Агресивно неподвижни

Могат ли младите да са хем агресивни, хем неподвижни? Да, огромна част от българите (между навлизащите в 20-те и излизащите от 30-те) са потвърждение на това привидно противоречие.

Специалистът по Русия Сам Грийн, зам.-директор на московския център "Карнеги", казва: "Съществува популярен мит, че руснаците са... пасивни. Това не е така: руснаците са агресивно неподвижни".

Тоест, за руснаците е присъщ природен консерватизъм - те предпочитат да се съсредоточат в стратегията си за оцеляване и не правят рисковани крачки, които могат да им влошат положението. В същото време, ако усетят, че "кралят е гол", те ще протестират.

Именно това стана през 1989 - 1991 г., когато цялото съветско здание рухна, и в по-скромни мащаби - в последните месеци заради фалшификациите на парламентарните избори през декември.

Нямам за цел да сравнявам нас и руснаците - и с просто око се вижда, че ние с тях си приличаме и се различаваме по куп неща. Те пият повече, но пък ние имаме малко по-богат демократичен опит; те имат ядрено оръжие, а ние нямаме два модерни изстребителя; и ние и те не можем да произведем една прилична кола или цветен телевизор; Да обобщим: има три вида страни - развити, развиващи и неразвиващи се. Ние (и руснаците) продължаваме да спадаме към третата.

Колкото до оксиморона, не се мръщете излишно. Има всякакви несъчетаеми понятия. "Жена шофьор" (шегувам се), Първанов в ролята на "социален президент" (не се шегувам), "Богати пенсионери" (на министъра тъстовете) и т.н.

Виждате, че понякога тези понятия си пасват, друг път се разминават като класическото "дървено желязо". И така възможно ли е нашата младеж - цветът на нацията - активните, образовани и модерни граждани с мнение по безброй въпроси, та възможно ли е профилът на всички тези хора да се покрива с думите на Сам Грийн - да бъдат едновременно агресивни и неподвижни?

Те са възмутени с хиляди във Фейсбук, но на централния площад в милионната столица трудно минават хиляда. Освен това се събират само при фалит -  Виденовата зима, убийството на Стоян Балтов, опасността (истинска или мнима) за отравяне водата на Добруджа, съсипването на горите...

С непонятна устойчивост те се фокусират върху някакъв болезнен проблем, но не си дават труда да вникнат в системната грешка, която го репродуцира с банална жестокост ден след ден, година след година. В Борисовата градина беше убито момиче.

Последваха постове в социалните мрежи, спонтанно шествие и прибързани арести. Няколко месеца по-късно няма постове и шествия, заподозрените се оказаха засега набедени, а МВР дори забрави да обяви резултатите от ДНК пробите, пратени в чужбина още в ранната есен на 2011 г.

Вчера се разхождах из парка "Заимов", в който има безплатен безжичен интернет, но само една химическа тоалетна. В Борисовата няма нито едното, нито другото. В същото време парковете се пълнят с все повече млади хора, които приемат мизерията за даденост.

Няма как общество, което не може да реши проблема с тоалетните или велоалеите в централните градски зони, да се справи с развитието на личността и осмислянето живота на младите. Това е все едно да не си чел "Тримата мускетари" и да правиш анализи на Умберто Еко.

Как може държава, която години наред парадираше с бюджетни излишъци и икономически растеж, да продължава да се гърчи, докато имитира търсене на решение за проблемите в скъпоплатеното лечение - у нас и в чужбина, унижавайки (а често убивайки) хиляди наши сънародници.

Оказа се, че нито българската медицина прогресира, нито се намират средства за спасение извън страната. Тези дни нашата Родина (за първи път от много време насам) се обедини в подкрепа на капитана на националния отбор по футбол Стилиян Петров. Всички се молят момчето от Монтана, което е един от малкото безспорни символи за честност, коректност и успех, да спечели мача на живота си.

В същото време малцина извън медийните среди са чували за драмата на нашия колега и приятел Рачо Колев, който продължава битката с коварната болест в чужда клиника. Българската държава няма да плати нито лев за лечението на Стенли и на Рачо.

Разликата е, че кариерата на първия му позволява да си плати разноските, докато вторият ще разчита само на милосърдието на хората за събирането на непосилните 26 882 евро за химиотерапия и 150 000 евро за трансплантация на костно-мозъчни стволови клетки. И как е възможно от "благотворителния" sms за 1.20 лв. до нуждаещия се да стигат само 60 стотинки?!

Нашите моилитви са отправени както за Стилиян и Рачо, така и за всички останали, които са изпаднали в подобно положение. Един от любимите ми постулати на ежедневното християнство е: Ако е лесно - работИ, ако е трудно - говорИ, ако е невъзможно - молИ се. Е, ние трябва да си отговорим на въпроса работили и говорили ли сме достатъчно, за да ни останат само молитвите.

И накрая още нещо медийно-оксиморонно. Младите обичат да харчат за маркови коли, дрехи и джаджи. В същото време гледат да свалят каквото им хареса от интернет - без пари. Протестите срещу АСТА минаха по гореописания сценарий, неглижирайки въпроса за изчезването на журналистиката в интернет.

