Какво ни казват "антикифленските" фейсбук групи

Наскоро изпаднах в див и неподправен гняв, докато се опитвах да избягам от Интернет и да си проправя път в социалния си живот. Причината за моята ярост беше Facebook страница, обозначена като "противоречив хумор", която се казваше "12-годишни уличници".

Наред с останалите шеги и мемета, в нея се показват снимки с идиотско "секси изображение" на подрастващи девойки, на които тепърва им предстои да влязат в пубертета. Собствениците на страницата окуражават нейните фенове да "поставят тези к*рви на мястото им" чрез ходове, които биха накарали и най-подлите момичета да се изчервят.

Успях да се отърся от гнева си с помощта на няколко приятелки, които бяха също толкова отвратени, и малко виняса йога. Въпреки че вече съм по-спокойна и престанах да надувам главите на хората с моята петиция за закриването на тази страница, не мога да спра да си мисля за тези момичета.

Има нещо ужасно и сърцераздирателно познато в тази дигитална неволя, в която се намират те


Преди 10 години, когато бях на 14, заминах за Швеция заедно с футболния си отбор. Тогава още нямаше Facebook, Twitter или Instagram. Документирането на нашите приключения означаваше да се върнем у дома и да чакаме от фотостудиото да ни проявят лентата от фотоапарата.

Отборът ми беше пълен с флиртуващи, агресивни, умни и готини тийнейджърки, така че естествено се запознахме с един момчешки отбор веднага след като пристигнахме в хотела. Приятелките ми бързо се ориентираха към някакви относително кротки дяволии и купони с момчетата в джакузито.

Макар че предимно наблюдавах нервно отстрани, отвреме навреме щраквах някоя друга снимка с фотоапарата за еднократна употреба. В някакъв момент вероятно някой ми е взел камерата, защото седмици по-късно ме чакаше изненада.

Майка ми беше взела готовите снимки от фотостудиото и ги бе оставила на леглото ми. На една от снимките беше залепила листче: "Не съм ядосана". На нея две мои приятелки, за щастие напълно облечени, симулираха секс с трофей, наподобяващ фалос.

Има една снимка в групата "12-годишни уличници", която наподобява на онази от пубертета ми твърде много и ми навява твърде притеснителни спомени. На нея две момичета, вероятно също на около 14 години, са се навели върху сигнални конуси в един мол, ухилени като зелки.

Излишно е да казвам, че коментарите под тази снимка са ужасни, но те са нищо в сравнение с тези, които се намират под автопортрета от банята на едно друго момиче. Повечето коментари описват с какво биха правили секс, вместо с нея, ала един от тях твърди, че това момиче трябва да бъде обесено. Превъртайки надолу из останалите коментари започвам да изпитвам благодарност, че още не е имало социални мрежи, докато съм била в гимназията.

Проблемът за това момиче  - нека я наричаме Сузи - е, че тя се намира между чука и наковалнята

От една страна, съществува едно съсипващо напрежение да бъдеш сексуално привлекателна. Тя е наясно с това напрежение дори преди да му се отдаде и това се случва на една много по-скромна възраст, отколкото на нас, възрастните, ни се иска да повярваме.

Защо според вас хората в САЩ гримират бебетата си, продават сутиени за 9-годишни или ги водят на кола-маска на интимните части? Те просто ги подготвят за това, което им предстои. Тези хора са много по-умни, отколкото си мислим - и знаят, че тези трикове и процедури не са в полза на децата, а в полза на хората, които ги гледат.

От друга страна, Сузи добре знае, че ще изгуби играта на флирта, ако се поддаде на желанията, които е вдъхновила. Въпреки че "сексуален капитал" е фраза, с която ще се сблъска едва след няколко години в класа по сексуално образование, тя интуитивно разбира, че ще загуби своя, ако хората я смятат за твърде достъпна.

Все още помня името на момичето, което първо направи свирка в гимназията. Минути след като се случи, вече й се носеше славата в цялото училище. Със сигурност на никой не му пукаше на кой точно я е направила. Просто беше ясно, че нейната привлекателност, която бе култивирала с години, се беше изпарила за миг.

Мястото между чука и наковалнята - онзи сладък баланс между това да бъдеш желана и уважавана - просто не съществува. Въпреки това зрелите жени прекарват години в опити да го открият, мятайки се между крайности, сменяйки калибровката на мерника си, целящи се към оценяване, вместо очерняване.

Гледай ме, само че не твърде дълго. Желай ме, но не се престаравай. Мисли, че съм красива, но знай, че имам класа. И все пак не твърде висока класа. Дама на улицата, фурия в леглото. Знаете ги тези стереотипи.

