Шоуто няма да продължи

"Аз съм онзи, когото децата обичат и родителите мразят. Ако си постигнал това, все едно си отбелязал гол..."

Сещам се за думите на Ози Озбърн по повод музикалните формати, които блеят у нас. Не че участниците като цяло не могат да пеят, а и не се пиша музикален експерт. Овчедушното им поведение е така фокусирано, че едва ли тези предавания могат да привлекат млада аудитория.

По-скоро са подходящи за умиляващи се от сълзливи историйки бабички, които мечтаят да видят и своите внуци на голямата сцена. И да пореват с тях, когато ги свалят от там.

Не очаквам да отхапе главата на жив прилеп или да смърка мравки от някой от кандидат "звездите", каквито си мислят, че в миг ще станат тези пораснали и не толкова тийнейджъри, ако спечелят шоуто. Но тъкмо в това е проблемът - шоу не се печели. Прави се.

А тези изпълнители просто слушат с окорени очи членовете на журито точно по начина, с който  зубър демонстрира подмазваческия си интерес към професора - с молба в очите да не му пише по-малко от шест, защото ще разочарова семейството си.

Отбягвам "Гласът на България" заради чалга темата, но общите ми - и признавам откъслечни - впечатления от двата формата се потвърдиха снощи, когато засякох някакви елиминации по "X Factor", след които трябваше да останат 12 финалисти. С едно-две изключения, тези, които се разделиха с мечтата да продължат в предаването, ронеха сълзи като при тежко загубена гладиаторска битка, която ги обрича на смърт (без да подценявам пеенето като професия, очевидно тези хора не са полагали никакви други усилия досега и представа нямат какво всъщност е загуба).

А онези, които имаха късмета да продължат напред, издекламираха всички патетични клишета, известни на човечеството. Толкова много инфантилни писъци без нито едно простичко "ебати, верно ли продължавам..."

Къде са лошите момчета/момичета, които освен с таланта си да пеят, могат да те залепят за екрана заради харизмата си, шантавата си идентичност или дори да те разгневят, че са прекалено нагли бунтари... Вместо да се престарват на рефрена "И морето реве с пълна сила, туй черно море..." Темата за кавърите на Миро и Графа е изтъркана.

От кога моделът за музикална звезда е някой, който можеш да заведеш спокойно на светско събитие, без да се опасяваш, че импулсивно ще направи или каже нещо неподходящо. Трябва ли изпълнителите да са толкова благи и лишени от дивотия при условие, че не са и чак толкова въздействащи с пеенето си, за да приемем, че това е достатъчно да ги вземем за необикновени или поне интересни личности.

Най-пагубното за тези формати е, че на тях се явяват (или допускат) хора, които се страхуват от наказание. Тук няма да видиш нито един, чийто човешки облик е подчертан и с лошите му страни. А само спретнати клонинги на най-бозавата предсатва за звезда, на които послушанието сякаш им е даденост.

А не се сещам за някое поп или рок величие, което да си е пяло кротко и здравословно до пенсия. Освен с голям талант, шоуто водят чешити, за които е невъзможно да предвидим какво ще направят утре. А това по нашите телевизии (клишето е съвсем умишлено), вече сме го гледали...

#1 Оня Дето Го Трият 23.09.2011 в 16:43:33

Истинската музика се ражда по мазетата и по гаражите! Грънджа се е родил на Кърт Кобейн в спалнята му (най-общо казано), а не в сладникави формати по телевизиите. Статията е право в десетката. И на мен жал ми става като гледам разни шушумиги дет се явяват как допускат да се гаврят с тях, а журитата се държат като класни ръководителки. Много искам да видя някъде поне един фен на Тома - някой, който ще тръгне с фанелка с неговия образ на гърдите си

#2 za6totaka 23.09.2011 в 16:56:02

А мен ме издразниха снощи как изгониха най-цветната участничка - разбирай тъмнокожа. Тази ми беше най-интересна. Но Марийчето Илиева си избра себеподобни певачици. Не разбраха ли, че ако искаме да гледаме красиви жени, ще си пуснем фешън каналите. Искаме истински готини еймиуайнхауски, някоя странна птица тип Пи Джей Харви, жени, готови да се самоунищожат заради това, което обичат. А не красиви декламаторки!!!

