Злоупотреба с власт и сексуален тормоз - тъмната страна на това да си музикален фен

"Бях млада и обичах да ходя по концерти. Харесваха ми изпълненията на живо, но той злоупотреби с това, че можех много лесно да бъде подведена".

С тези думи Рейчъл разказва как през 2011 г., когато е на 18 години, известна фигура от музикалния бранш я изнасилва. Тя допълва, че насилникът й още е в бизнеса и то като част от екипа на доста популярна банда. Младата жена се съгласява да говори пред "Би Би Си" за преживяното, но името й е променено от съображения за сигурност.

Факт е, че Рейчъл е само едно от многото момичета, за които се оказва, че да си запален фен на дадена група може да има и тъмна страна.

Тя и няколко други жертви разказват пред изданието историите на т. нар. "групита" (groupies) - запалени почитатели, които биха направили всичко (или почти всичко), за да се докоснат до музикалните си идоли.

Тази култура обаче води до изнасилвания и сексуални злоупотреби с момичетата, които обикновено следват любимите си певци по петите, където и да отидат. Музикалните компании от своя страна казват, че приемат проблема сериозно и налагат стриктни норми за поведение на музикантите си. Но последните не са прочути със склонността си да спазват правила.

Рейчъл се запознава с насилника си, когато е на 14 години.

Не знае на колко точно е бил той, но според информация от нейни познати е над 30-годишен. Момичето използва познанството си с човек от бранша съвсем невинно - влиза безплатно на концерти, запознава се с членовете на банди, които харесва. След една вечер, прекарана в пъб, се съгласява да отиде в апартамента му.

Оттам нещата се развиват бързо. Следващото, което си спомня, е, че лежи на леглото му и той прави секс с нея. Тийнейджърката се опитва да избута мъжа, а след като не успява - избухва в сълзи. Нищо от това не спира насилника и той продължава.

И до ден днешен Рейчъл е убедена, че вина за случилото се носи както мъжът от разказа й, така и начинът, по който функционира музикалната индустрия.

За такъв тип хора просто е твърде лесно да злоупотребят с положението си, както и да си намерят "лесна плячка". Само една обиколка из публиката, на което и да било музикално събитие им е достатъчна. Там веднага се открояват феновете, които искат нещо повече от това да послушат музика на живо и си търсят достъп до зад кулисите, запознанство с изпълнителите или билети за следващи участия.

Такива почитатели лесно могат да бъдат подлъгани да сключат сделка от типа "Ако ти направиш това за мен, аз ще ти осигуря каквото желаеш". По-лошото е, че някои от тези "хищници" са получавали отговора "Не" и не са го взели предвид. Според тях отсрещната страна така или иначе си заслужава отношението.

А има и истории за фенове, които са тормозени от самите музиканти, а не техните екипи.

Зое Мария е пример за това. През 2017 г. тя обвинява вокала на бандата Moose Blood, че е откраднал нейни голи снимки от телефона й, а след това ги е споделил в чат в WhatsApp с останалите членове на групата. Музикантите категорично отричат да се е случвало подобно нещо, но въпреки това миналата година обявиха, че си взимат почивка от сцената заради "фалшивите обвинения".

Зое смята, че единственият й грях в случая е, че е била невероятен фен на бандата.

И при нея всичко започва безобидно. Тя ходи по участия на групата и успява да се запознае с момчетата. Поласкана е, че нейните любимците й обръщат специално внимание и дори се съгласяват да присъстват на купон в къщата й - нещо, от което всеки почитател би бил най-малкото развълнуван.

След това разбира, че вокалистът Еди Брюртън се е сдобил с голите й снимки без нейно позволение. Дотук с обожанието и общите партита... Сред разказите, подобни на този, е и историята на Лаура, която като прохождаща изпълнителка също често ходи като фен на участия на по-известните си колеги.

Тя разказва как след един концерт фронтменът на бандата се приближил до нея и измъкнал телефона от ръката й с думите "Искам да си въведа номера".

После без никакво предупреждение я притиска до стената и я целува с език. Лаура е в пълен шок, но все пак успява да се отскубне.

Още по-шокиращи се оказват реакциите на нейни приятели и познати, които я съветват да не споделя какво се е случило, за да не саботира музикалната си кариера. Само че ако престъпленията продължават да бъдат прикривани, те просто няма да спрат да се случват, разсъждава на глас младата жена.

