Независимо дали става дума за твърде много бира край барбекюто или сериозна парти вечер, всеки от нас е изпитал инвалидизиращите ефекти на махмурлука.
Тези несполуки продължават да тормозят съвременното общество. Методите за превенция понякога изглеждат като бабини деветини.
Истината е, че науката някакси отбягва махмурлуците.
В новата книга на журналиста Адам Роджърс - "Proof: The Science of Alcohol", той отбелязва, че през последните 5 десетилетия има 658 610 изследвания по темата "Алкохол". Едва 406 от тях са изследвали махмурлука.
Махмурлук се появява по няколко причини.Алкохолът е диуретик (предизвиква уриниране), причинява обезводняване, което води до симптоми като главоболие, сухота в устата, намалена концентрация и раздразнителност.
Нивата на кръвната захар спадат, защото тялото произвежда твърде много инсулин в отговор на голямото количество захар в алкохола. Това допринася за пулсиращата глава и пиянския глад. Алкохолът също раздразва стомаха и нарушава съня, причинявайки гадене и силна умора на следващия ден.
Какво всъщност знаем? Предотвратим ли е махмурлукът? Лечим? Или е само един от митовете около самото пиене? И, което е по-важно, превантивните мерки наистина ли повече помагат, отколкото вредят?
В разгара на лятото, вижте в галерията няколко общи теории за превенция на махмурлука и отрезвяващите истини, които стоят зад тях!
Пийте прозрачни ракии (в никакъв случай домашни) като "Бургас 63", "Пещерска мускатова"(оная в синьото шише), "Стралджанска мускатова отлежала", в никакъв случай не пийте "Сливенска перла". Според един от най-старите и големи технолози в България лозови масиви от сорта "Перла", от които едно време се е правила "Сливенската перла" не се садят и не съществуват от десетилетия. По думите му и той самият не знае от какво я правят в момента. Всички гореизброени от мен ракии разреждайте с айран и мезете докато пиете. На другия ден ще сте много по-добре. Аз най-лош махмурлук имам от уиски, обаче от водка, нищо че е най-чистия алкохол напоследък също имам.