Очевидно е, че повечето от конвенционалните медии, вместо да поливат корените на демокрацията, гледат да ги отровят. Въвлечените в схемата журналисти и "журналисти" работят в интерес на босовете - неколцина олигарси, сладко примляскващи над държавната ясла, на техните приятели и партньори, на рекламодателите, на личните си мании и заблуди и въобще на всички и всичко. С изключение на интереса на собствените зрители, слушатели и читатели.

Естествен и логичен е стремежът на хиляди българи (особено младите) да търсят повече и по-близка до истината информация именно в интернет. В същото време, ако за това те трябва да платят по 50 стотинки на ден, всички ще се направят на ударени - "ама, нали тук е безплатно".

Не, уважаеми, навсякъде по света качеството струва усилия, време и пари. Всичко е безплатно само в главите на агресивно неподвижната младеж. Съдейки по средните заплати в държавния и частния бизнес, за съжаление - и не само на нея.

#1 A4i 08.04.2012 в 10:20:01

Виждам много тези в статията, но нека първо да обърна внимание на слона в стаята, защото той явно е останал встрани от вниманието на автора. Би трябвало да се забележи сходството в модела на управление както в България , така и в съвременна Русия. Преди двадесет и няколко години България беше най-вереният съюзник на Съветския съюз. Прехода, който продължава също толкова години и в двете държави се характеризира със сходна степен на повлияване и управляване на процесите от бившата номенклатура на КПСС и БКП. Другите десетина европейски държави от бившият Социалистически лагер бяха по-малко "верни" и се отличават от България и Русия именно по степента на това влияние. Съответно може да се сравни положителните и отрицателните страни запазване присъствието на бившата номенклатура като доминираща поличическа и икономическа сила в България и Русия с обратният случай - примерно Германия, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Словения и т.н.

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 08.04.2012 в 10:29:19

Много ми харесва статията, много. Поздравления за автора.

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 08.04.2012 в 11:59:55

Умело подбрана снимка, чак сега забелязах. Много тънко, предизборно. Митинг на БСП. Там само младежи има.

#5 Чинчифон 08.04.2012 в 12:52:15

Светът се промени и не можем да сравняваме България и Русия.Защото Русия е вече важна част от бързо развиващите се икономики в света BRICS,докато нашите Граждани за Европейско Развитие на България ни набутват в подземията на световната капиталистическа криза.За да сме винаги губещи.

#7 Doberman 08.04.2012 в 13:36:45

Да поставяш Русия в списъка на "неразвиващите се" страни е признак на липса на каквато и да е информираност по въпроса. Само като сравниш колко пъти през последната година си виждал словосъчетанието "кризата в Русия" и "кризата в САЩ, Германия... и останалите "развити" страни" ще видиш колко си далеч от истината. И за това ти трябва само наблюдателност, не акъл. Един съвет преди да поставяш руснаците в "неразвитите" - в нета всеки месец излизат списъци с нови производства открити за конкретните 30 дни. Обикновено предприята не са под 20, да има и мандри, но има и заводи за автомобили. И ще кажеш "за мащабите на Русия това е смешно", да 20 са смешни, но всеки месец по 20 в продължение на години... Та там "се развиват" при това с ускорени темпове. Ако някой реши да ме обори с протестите по изборите там - вижте срещу какво протестираха точно руснаците, кои точно руснаци и как. После вижте същите неща за протестите в "развитите" страни и пак решете кой е кучи гъз. А за това, че тука протестите са хм... смешни. Как очаквате да е друго? Малко ли клоуни се опитват да яхнат тия протести? На протеста за момчето, което го убиха пред "Амнезия", куките ни бяха изтласкали до спирката на Цариградско на Орлов мост, един човек със знаме на България тръгна към тях, след него тълпата и куките щат не щат, щяха да се отдръпнат, щото проява на агресия нямаше. Но тогава някакви скинарчета се появиха и започнаха да замерят куките с камъни... 2 мин. по-късно Цариградско беше освободено. На това ли трябва да присъствам, за да не ме наричат "агресивно неподвижен"? Или да гледам как вчерашните протестиращи едва мънкат някакви думички, защото са влезли в кабинета на премиера и едва сдържат радостта си? И после да слушам политолози, социолози и к'ви ли още не кретени да ми цитират поредната порция тъпни. Айде да не? И въобще къв е тоя опит да се насади чувство за вина? И не, в никакъв случай не приемаме мизерията като даденост тия, които я приемат пускат слюнки и сополи, щото не искат да намерят начин да се оправят. И само тях виждаме навсякъде, щото са идеални за "таргета" на медиите, които паразитират цифрички от пийпълметрията по тоя начин. И все някой друг е виновен. Вече 20 години учители и родители не могат да си поделят отговорността, все "предишните" са виновни, все "съседа, шефа, келеша на светофара" и винаги всичко свършва с "абе Бойко, Станишев, Донан, Фидосова са..." и никога "аз" . Хем искате демокрация, хем пък държавата ви е виновна за всичко. Айде да си изберете едно и да спрете вече с тия шитове? И въобще ебати статията - почна от Русия и свърши с АКТА.

