Гневни феминистки са новият проблем на Apple

Apple представи новите три модела iPhone и те веднага се сдобиха с редица обвинения. Че са твърде скъпи. Че дори и новият, обявен за "бюджетен" модел смартфон ще струва най-малко 750 долара.

Че компанията не предлага почти нищо ново. Че за тези пари можеш да си купиш смартфон от друга марка и да ти останат за компютър.

Годината, изминала от премиерата на iPhone X, също не беше лесна за Apple.

Революционният по мнение на компанията смартфон се оказа доста крехък и клиентите установиха, че една от най-големите гордости - дизайнът - трябва да бъде прикриван с калъфи и протектори. Потребителите на азиатския пазар се оплакаха, че лицевото разпознаване не работи ефикасно при хора с неевропеидни черти.

Други изразиха недоволство, че телефонът понякога забива при входящи обаждания и дори се налага да бъде рестартиран.

С новата iOS 12 фирмата се надява, че ще разреши повечето софтуерни оплаквания. Този път обаче критиките идват от другаде. Феминистки настроени жени обвиниха Apple, че новите им смартфони и особено най-големият от тях - iPhone XS Max - са неудобни и дори невъзможни за държане в женска ръка.

Когато се появява за първи път на пазара през 2007-а, iPhone е едва 3,5 инча и не е проблем да се използва дори и от хора с много малки длани.

Постепенно обаче Apple решава да се откаже от компактните по размер смартфони за сметка на устройства като 6,5-инчовия XS Max. Оттам обявиха и, че спират и производството на 4-инчовия iPhone SE, който за доста хора беше последната надежда за по-компактен телефон.

Много жени се чувстват сякаш технологичният гигант ги оставя без избор.

Активистката Каролин Криадо-Перез, известна с инициативата си за известни жени по банкнотите във Великобритания, твърди, че редовната употреба на iPhone 6, който е 4,7 инча, й е докарал постоянни болки в пръстите. Проблемът изчезнал, след като преминала на по-малкия iPhone SE.

Според нея размерът на смартфоните засяга сериозно въпроса за здравето на жените, а Apple удобно пропускат това, когато обмислят дизайна на новите си предложения. И това - на фона на запазваща се и дори покачваща се цена.

Жените се оказват в положение да избират между покупката на най-новото на пазара и това, което им е удобно за ползване.

Ако тенденциите се запазят, скоро няма да има смартфон - независимо дали на Apple, или друг флагман - който да пасва добре в женска ръка. Разбира се, тук влиза и рискът от изпускане, ако телефонът не пасва добре в дланта на потребителя. Спорът се задълбочава заради нападки, че технологичните компании първо мислят за мъжете купувачи, защото се приема, че те се интересуват повече от иновации.

А данните показват, че по-голямата част от феновете на iPhone са жени или поне в САЩ е така. Там единствено жените на възраст между 40-49 години предпочитат смартфони с Android.

Проблемът може би не е чак толкова измислен. Мъжката ръка е средно с 1,3 см по-голяма от женската. Така може да бъде обяснена гневната реакция на много жени към все по-нарастващите на дисплей смартфони. Амбициите на Apple XS Max да бъде най-успешният модел на Apple не са никак добра новина за потребителите с малки ръце.

От друга страна феминисткият шум около новите смартфони е закъсняло явление.

iPhone от 2018-а не е много по-различен от iPhone от 2017-а, въпреки новите пропорции. IPhone 8 и 8 Plus бяха с по-малки дисплеи, но с по-дебели кантове между дисплея и тялото на смартфона. Новите технологии позволяват на компанията да прави по-големи дисплеи, без да увеличава значително размерите на смартфоните.

Специалистите определиха възникналите спорове като странни и дори излишни. По-големите дисплеи са факт, но са далеч от момента, в който ще станат определящ фактор.

#1 Specifier 17.09.2018 в 22:59:02

ТИЯ ФЕМИНИСТКИТЕ ЛИДЕРКИ жени ли са, наистина? Нали беха все лесбийки...

#2 Живко Ковачев.2023612054627017 18.09.2018 в 11:14:27

Наистина в САЩ е пълно с идиоти от всякакъв джендър и пол.

#3 скучко 18.09.2018 в 11:55:41

Ми специално за тях, да пуснат модел с формата и размерите на уй Иииии ,ебаси и тъпнята изръсих

#4 boian 18.09.2018 в 12:23:30

Така може да бъде обяснена гневната реакция на много жени към все по-нарастващите на дисплей смартфони. ......................... Това, ако не е идиотия, не знам какво е? Все едно, някой ги кара насила да си купуват айфони. Все едно аз да ревна гороломно, че Мерцедес е направил Майбах, баси скъпата кола и ме е лишил от правото ????? на избор. Идиотията е навсякъде, но май най-много се задържа в главите на разни феминиски и джендър талибани.

#5 Kenny McCоrmick 18.09.2018 в 12:52:41

Смартфоните стават все по-големи с годините. Тия защо сега се сетиха? О, може би... Не знам... Защото не могат да си го позволят... ?

