BlackBerry спира производството на смартфони

BlackBerry обяви, че планира да прекрати производството на собствени мобилни телефони, като вместо това ще се концентрира върху създаването на софтуер и продукти за сигурност на комуникацията.

Това всъщност съвсем не е краят на мобилните устройства на BlackBerry - просто производството им ще бъде прехвърлено на подизпълнители, както в случая на DTEK 50 - клонингът на Alcatel Idol 4, брандиран като BlackBerry.

"Компанията планира да прекрати цялото вътрешно производство на хардуер и да възложи тази функция на свои партньори", се казва в съобщение на главния изпълнителен директор на BlackBerry Джон Чен.

"Достигаме повратна точка със стратегията си. Финансовата ни база е силна, а концентрацията ни върху софтуера остава", казва още той.

Новината не е изненадваща, като се имат предвид трудностите на BlackBerry на пазара на мобилни устройства. Според данни от компанията за технологични анализи Gartner компанията е увеличила присъствието си с едва 0,1% през второто тримесечие на 2016 г., като отчита продажби на малко над 400 000 устройства.

Изпадането на BlackBerry от играта беше продължително и необратимо- за сравнение през 2009 г. компанията държеше 1/5 от пазара на мобилни устройства.

Последният телефон, произведен от BlackBerry, e Priv от ноември 2015 г. - той беше първият смартфон под Android на компанията. Потребителските коментари за Priv обаче бяха преобладаващо негативни. Както напомня Gizmodo: авторът на едно от ревютата беше посочил, че "не би подарил BlackBerry Priv дори на най-големия си враг".

Тогава Джон Чен предупреди, че BlackBerry трябва да продава поне 5 млн. телефона на година, за да може да си позволи да остане в бизнеса. Впоследствие самият той снижи плановете до 3 млн. устройства.

Сега компанията ще вложи усилията си в разработването на софтуерни проекти, един от които е собствена версия на Android с много високо ниво на защита, която може да продава на други клиенти под лиценз.

Новините

Най-четените