Ако и играта на Уулвърхемптън беше като програмките на клуба...

Една от легендите твърди, че английският Уулвърхемптън оказва сериозно влияние за създаването на турнира за Купата на европейските шампиони. Днес надпреварата е известна като Шампионска лига и е трудно да се намери връзката между клуба от Западен Мидландс и великата идея на Габриел Ано и Сантяго Бернабеу, но подобна наистина съществува.

"Вълците", които са сред основателите на Футболната лига, печелят два трофея от турнира ФА къп преди избухването на Първата световната война, а в десетилетието след Втората се превръщат в една от водещите сили на Острова.

През 50-те години Уулвърхемптън става на три пъти шампион на Англия, а медиите в страната обявяват тима на мениджъра Стан Кълис за световен шампион.

Причината?

"Вълците" записват престижни победи над отбори като Реал Мадрид, Хонвед, Динамо и Спартак Москва, както и над няколко гранда от Южна Америка, което кара хората на Острова да смятат, че тимът е най-добрият на клубно ниво на планетата.

Идеята на Арно е да се излъчва шампион на Европа, а после той да мери сили и със съперници от други континенти.

Това е и причината да се смята, че Уулвс и английските медии са косвено свързани с появата на турнира.

Славата на Уулвърхемптън не продължава дълго след това и в началото на 70-те са последните сериозни успехи на клуба от Мидландс, но той си остава безспорна величина в английския футбол.

И институция, която продължава да пази футболните ценности от отминалите епохи.

Днес "вълците" са в Чемпиъншип - доста по-близо до зоната на изпадащите, отколкото до плейофния бряг, но през седмица на "Молиню" се изсипват средно по 22 хил. зрители, за да гледат любимците си.

Тази събота предстои по-специален мач. Уулвс приема Челси в осминафинален сблъсък за ФА къп, а домакините изготвиха поредната си страхотно илюстрирана програмка за мача.

На корицата са лъв и вълк - ясно какво символизиращи. В природата тази битка изглежда предрешена, но във футбола да повалиш гигант - винаги е възможност.

Уулвърхемптън го е правил многократно в богатата си история. Вероятно ще го прави и занапред, а привържениците на отбора си пожелават възможно най-скоро играта на тима да е толкова сполучлива, колкото са и програмките.

Вижте в галерията.

Новините

Най-четените