

„Увереността е нещо много важно за всеки спортист - обясни италианецът. - Беше много важно да напомня на момчетата, че всички те са фантастични футболисти, така е било години наред и не можеш да изгубиш таланта си за половин сезон. Не знам какво ще стане оттук нататък, но трябва да вярваме в себе си и аз знам, че можем да спечелим този финал."

Хайнкес вече има една европейска титла - през 1998 с Реал, а сега германецът разчита на опита си - все пак треньорската му кариера е започнала през 1979.

„Виждал съм много неща във футбола - обясни треньорът на Байерн. - За играчите и за целия клуб е много важно да останем спокойни и концентрирани. Преди мачовете с Реал казах на играчите ми, че трябва да са спокойни и търпеливи и ще спечелим. Същото важи и за финала. Знаем какво трябва да направим, за да спечелим, сега остава и да го направим."

При предишното си посещение в Мюнхен, Челси падна с 2:3 от Байерн - на четвъртфиналите в Шампионската лига през сезон 2004-2005, но лондончани бяха спечелили първия мач с 4:2 и продължиха напред.

„Да играеш на финала на Шампионската лига на твоя стадион е фантастична възможност - допълни Хайнкес. - Аз обаче не споделям еуфорията, която е обзела града и не смятам, че сме фаворити - на финала няма фаворит. В Челси играят много опитни футболисти, които знаят как се печелят големи мачове. Ние направихме някои фантастични мачове този сезон, особено у дома. Тук сме си у дома, което винаги има значение. Победата тук ще е върхът на постиженията ни този сезон."

Естествено, нито Ди Матео, нито Хайнкес стигнаха до темата за това, че финалът на Шампионската лига е последната възможност за двата отбора да постигнат нещо по-сериозно през този сезон. През есента, и Челси, и Байерн бяха фаворити в Англия и Германия за титлата, но в хода на сезона изостанаха и в крайна сметка загубиха домашните си титли. А трусовете в Челси дадоха като резултат и факта, че тимът на Роман Абрамович на практика остана извън местата, даващи право на участие в Европа през новия сезон. И сега последният му шанс е да спечели финала.

Британските медии определиха като „фантастична възможност" този финал и за Фернандо Торес - струващият 50 милиона лири нападател, който има проблем с формата, но пък вкара безценен гол срещу Барселона. Сега, от него се очаква да направи същото и срещу Байерн, защото психологическото напрежение от плещите му падна и той се разигра. А и това ще бъде поредното малко чудо, от което има нужда Челси в този труден, но вълнуващ сезон.

#3 Ray 20.05.2012 в 01:13:39

Вермахтът беше ударен с неговото собствено оръжие на неговия собствен стадион...Наистина Боговете понякога се забавляват!

Новините

Най-четените