#1 Bobby_gBG 26.10.2012 в 10:10:38

Все още помня името на момичето, което първо направи свирка в гимназията. -------------------------------- Ъхъм... И така си и заслужават такива. Тез жени колко време трябва да мине докат им дойде мозъка в главата. Виждат някой "големия играч" как свободно разпространява информация за бившите си, колко са много, и какво са правили... И вместо да бъде низвергнат, и никоя повече да не го погледне, те му се лепят още и още... И си "харчат натрупания сексуален капитал" А през това време тези дето не са "лоши момчета" седят отстрани с нулево женско внимание. Те не са интересни.

#3 choveka_s_mnenieto 26.10.2012 в 11:14:43

"Отборът ми беше пълен с флиртуващи, агресивни, умни и готини тийнейджърки" Няма начин да не е така Безумна статия, която ще забравя след 20 минути.

#4 Vortep 26.10.2012 в 11:34:20

Lifecafe, по материали от чуждестранни издания - е това вече ме уби! Както се казваше "то пък вече, чак пък толкова, хептен хайде толкова, чак така бива ли" Някой май се прави на "тапа" Не ни стигат нашите "аФтори", ами започнаха да "превеждат" световните "бестселъри" Баба ми казваше "Тя простотията ходи по хората, не по гората!

#5 strawsPulledAtRandom 26.10.2012 в 12:18:48

Е това вече беше наистина малоумно 12-годишна кифла, ок. 24-годишна куха лейка - лошо. Но когато тъпотията и се мултиплицира по разни сайтове от 54-годишни уж-журналисти, ситуацията изглежда наистина трагично.

#6 fALLEN 26.10.2012 в 12:44:38

и все пак, кои сме ние, че да съдим другите. какво значение има някаква кифленска снимка на някоя си, единствената простотия, която е допуснала е, че си е оставила снимките публични. този род групи и сайтове са си тормоз. веднага ми дойде наум момичето, което се самоуби преди няколко дни заради тормоз от некъв такъв в нета с нейна гола снимка. че е дебилно, кифленско и курвенско да разпращаш такива снимки, особено на непознати, така е, но другото е много по-мръсно. в крайна сметка, кои сме ние, кои са тем, основателите на групата, че да съдят конкретни индивиди за снимките и поведението им? да осъждаш този начин на мислене и култура - да, но не и да вадиш някви, особено па 12-годишни и да ги олайняняваш пред целия свят.

#7 fALLEN 26.10.2012 в 12:46:47

tuк по-надолунякой каза, че е имал такава група и че оттогава нещата не са се подобрили, дори са се влошили. ама ти някакъв ментор и възпитател ли си, пич? много повече за бой са даскалите и родителите на тези. тези копират поведение и визия, познай от кого. когато майка ти е курва, баща ти е пияница и селски бек, даскалицата по литература - свиркаджийката на квартала, а от тауавизора се лее денонощно курви по голи задници и педераси, е какъв да станеш?

#9 корейче 26.10.2012 в 14:40:23

12-годишните са с крехка психика и правят глупости, но са на 12 години!!!! Вие щото на 12 много умни сте били. Тези групи са вид насилие към личността, особено пък към непълнолетни. Значи разните му там морализатори се правят на ментори, като искат да "превъзпитат" обществото и да го отърват от "курвите", а не се замислят за отговорността, която носят, като съсипват детската психика. Никога не съм разбирала тези комплексарски групи. И по баловете като се почне едно възмущаване коя какво била облякла... При това най-вече от жени виждам такива постове. Абе какво ви дреме за чуждия живот и чуждите дрехи, на вас приятно ли ще ви е снимка, направена и разпространена без ваше съгласие, да се обсъжда с такава жлъч и злоба? И за какво - за тежкото престъпление да облечеш нещо, като че ли дрехите са най-важното... Това са дребни душици, които като унижават другите, чувстват себе си като нещо повече, някакво чувство на превъзходство се заражда в тях (може да не съм хубава, ама ей го - има такива тъпи кифли, значи поне съм по-умна от тях).

#11 lele male 26.10.2012 в 15:15:53

Никога не е късно да станеш за резил! Инак мнението ми е като това на Мануела... плюсче

#12 Bobby_gBG 26.10.2012 в 15:25:03

9 корейче | 26.10.201214:40 И по баловете като се почне едно възмущаване коя какво била облякла... При това най-вече от жени виждам такива постове. Абе какво ви дреме за чуждия живот и чуждите дрехи, ----------------------------- Абе всъщност си е разбираемо че е точно от жени - първо защото мъжете няма да тръгнат да се оплакват от изобилието голи жени, освен ако не са дъщерите им Второ - защото никоя "обикновена" жена не иска нещо младо сочно разкрепостено и леко облечено да обикаля около мъжа им, особено тези дето си знаят че на съпруга им му е "слаб ангела", и така...

