Всички познаваме содата за хляб и държим пакетче в шкафа - за различни печива и чат-пат като пръв помощник, който ни е под ръка при стомашни киселини.
Натриевият бикарбонат - или сода бикарбонат - обаче има още куп приложения в бита, за които може би не подозирате.
Той представлява ненаситена натриева сол на въглеродната киселина. Съединението е алкално и съответно неутрализира киселини - на което се дължи ефекта му, когато имаме проблем със стомаха.
При процеса содата отделя и въглероден диоксид, на което пък се основава употребата ѝ като набухвател.
Натриевият бикарбонат обаче има и антибактериални свойства, които позволяват да бъде използван с още куп приложения - лесно, удобно и евтино.
За болно гърло
Именно антибактериалните свойства на содата за хляб помагат за намаляване на възпалението в гърлото. Рецептата е проста - чаена лъжичка сода в чаша топла вода. Със сместа се правят гаргари на гърлото по няколко пъти дневно. Разтворът не бива да се пие - след като почисти гърлото той се изплюва.
Това ще облекчи болката и дори може да намали инфекцията. Към водата със сода може да се добави и лимонов сок или сол. Това обаче е домашно средство и не отменя визите при лекар, ако настинката стане по-упорита.
По подобен начин содата действа и на цялата устна кухина и затова се смята за ефективно средство за заздравяване на афти и за свеж дъх.
С антивъзпалителното ѝ действие се обяснява и това, че помага при сърбеж по кожата от ухапване от насекоми.
Колкото до киселините в стомаха - в този случай се препоръчва сода за хляб само инцидентно. Тя действително неутрализира за кратко дискомфорта, но стимулира производство на още киселини от стомаха, така че е по-добре да не се ползва редовно с тази цел.
За елиминиране на миризмите в хладилника
Тук се проявява свойството на содата да неутрализира киселини. Повечето неприятни миризми са именно на киселинна основа и този продукт ги елиминира. За целта може да се сложи отворено пакетче сода в хладилника или просто паничка с натриев бикарбонат.
Това може да поддържа приятния аромат в хладилника до 3 месеца. След това содата не бива да използва за готвене.
За обувки
По същия начин содата действа и на миризмите извън хладилника. Сред тях може би най-неприятните са тези от маратонките. За да се премахнат те - както и влагата, която подпомага разпространението на бактериите в обувките - трябва просто да се поръсят със сода отвътре за 24 часа или поне за през нощта. След това прахът се изсипва.
Този метод е препоръчителен за маратонки и платнени обувки. За изделия от кожа и велур може да се ползва торбичка или стар чорап, в който да се изсипе содата, за да няма директен контакт с материята. Или да се остави паничка до обувките, за да не мирише цялото помещение.
Със сандали пък содата може да се изсипе в плик, в който да се сложат и обувките.
Торбичка със сода може да се постави в гардероба или в шкаф с дрехи - действа по същия начин.
За почистване на микровълнова
За целта се слага сода за хляб с вода в съд, подходящ за микровълнова. Уредът се пуска за около 5 минути, след което и най-упоритите петна могат да се почистят лесно с кърпа. Няма я и миризмата.
На същия принцип може да се почистват и повърхности в банята и кухнята като мивки, душове и тоалетни - с втриване на паста от вода и натриев бикарбонат, или просто с напръскване.със сода и почистване.
За отпушване на канали
Ако мивката е запушена - което често се случва - може отново да се използва сода. За целта изсипете 100 г сода бикарбонат и 100 мл оцет. Изчакайте около 30 минути и изсипете в канала щедро количество топла или дори вряла вода.