Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Готвачът с три звезди Мишлен, в чиито ресторанти не се предлага месо

Доминик Крен, пионер ресторантьор с три звезди на Мишлен, обяви, че вече няма да предлага месо в портфолиото си от изключително успешни заведения за хранене в Сан Франциско. Снимка: Getty Images
Доминик Крен, пионер ресторантьор с три звезди на Мишлен, обяви, че вече няма да предлага месо в портфолиото си от изключително успешни заведения за хранене в Сан Франциско.

Разговорите за това как начинът на хранене влияе на климатичните промени станаха по-интензивни през изминалата година, като през август 2019 г. беше публикуван доклад на ООН, в който се предполага, че консумацията на по-малко месо и намаляването на хранителните отпадъци могат да помогнат за спасяването на планетата.

Затова може би не е изненада, че топ готвачите също се заемат с темата.

Доминик Крен, пионер ресторантьор с три звезди на Мишлен, обяви, че вече няма да предлага месо в портфолиото си от изключително успешни заведения за хранене в Сан Франциско.

"С месото е сложно", казва тя пред CNN Travel. „Трябва да се замислим за екосистемата, в която живеем, и да не я унищожаваме заради моменталното удовлетворение и търсенето на другите".

Загрижена за понякога мрачната страна на произхода на храните, Крен решава, че е най-лесно да се премахне месото от менюто изобщо.

Популярните ресторанти на Крен са известни с това, че предлагат вегетариански ястия и такива с риба от традиционната френска кухня.

Когато отворих Petit Crenn през 2015 г., той беше напълно вегетариански и пескатариански (с риба и морски дарове към вегетарианско ястие), там не сме имали никакво месо", казва Крен. „Но никога не съм го рекламирала". Следващият й ресторант Boutique Crenn, който ще отвори врати в кулата Salesforce в Сан Франциско през 2020 г., също ще бъде само с вегетарианска храна.

Като дете, отгледано във ферма в северозападната област на Бретан във Франция, Крен се е потопила в култура, в която има „много грижа за земята и връзка с нея".

"Когато дойдох тук, за мен беше много важно, ако се занимавам с този бизнес, да разбера откъде идва храната", разказва тя.

Крен лично произвежда продукцията си, независимо дали става въпрос за зеленчуци, риба или месо. Често отглежда зеленчуците в собствената си ферма.

„Аз не съм пескатарианка, нито вегетарианка, но съм и осъзнат човек", казва Крен. "И знам, че начинът, по който обработваме месо в днешно време, няма добро влияние. Убива ни, убива планетата."

Тя се чувства отговорна за решаването на проблема, но и казва, че не се опитва да налага на никого нищо. Вместо това готвачът иска хората да мислят за последствията от храненето си и сами да си направят изводи. Самата Крен наскоро обяви, че вече няма рак след диагноза, поставена й по-рано тази година.

Що се отнася до рибата - е, засега тя все още е в менюто на някои от нейните ресторанти, но Крен ще помисли и върху това. "Рибата също е проблем", казва Крен. "Така че не се изненадвайте, ако след няколко години откажа и нея".

Крен е известна и с това, че се бори за равенство между половете в ресторантьорството и кулинарното изкуство.

Когато бе избрана за най-добър готвач в света от списъка на 50-те най-добри ресторанти в света през 2016 г., тя изрази разочарованието си от факта, че има отделна категория за жените.

Относно решението си да готви без месо, казва, че реакцията е била изключително положителна. Ако някой скептик оспори неразделното място на месото във висшата кухня, Крен е готова да го обори.

"Решението не зависи от това какво искат моите клиенти. Решението идва от това, от което се нуждае тази планета, какви решения трябва да вземем ние хората, за да бъде планетата по-добра", казва тя.

„Опитвам се да взема най-доброто решение за моето обкръжение, за планетата и за себе си. Но не принуждавам никого да прави това.

„Иска ми се хората да мислят за своите действия и поведение и на какво могат да повлияят сами. Това е лесно. Малките неща ще изминат дълъг път."

Най-четените