#13 Fedar 26.10.2012 в 16:32:45

корейче | 26.10.201214:40 Тези групи са вид насилие към личността, особено пък към непълнолетни. -------------------------- What the fuck! Значи въпросите малоуммни кифли си пускат масово из нета противните и кичозни разголени снимки с свити като кокош анус устни, като от нискобюджетно аграрно порно из целия нет и фейсбук. Когато под снимките някакви загорели маструбатори пишат неща от сорта на "бейбй, щъ схрускам", "лелеее, ква си яка - а/с/л?!", "страшна си мацка!" - тогава няма абсолютно никакъв проблем, даже кифлите са на седмото небе. Когато обаче някои други им копират снимките, които щедро се развяват из публичното пространство и им напишат голата истина - че са свръхпрости и комплексирани парцалани, и изведнъж това се превръща в "насилие към личността". Теб не те знам на колко си години, ама надявам се правиш разлика между това някой да ти снима под поличката без твое съгласие и после да те тормози, както беше случаят със самоубилото се момиче в Канада, и това кифляците щедро да развяват баджаци, цици и малолетен гъз из интернета и да се правят на много обидени, когато някой им обясни колко са зле всъщност да правят така. И ако обичаш, но на всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие. Железен закон и във физиката, и в обществото. След като се създава и пропагандира култура на селския кич, чалгата и фейсбук ексхибиционизма, нормално е да има и контра-култура, която да обединява нормалните и разумни хора, които се отвращават от спомената култура.

#14 Fedar 26.10.2012 в 16:37:07

8 Pavur Pezev | 26.10.201214:35 Те братята роми още на 11 почват с практическата реализация на половите въпроси.Ашколсун,аферим,машшалла ефендим.На 12 имат по чааве,та и две.На 24 веке са баби и дядовци. ---------------- Чини ми се, че ойроатлантите имат пръст и в тая работа.

#15 корейче 26.10.2012 в 17:11:28

Федаре, говорим за деца! Деца! В най-чувствителната възраст, в която от всеки язвителен коментар боли най-много. Всеки е правил глупости като тийн, кофтито е, че сега вече не може да ги скрие. Едно дете на 12 години не може да се държи зряло и разумно, ако направи глупости, то е редно единствено и само родителите и учителите и да вземат мерки, а не да я наказва целият нет за една глупава постъпка.

#16 Fedar 26.10.2012 в 17:21:23

Корейче, чакай малко! Едно чувствително и ранимо "дете" не си пуска в публичното пространство голи нацупени снимки пред немитото огледало в банята в грозни и неестетични пози като жалка халтура, която имитира евтино порно. Тук става дума за простотия, безкрайна суета и жажда за комплименти и "авторитет". И точно този тип кифли никак не се държат като чувствителни, а като свръх надути и арогантни. Въобще не виждам никакъв проблем да бъдат свалени на земята. В крайна сметка това е задължение и функция на нормалната обществената среда.Тук родителите никаква роля нямат - те нито знаят за тези снимки, нито мнението им е важно за кифлите. Хубаво и полезно е с остроумни коментари под снимките да бъдат върнати обратно в реалността.

#17 корейче 26.10.2012 в 17:42:56

О, значи все пак се изживяваш като ментор? Ми прави го както трябва тогава. Детето изследва сексуалността си. Нормално е на тази възраст тя да се събужда и да бушува. Да, не е разумна постъпка, но говорим за човек, който не носи отговорност за действията си. И с такива коментари единствено ще навредите на това дете, а няма да и помогнете да се впише в обществото. Всички на тази възраст искат да са хубави, а са неуверени. А и няма как да знаеш дали доброволно си е постнала снимката и дали е съгласна разни непознати да я обсъждат. Не е редно да си толкова груб към едно подрастващо момиче, което няма психиката да понесе подобни коментари.

#18 Оня Дето Го Трият 26.10.2012 в 20:21:20

Ми като сме направили Златките модел за подражание, нормално е малките пикли да кифлеят. И не само у нас, а май в световен аспект, но все пак у нас повече. При нас всичко е преувеличено и пресолено по принцип. Едно време (еееех, едно време) ако имаше Фейсбук, момичетата щяха да се снимат като това, което искат да станат, например лекакрки или учителки. Но сега е друго.... Имам чувството, че и аз зако сега съм 12-годишен кифльо, ще искам да подражавам и да се снимам като Багата Тъпо мога да гледам, само мускули нямам

Новините

Най-четените