Час работа - код "зелено" до зимата

Перифразирайки стария казармен постулат може да се каже, че зимата беше тежка, но за сметка на това - продължителна. Все пак и нейният край дойде, но под топящия се сняг се откри печална картина. Питам се толкова ли е трудно да се облагородят зелените площи пред къщи, блокове и магазини.

Със сигурност, независимо дали живеете в скъп или евтин квартал на голям или малък град или в някое българско село, от няколко дни се сблъсквате с един и същ потискащ пейзаж. Пластмасови бутилки, найлонови пликове, опаковки, кутии за яйца, рекламни брошури и всякакви други боклуци кротко се поклащат или леко танцуват под звуците на първия пролетен вятър.

Градски градинки, предблокови пространства, квартални поляни, булеварди, улици, паркинги - мизерията е навред. Това се отнася и за уж симпатичните селски улички, които - освен с пластмаса, са заринати от купища естествена тор, грамади от камъни за незапочнати или чакъл за недовършени строежи...

Въпреки кампанията за връщане на отпадъци, и в градовете, и по селата е пълно с гниещи таратайки. Всичко това отново излезе на преден план, щом слънцето издърпа снежното покривало, което за два-три месеца успя да придаде романтичен вид на иначе нелицеприятната архитектурна и инфраструктурна действителност.

За кратко снимките от зимните празници бяха заприличали на швейцарски картички, но от десетина дни насам грозотата отново се възцари в ежедневието ни. Ако нещо не се промени радикално, това ще е така до следващата зима и то само при условие, че отново е обилно гарнирана със сняг. Песимистично погледнато – това ще продължава и още много години напред.

Както кристално се изказа от люка на един БТР нашата блестяща еврокомисарка - г-жа Кристалина Георгиева, когато се затопли времето ще започне снеготопенето и ще стане страшно. Напълно се съгласяваме с прогнозата на уважаваната и скъпоплатена чиновничка – страшното дойде. Постепенното повишаване на температурите, поне засега, ни спестява нови наводнения, но е безмилостно към общата градска среда.

Дали у нас винаги е било толкова мръсно? При всички положения след масовото навлизане на пластмасовите изделя в бита, никога не е било и кой знае колко чисто. Другите определящи фактори са увеличаването на населението в столицата и още няколко града, масовите кражби и злоупотреби от сметопочистването и озеленяването.

Поредица босове на тези частни и общински фирми отдавна не минават Б-то в личния си автопарк: само си сменят беемветата с лимитирани изпълнения на бентли и бугати. В столицата двама от тях бяха арестувани, точат се някакви дела, но това никак не им пречи да споделят светлия си опит в по-малки общини в ролята на съветници...

Не бих искал разговорът да отива в посока - "това е работа на общината", "ние плащаме данъци и такса смет" и т.н.

Проблемът е, че дори да се изчисти натрупаният от есента боклук няма да стане много по-приятно. Това се дължи на отдавна занемарените "зелени" площи, които, ако не се ползват за паркинг, са пълни с тръни, стари гуми или (строителни) отпадъци.

Какво ли би станало, ако идната неделя – 11 март 2012 г., заедно с неколцина по-сериозни съседи, решим да облагородим пространството пред блока или улицата пред къщата. За целта е необходимо няколко дни на видни места пред входа, в асансьора (или оптимистично погледнато – в квартала) да се разлепят свежи обяви/покани с любезен тон. "Уважаеми съседи, чакаме ви в неделя в 10:00 часа, за да озеленим нашата градинка. Поздрави, организаторите. P.S. Носете си инструменти и чаши. Пешо може и само чаша".

Необходими са няколко чифта работни ръкавици (по 2 лв. парчето), различни градински инструменти (средно по 15 лв. за бр.), бутилка двулитрова бира (знаете колко струва) и добро настроение.

В следващите няколко седмици почвата ще е влажна, няма да има нужда от допълнително поливане и ще е повече от подходяща за обработка. Първо трябва да се направи познатата от казармата оборка (събиране и изхвърляне на боклуците), а след това земята трябва да се разкопае с права лопата, която мнозина наричат бел, а шопите – кьорек. След това в употреба влиза греблото, с което буците се рабиват и градинката се подравнява. Ако остане излишна земя, с нея се запълват околните цветарници. И така стигнахме до затревяването.

