Къде са те сега: Шампионите с Барса от КНК `97

Почти винаги бяха един до друг на отборните снимки на Барселона от средата и края на 90-те. Свързваше ги страхотно разбирателство на терена и вярно приятелство извън него.

Днес Луис Енрике и Пеп Гуардиола са две от най-актуалните имена в треньорската професия и съдбата ги изправя един срещу друг в Шампионската лига.

"Камп Ноу" ще тръпне за своите, но ще знае, че частица от другата страна също е част от космоса на "блаугранас". Как да бъде иначе, след като на терена ще стъпи човекът, който донесе толкова много радост на феновете и даде толкова много на клуба.

Заради трофеите, победите и марковия стил на отбора под негово ръководство - Пеп завинаги ще бъде много специален.

Но не само заради това, а и заради гражданската си позиция и факта, че е сред най-разпознаваемите поддръжници на идеята "Независима Каталуния". А тя е единствената, която може да се мери по мащаб с любовта към Барса.

100 хиляди в сряда вечерта ще станат на крака да приветстват любимеца си, но след емоционалните няколко минути цялата положителна енергия ще се насочи към настоящия герой Луис Енрике и неговите момчета.

"Не ме сравнявайте с Пеп, защото...", каза наставникът при представянето си през 2014-а. Изречението така и остана недовършено, но беше ясно какво искаше да каже - че няма да успее да повтори успехите му. Но не само че успява, но и се превърна в претендент да свали Пеп от пиедестала на най-успелия наставник в историята на Барселона.

Феновете го обичат и заради факта, че през 1996-а напусна Реал Мадрид, където бе утвърдена звезда и печелеше трофеи, но в Каталуния удвои сметката си: една титла на "Бернабеу" - две на "Камп Ноу", една Купа на Испания в Мадрид - две в Барселона, без отличия на европейската сцена при "кралете" - КНК и Суперкупата на Европа при "блаугранас".

Енрике и Гуардиола бяха част от отбора, постигнал споменатия триумф на Стария континент преди почти две десетилетия. В Барса беше и Христо Стоичков, който на 14 май 1997 г. на финала в Ротердам влезе като резерва на Иван де ла Пеня в последните няколко минути.

Вторият престой на Камата при каталунците обаче не беше толкова успешен и ролята му в състава е по-периферна, но триумфът в КНК остава във визитката му. А помните ли кои бяха другите герои на Барса тогава?

Вижте в галерията.

Новините

Най-четените