#6 deowin 18.09.2018 в 17:52:08

>Наистина в САЩ е пълно с идиоти от всякакъв джендър и пол. В коя държава не е?.. Иначе и на мен ми липсват по-малките телефони. Минах през 3GS, 4S и последно 7 (сменям ги щото ги губя). Последният ми идва малко неудобно голям и ако го ползвам с една ръка, което се случва постоянно, се налага да жонглирам с него. Някои хора си слагат малка джаджа за придържане на гърба на телефона, която изглежда адски практична, но прави телефона и по-обемист. Жалко, че Apple не искат да пускат новите модели и в по-компактни размери за хората, които предпочитат удобно писане с една ръка пред голям екран. >Тия защо сега се сетиха? "Тия" се "сетиха" още преди години, когато Apple почна съществено да увеличава размера на телефоните. Първите такива реакции бяха още за iPhone 6, когато размерът на най-малкия телефон скочи от 4" на 4.7". След това когато мина на 5.5", и така до днес, когато най-малкият стана 5.8". Недоволството няма точно нищо общо с цената, и според мен твърдото ти убеждение, че е така, е показателно не за манталитета на недоволните (мен включително), а за твоя.

#7 Kenny McCоrmick 18.09.2018 в 19:01:22

Не знам за чий манталитет какво е показателно, но не е лошо да се информираш, преди да изпадаш в обичайното си "Против всички съм" състояние. iPhone 2007 е 3,5 инча. Първият S на Galaxy вече е 4 инча. Вторият iPhone отново е 3,5 инча. Малко след това Samsung S2 Galaxy вече става 4,3 инча. Тоест още тук вече някой трябваше да се сети, че телефоните започват да стават големи и Apple ще последва тренда. Иначе трябва да си доста... зле, за да решиш, че смартфоните ти ще стоят на 3,5 инча, докато другите вече правят мини таблети, така да кажем. А и трябва да си "Apple или умри". Когато iPhone минава 4 инча, Samsung вече са на 4,8 инча. Тук вече трябваше да се чувства осезаемо недоволство и да се усеща много ясно накъде отива работата. Но, хей, назад сме във времето, нека да дойдем в 2017-2018. През април 2017-а Samsung пускат S8 и S8 Plus. S8 Plus e 6,2 инча - само 0,3 инча от iPhone XS Max (който, да не забравяме, видяхме само преди няколко дена). Но да не говорим само за Samsung. Huawei пускат Mate 10 и е с 5,9 инча. 0,6 инча разлика с XS Max, който, пак казвам, видяхме доста по-скоро от S8 и Mate 10. Аз против Samsung и Huawei не съм чул феминистки. Което означава, че тълпата Apple-недоволни е а) технически неграмотна б) технически неграмотна или в) технически неграмотна, след като е ясно, че телефоните стават все по-големи, а и има десетки бюджетни смартфони с по-компактен размер. А "Apple или умри" за мен е равносилно на дебилизъм.

#8 deowin 18.09.2018 в 22:03:26

>обичайното си "Против всички съм" състояние Не съм против никого, не съм и със никого, поради простата причина, че няма как да имам лично отношение към полуанонимни хора в интернет. Както е лафът, ти може да си куче зад клавиатурата. Не ме интересува. Имам лично мнение относно личните ми предпочитания и личния ми опит с големи телефони, от контекста на който ми се струва резонно това, че други хора имат сходен проблем. Да, доста удобно е да направиш менталния скок от "изразява лично мнение, различно от моето, от което проблемите на хората, които искам да осмея и унижа за да се почувствам по-добре за себе си, не изглеждат смехотворни" до "против всички е" за да си предпазиш егото. Не ми се струва особено достойно, обаче. >Тук вече трябваше да се чувства осезаемо недоволство и да се усеща много ясно накъде отива работата. И се чувстваше. Както вече споменах, оплакванията от неудобно големия размер започнаха да се засилват когато излезе iPhone 6. Да се усеща накъде отива работата? Да, усещаше се. Това какво общо има и как прави оплакванията, че телефонът почва да става неудобно голям, по-малко смислени? Ако нещо, прави ги още по-смислени. >тълпата Apple-недоволни е а) технически неграмотна Аз съм от тази тълпа. Според теб излиза, че необходимо съм технически неграмотен. Предполагам имаш начин да се убедиш, че няма как да не е така, въпреки че се занимавам с компютри от общо взето когато си се родил ти. Ще намериш начин щом ти е нужно. >"Apple или умри" за мен е равносилно на дебилизъм "Apple или умри" е преувеличената до карикатурна гротескност неудобна за теб привързаност и лоялност към продуктите на Apple. Не познавам дори един човек, който да е толкова луд фен на Apple. Да, вероятно съществуват, но повечето хора - включително мен, който преди да си взема първия iPhone бях категорично срещу Apple и в лагера на арогантно присмехулните, към който ти изглежда също принадлежиш - предпочитат продукти на Apple заради една единствена причина, че работят и вършат работа. Че джаджите им обслужват теб, вместо ти да обслужваш джаджата. Че са брутално интуитивни и не се налага да четеш наръчници, да ровиш в нета как става това и онова, и да си губиш времето за да разбереш как да накараш джаджата да ти свърши работа. Тя просто я върши. Ако не си убеден в искреността ми, каква, мислиш, би могла да е причината човек с четвърт век опит с PC-та, с купища написан код на асемблер за 6502 и x86, да реши да пробва iPhone и да го хареса толкова много, че вече почти 10 години да не си и помисля за друг телефон? Че случайно е влязал Apple store, където е срещнал Apple Jesus, който магически го е превърнал в луд Apple фен? Хайде малко по-реалистично, слепият хейт е толкова банално самообслужващ..

Новините

Най-четените