#8 Оня Дето Го Трият 08.04.2012 в 15:35:05

Тая статия е не право в десетката, а не десетката в десетката! Браво на автора! А на тези, които се засегнаха, че отново се критикуват младите - казаното е общовалидно за всички млади у нас от доста поколения насам. Знам каква инертна маса бяхме самите ние в студентските години, същите са били и тези преди нас...... да сте виждали някога у нас смислен младежки (студентски) протест за нещо? За нещо различно от теглене на безплатни емпетройки или затваряне на кръчма?

#10 imperiall 09.04.2012 в 00:43:06

А на надхвълилите 30 кой им пречи да протестират? И сравняваме България с Русия.. Като последната - неразвиваща се. Дообре. За копи-пейст журналистиката -> ако някой не желае да чете глупости на хартия, няма да ги чете и онлайн. Иначе годишният абонамент за в. Капитал например, е 400 лв. Неустоима оферта.

#12 fata morgana 09.04.2012 в 09:56:34

Статията ми хареса и на мен. Но за убийството на Яна, вярвам авторът и сам се сеща, че основна функция на журналистите е да припомнят такива неща. Иначе добре, че ни подсети за това, че хванат още няма. Аз наблюдавам известно развитие в България по отношение на онова, което е нарекъл „агресивно неподвижни”. Значи, всеизвестно е, че всички протести през 90-те бяха инсценировка. Това е заключението на множество западни и тукашни наблюдатели. Хората през 90-те като цяло не усещаха какво се случва, а много от тях се отвращаваха от всякаква обществена активност, тъй като им напомняше на партийните прояви от едно време и бяха като цяло аполитични. Напоследък забелязвам, че дали заради популиския тон на политиците, дали заради активната дейност на БСП в опозиция, все повече хора се интересуват от политика и малко по-малко се пробужда пламъчето. Тази сутрин в кафето всички хора бяха наострили уши да чуят премиера в някакво предаване по БТВ, всеки със своето усещане на недоверие или нехаресване, но всички слушаха. И това много ме радва, защото причината за липсата на оправия е в много голяма степен тази инертност, от която дълго страдахме.

#13 D G D 09.04.2012 в 10:27:25

А ето къде е заровено кучето: "...предпочитат да се съсредоточат в стратегията си за оцеляване..."

#15 Вили 11.04.2012 в 01:53:54

Една от най-добрите статии, които съм чела в скоро време! Не претендирам да съм специалист на тема руска икономика и развитие, но паралелът между нашите народопсихологии ми се стува напълно уместен. Съгласна съм 100% с всичко, което е споменато за България - здравеопазване, пиратство, чистота... Най-вече ми хареса това, че хората не се питат къде е грешката в системата. Още веднъж браво за добрата статия, голямо удоволствие е да попаднеш на нещо написано по интелигентен начин!

#18 explorer 06.07.2012 в 12:29:11

Лесно е да критикуваш ...и да протестираш...трудното е да утвърждаваш, да работиш и градиш това, в което вярваш и си избрал. Преди 20 години окупирахме СУ, свалихме Пешо Танкиста и да, бях там, в първите редици. Сега имам възможност да работя работа, за която съм учил и харесвам и да храня семейство (без да съм във властта), дори да помагам на родител в нужда. Не е точно това, което съм очаквал преди 20 години, но е нещо осезаемо. С днешна дата, мога да твърдя с увереност, че дори протестите, за които повече се говори отколкото се случват, да променят нещо, следващите поколения ще го отхвърлят. Затова не бива да се забравя, че поколенията и интересите са различни, но сме един народ, една държава и ако всеки вземе правото в свои ръце, ще настане поредното мракобесие под формата на .....каквото си харесате, я гражданска война, я мутро-ченгеджийска или каквато се пръкне тирания... Докъде ще я докараме?....времето ще покаже

#19 Хейтър 06.07.2012 в 13:53:10

Експлорер, как точно да те разбирам? Някакви партизански разсъждения имаш. Протест или революция, ама само ако това ще подобри нещо за теб изцяло в личен план?

#20 explorer 06.07.2012 в 17:34:58

@ Хейтър, ами да ти кажа, в протестите съзирам повече желание за преразпределение отколкото за създаване на някакво (общо) благо. И както е писано, има време за мир и градеж и време за война и разрушения. От 20 години, гледам мераклии да събарят и разпределят, разбирай да турят ръка на някакво "наследство" и национално богатство. Дори да допуснем, че свалим правителството и олигарсите, какво ще дойде на тяхно място? Трябва ли в седмичния график да включа и "участие в протести" наравно с времето за семейството и приятелите?

#21 Хейтър 09.07.2012 в 12:40:05

Значи правилно съм те разбрал. Намерил си топло местенце и ай стига протести, другите да теглят, а? Естествено, че ще има преразпределение. Естествено, че отготре ще изплува отново тинята - това си е исторически доказан факт. Само дето пропускаш едно важно нещо - ако се резнат сега 1000 глави, новата тиня ще се страхува, респективно, ще работи и за народа, освен че ще краде!

Новините

Най-четените