Тази седмица в нашата кулинарна рубрика ще ви покажем лека лятна рецепта за приготвяне на филе от бяла риба в масло, гарнирана с едри каперси, магданоз, лимон, крутони и картофено пюре.
Вкусната френска рецеmта е на майстора готвач от варненското "Бистро Европа" Филип Спасов.
Ето как се приготвя:
Съставки за 4 порции:
165 гр. филе бяла риба (без кожа)
50 гр. краве масло
20 гр. мляко
15 гр. каперси
10 гр. магданоз
10 гр. див лук
1/2 бр. лимон (сок)
100 гр. картофи
5 гр. зехтин
15 гр. крутони (изпъжени в масло)
Рецепта:
За пюрето:
1. Млякото се загрява в касеролата;
2. Картофите се стоплят в микровълновата и се мачкат с пресата за картофи;
3. Бъркат се задължително с бъркалка за яйца/тел и се слага прогресивно студено масло;
4. Насипва се в керамичен съд.
За крутоните:
1. Крутоните се режат на кубчета от бял тостерен хляб;
2. Пържат се в разтопеното до олио масло до златисто;
За рибата:
1. Зехтинът се затопля в тигана;
2. Рибата се осолява и се овалва в брашно;
3. Слага се в топлата мазнина и се запържва до златисто от всички страни;
4. След като рибата е запържена, се слага студено масло в тигана и се топли докато стане на балончета. С лъжица се залива рибата с маслото;
5. Рибата се отстранява от тигана и се слага върху хартия, за да попие мазнината;
6. Каперсите, магданозът, дивият лук и лимоновият сок се добавят в същия тиган;
7. Рибата се залива с получената гарнитура и се слага в чиния. Останалата гарнитура се разпределя по чинията и върху пюрето;
8. Добавят се готовите крутони.