1 кг. райграс струва около 20 лв. и стига за 40 кв. м. – количество предостатъчно за всяка предблокова площадка. Би било добре първо съживената градинка да бъде полята с вода, а възродените съседски отношения с предварително подготвената и изстудена бира.

Като на бонус (модерна дума в последно време, която ние не използваме с търкане на палеца – б. а.) може да се гледа на: (1) засаждането на цветя и храсти; (2) поставянето на декоративни оградки и градински джуджета; (3) носенето на домашна ракия и мезе на обекта. Добре е (3) да се употребяват след 12 на обяд, за да не ви излезе име в квартала, ако вече не ви знаят, разбира се. За устойчив ефект на новото начинание, се препоръчва този квартален тийм билдинг - който е далеч по-симпатичен от държавно наложения Ленински съботник, например – да се организира всяка неделя или най-много през неделя.

Това не означава, че клюкарката от входа и двамата спорещи пенсионери от пейката, не трябва да се вербуват за каузата да наглеждат новата градинка през седмицата, да я почистват, поливат и плевят (при добро желание).

Мисля си, че ако повече българи успеят да се организират, за да направят (и поддържат) по-приятни близките до жилищата им местенца, доста неща ще се променят към добро. Сплотяването на гражданите в една естествена, но и много полезна кауза би било здрава основа за далеч по-сериозни обществени трансформации. Разбира се, всеки желаещ трябва да жертва малко от неделното време за мързелуване или зяпане на глупави телевизионни предавания.

И така, облагородяването на предблоковите пространства/селските улици може да се окаже онази ключова предпоставка, която да помогне за заздравяването на рехавото гражданско общество – етаж по етаж, вход по вход, блок по блок, улица след улица и квартал след квартал. Когато сами сте се справили с околната кочина, далеч по-смело можете да атакувате нежеланието на общината да реши проблемите с дупките, паркирането, сигурността, стопанисването на спортната площадка или липсващия културен център.

Ако обаче, гражданското отчуждение и обществената посредственост вземат връх, трябва да си припомним филма „Теория на конспирацията”. Както казваше героят на Мел Гибсън, виновни са ония трибуквените – ЦРУ, ФБР, КГБ, ФСБ, МВФ, КДС, МВР, СОС и т.н. Те имат най-голям интерес от властването на битовата, финасовата и духовната мизерия...

P.S. Пред вас е цяла седмица за организация на акцията с кодово име „Зелено”. Използвайте го по предназначение. Успех на оптимистите.

#1 kakao 09.03.2012 в 10:59:25

Изобщо не съм съгласна да чистя улици и градинки при положение, че плащам данък смет! Смятам, че задълженията ми се изчерпват с това да не замърсявам околната среда. Тъй като събирам боклук разделно, никога не хвърлям отпадъци на неопределени за това места и от години полагам усилия да живея екосъобразно нямам никакво намерение да събирам боклуците на разни простаци и да върша работата на фирмите за чистота, които получават милиони! Ок - идеята за озеленяване на междублокови пространства и места пред жилищни сгради е чудесна, но добре знаем, че реализирането и поддържането й е въпрос на възпитание и нормално гражданско съмосъзнание. За съжаление това липсва у повечето ни съграждани.

#2 Vijay_Mastersun 09.03.2012 в 11:07:20

Ето една хубава статия, поднесена по много лек и приятен за "храносмилане" начин. Веднага бих подел горе-описната инициатива, стига да не се намирах в Узбекистан в момента. Но за всички останали-замислете се мили граждани.

#3 Tanishte 09.03.2012 в 11:39:16

И на мен ми харесва статията Един съвет - много по-лесно и нетрудоемко е засаждането на детелини - 1кг = 11,50 лв. Райграсът в труден за засаждане, трябва равномерно да се пускат семенцата А защо да не засеем и някакви сезонни цветя - лалета, минзухари и т.н.

