Основателят на Facebook е най-влиятелният евреин

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг е начело на списъка с 50-те най-влиятелни евреи в света, съставен от израелския вестник „Джерузалем пост". След като миналата година беше на 23-о място, той оглави класацията заради ролята, която социалната мрежа изигра за избухването на т.нар. Арабска пролет от Мароко до Сирия.

Ако нещо е имало влияние, това е интернет, и ако не е била неговата мрежа, е щяло да бъде нещо друго, казва обаче Зукърбърг. Изданието коментира, че той заслужава признание, дори заради това, че Facebook помогна да се разпространява светкавично информация за случващото се на арабските улици и площади.

Вторият човек в йерархията на Facebook, Шерил Сандбърг, която отговаря за разширяването на Facebook по света, е трета в класацията. Преди да се срещне със Зукърбърг на коледно парти през 2007 г., 41-годишната Сандбърг е работила като вицепрезидент за онлайн продажбите и операциите на "Гугъл", както и като началник на кабинета на министъра на финансите на САЩ Лоурънс Съмърс в администрацията на президента Бил Клинтън.

Списъкът на "Джерузалем пост" включва евреи от всякакви среди "заради способността им да оформят бъдещето", но представя преди всичко гледната точка на израелците и е тясно свързана с ционистката и верската каузи на евреите. Класацията е изпълнена с лидерите на израелската държава, армия, диаспората, лобистките среди в чужбина и влиятелни равини, докато звезди като актрисата Натали Портман и топмоделът Бар Рефаели са почти последни.

На второ място тази година е поставен премиерът Бенямин Нетаняху, следван от министъра на отбраната Ехуд Барак, новия командващ армията ген. Бени Ганц и Меир Даган - оттеглилият се тази година дългогодишен шеф на Мосад.

Сред малкото европейци в списъка се открояват лидерът на лейбъристката опозиция във Великобритания Ед Милибанд, Йоб Коен (лидер на лейбъристите в Холандия и бивш кмет на Амстердам) и Моше Кантор (руски бизнесмен и председател на Европейския еврейски конгрес).

#1 Гризли 10.06.2011 в 16:09:37

50-те най-влиятелни евреи в света.... И кой точно ще излъжат, че някакви си споменати имена във вестник са най-влиятелните евреи в света?! Остана ли човек, който да не знае, че родовете Ротшилд, Рокфелер и Морган, са евреи? При положение, че тези хора са създали и все още притежават Федералният резерв на САЩ кой изобщо може да се замисли кои точно са най-влиятелните евреи в света?! Евреи, създали и притежаващи валутният резерв на държавата, която определя световната иконимика! И ако това не са най-влиятелните евреи в света здраве му кажи!!!

#2 boris 10.06.2011 в 21:16:21

ха ха ха хахаааааа хванали някой да им свърши някаква работа...

Новините

Най-четените