#5 kakao 23.09.2011 в 19:05:14

Кефя се като прочета толкова адекватно мнение! Още повече се кефя като видя, че и други са на същото!

#6 Gootin 23.09.2011 в 23:44:07

Аман от хейтъри - X-factor си е много яко предаване, с много яки участници, вярно е че много хора отпаднаха, макар да имаха талант, но все пак това е ТВ-шоу с формат от 12 човека, а не селската кръчма, дето се пълни всяка събота със селяни от всички околия - затова, някой трябва да си тръгнат, а други да останат - и остават по-талантливите, а не тези който на Вас ви харесват (сами си признахте, че не сте музикален експерт). Ако не ви харесва просто не го гледайте! Винаги съм се чудел, защо хората просто не игнорират предваният който не харесват (смените канала) ами се занимавате с тях, че даже и пишете в блоговете си?!? Защо?!?!?

#10 Оня Дето Го Трият 24.09.2011 в 12:14:49

Е и като са събрани талантливи хора какво? Че света е пълен с талнати е пределно ясно. Но като са такива неземнти таланти да вземат да спретнат една група, па да запишат някоя песен, па да я завъртят тук-там, па да ги чуят хората, па да ги харесат... Може да изглежда старовремско, но от време оно това е начина да се покажеш, че си талантлив и да пробиеш в музиката Иначе web-ем те у таланта дето си....ако ще глас на Павароти да имаш, да припяваш разни шлагерчета по телевизията и да чакаш Марияна Попова да ти каже дали ставаш С извинение пред дамите тука - сери се у такъв талант

#11 tytyrytka 24.09.2011 в 13:09:07

ама моля ви се, запрете се... какви формати, какви кърпички за таланти? не гледам този формат,само чувам във форуми,че искат да разберат коя била онази песен на еди коя си, в оригинал?! аз пък предлагам да се направи конкурс за млади таланти под наслов: Кой ще прекопае градинката на болната баба Пена, без пари? какво ще речете,а? дали ще има въобще желаещи сред младежта?

#12 Чинчифон 24.09.2011 в 14:32:31

Би Ти Ви и Нова не се интересуват от публиката.Значение имат само рекламите,които тормозят населението.Гласът на България и Х фактор са израз на примитивна алчност и са грозна война за реклами.Не им пука,че така "специализират" българското население в науни области,като дамски превръзки,шампоани,козметиката под мишниците и т.н.И го принуждават да заплаща разходите за ток на телевизора,заради синхронизираните реклами.

#13 garo 24.09.2011 в 21:05:43

@ Manuela Gerenova човек, който може да напише изречението "за мнозина Ивана е институция" трябва бая скрито удоволствие да е получавал от музиката й. И никакво друго удоволствие освен скрито, самотно. За това говори и фактът, че всеки може да види дебелите ти снимки във фейсбук, мила. Но пък можеш да се явиш в новия формат "Красива и умна" на Славето Трифонов. Само ей такива със сбъркани предсатви като теб ще се явят, така че няма да имаш кой знае каква конкуренция.

#14 Аз008 24.09.2011 в 23:08:14

@ Оня Дето Го Трият (11)

#15 lex 24.09.2011 в 23:14:12

Айде сега, послушни били. Какви да са!? Все едно кандидат за работа, на интервю, да подчертава лошите си страни. Кзкефи ме, обаче Маричков да обяснява, че криво бил разбран относно System of a Down. 200 фена-смях!

#20 Di 10.10.2011 в 19:11:46

Еми... и аз бях фен на Иван Ангелов, ама нейсе... и той се попиля нейде и нищо не стана от него. Още ми е мъчно

Новините

Най-четените