#4 lele male 09.03.2012 в 11:48:38

Хубава статия! Дано комшиите ми я прочетат... Уморих се само аз да озеленявам @ какао - права си, но нали това е нашият дом... На мен лично градинарството ми доставя удоволствие. @ Танище - наистина с детелината е по-лесно, но ако решиш след това да засадиш нещо друго - отврат. Няма "чистене". Як бурен си е

#5 pich69 09.03.2012 в 11:54:44

Хубава статия и точно навреме. Съгласен съм и с "Какао", че задълженията ни на граждани се изчерпват с пазенето и плащането. И оттам нататък ако някой иска и може нещо повече, като облагородяване - да го направи. Аз съм жител на едно малко градче в плевенско и по "Красива България" преди 10г. една поляна пред дома ми залесиха с липи и дъбове, но не ги поляха. Аз лично съм ги поливал (40 дървета) с помпата от герана ми докъдето ми стигаше маркуча. Съседите не понечиха и пред тях дърветата изсъхнаха. Но не е ли работа на общината като засади и да полее, защото чух, че общо две хиляди дървета така са оставени да изсъхнат. Що за отбий номер, що за грехота !?

#6 Пепо 09.03.2012 в 12:29:10

Социалистическата идея за живот в 'обща' собственост в панелки и кооперации докара тези грозни картини .Аз цял живот съм живял в къща в центъра на града, имам и вила и най-естественото нещо в неделя сутрин е да почистя основно двора и тротоара пред имота си. Не ме интересува на кого е работа това и какво плащам.Това е моята част от улицата и искам тя да изглежда добре

#8 dan4o73 09.03.2012 в 13:17:19

За съжаление идеята е неприложима в Абсурдистан,защото морала и възпитанието на 99% от гражданите й не го допускат.Или както има една приказка:"Прост народ-слаба държава".

#9 pich69 09.03.2012 в 13:51:41

Явно само плащането не е достатъчно. Трябва тропане по чиновническите врати и искане нещата да бъдат свършени. Иначе с чакане на проява на съвестност от тяхна страна да си свършат работата ... Боже мили! Просто трябва да ги "помолваме" малко по-строго и по-редовно да си вършат работата. И да искаме съдействие от "заспалите" съграждани и съсеселяни за тропането. Това е.

#10 strawsPulledAtRandom 09.03.2012 в 14:41:40

Танище, ти ли си на снимката?

#11 strawsPulledAtRandom 09.03.2012 в 14:45:55

Деееееееетееели-ни, детели-и-и-ини... Само се обади, ще взема семе за няколко декара. После като порстнат, ще ги преровя една по една за да открия заради теб всички четрилистни Като казах четирилистни - абе според вас - тринадесет четирилистни детелини късмет ли носят или нещастие?

#12 lele male 09.03.2012 в 16:06:47

Строу, Аз, мисля, че ако подариш тринадесет четирилистни детелини на тринадесет човека е на Щастие, но ако ги подариш на един човек: а/ ако е мъж - е на бой, защото може да те помисли за обратен б./ ако е жена - на Късмет, защото може да се събудиш до нея на сутринта... Но ако тя не си тръгва, то това може и да е жена ти...

#13 strawsPulledAtRandom 09.03.2012 в 16:52:31

а) нещастие (вероятност 50%) б) б.1) щастие (25%) б.2) нещастие (25%) ------------- Благодаря за рационалния отговор . Мисля, че ти, с помощта на статистиката, отговори на въпроса ми. Да оставим детелините на Лили Иванова.

#15 Мишуга 13.03.2012 в 03:34:25

Дрън дрън в стил "дайте да дадем". Лозунги за работливи безделници. Каквито всъщност няма в нито един блок. След като ЗУЕС и Топлото ликвидираха малкото останала задружност и сега всички се гледат като песове преди битка на входа, такива призиви, особено след отоплителния сезон са много смешни. Че чак и жалки.

#16 Мишуга 13.03.2012 в 03:35:12

А на снимката е ламбото на синчето на Пашов - шефа на Главболгарстрой.

Новините

Най-четените