"Би Би Си" се опитва да се свърже с някои от лицата, обвинени в сексуални посегателства, включително и с Moose Blood, но никой от тях не се съгласява да изкаже своята гледна точка.

Вместо тях на преден план излизат изказванията на звукозаписните компании, според които действително има подобни ситуации, но като цяло изпълнителите и екипите им са под строг контрол и поведението им става все по-добро.

Само че с подобрение или не от изповедите на тези момичета става ясно, че нещата никак не са розови и положението е такова от много, много дълго време...

#2 Дебельо Тревилката 13.06.2019 в 08:28:29

Майко мила - за пълнолетна жена ако това е изнасилване - "той злоупотреби с това, че можех много лесно да бъде подведена"... "След една вечер, прекарана в пъб, се съгласява да отиде в апартамента му. Следващото, което си спомня, е, че лежи на леглото му и той прави секс с нея." Това, че се е напила като прасе и не помни да се е съгласила прави ли я несъгласна. "Тийнейджърката се опитва да избута мъжа, а след като не успява - избухва в сълзи." - а това дали е така, кой ще ни каже. Предвид състоянието, в което е била по-правилно е да се напише - Тийнейджърката си помисли, че се опитва да избута мъжа и се разплака.

#3 explorer 13.06.2019 в 10:00:50

Риторичен въпрос за тийнейджърки, какво очакват като отидат в квартирата на момче или мъж след употреба на алкохол

#4 dedo adji 13.06.2019 в 10:57:05

След евро комисарките и кино звездите сексуалният тормоз нагази и женките от народа. Понеже не са се оказали достойни ебекти за тузове от ранга на Уайнстейн или Роналдо, попадат под властта на диджеи, шофьори и билетни касиери. Но е виновна музикалната индустрия а не кифленският акъл. А по-горният ешелон - самите изпълнители от всякакъв ранг директно ги насилват да си хвърлят сутиените на сцената. Познавам една дама, иначе много свястна и съвсем не глупава, която си пада и не пропуска концерт на Веско Маринов. Но не е бутала на никого от антуража му и никога не си сваля сутиена на публично място.

#5 kifte 13.06.2019 в 11:23:02

Познавам една дама, иначе много свястна и съвсем не глупава, която си пада и не пропуска концерт на Веско Маринов. Но не е бутала на никого от антуража му и никога не си сваля сутиена на публично място. ^^^^^^^^^^^^^ https://www.youtube.com/watch?v=s5YzbkSLdIM

#7 Дракон с кисело зеле 13.06.2019 в 15:50:00

Който си няма работа, може да гугълира "Cynthia Plaster Caster". Само да няма лица под осемнайсетгодишна възраст наоколо И не че нещо, обаче дори тийнейджърка трябва да е наясно с някои неща. Тая Рейчъл какво е очаквала, когато след вечер в кръчма се е съгласила да отиде с мъж в апартамента му? Игра на шах, може би? (Предвиждам как Деовин ще дойде да бучи сега за обвиняване на жертвите.) И защо се набляга толкова на разликата във възрастта им, при положение, че и двамата са били пълнолетни него време? И това четири години да ходиш по купони и концерти с някого, без за толкова време дори да заподозреш, че въпросният може да има някакви нечисти намерения спрямо теб - не знам колко зле трябва да си, честно. (И да, обвинявам жертвата в случая - защото ако изобщо се е случило с нея нещо против волята й, сама си го е постлала.) И, бтв, Moose Blood не си взимат "почивка от сцената" заради обвиненията, а предприемат мерки в съда срещу тези обвинения. Все някаква разлика има между двете. Този линк, между другото, е в оригиналната статия: https://www.bbc.com/news/newsbeat-43181447 В оригиналната статия пише и че музикантите, чийто певец "Лаура" обвинява, отричат нападението напълно: The band in question deny that this ever happened. Laura says what shocked her most was how she was treated. --- Защо това не е включено в превода? Прочее, или превеждайте адекватно, или просто не си губете времето. Прочетох оригиналната статия. https://www.bbc.com/news/newsbeat-48098770 Пълна е с материал, който във вашата версия просто го няма. Защо? Какво точно ви кара да мислите, че поне страница и половина материал, включващ интервю с представител на звукозаписна компания и изказване на певица, според която ситуацията се подобрява, може да бъде редуциран до това: Вместо тях на преден план излизат изказванията на звукозаписните компании, според които действително има подобни ситуации, но като цяло изпълнителите и екипите им са под строг контрол и поведението им става все по-добро. --- Некадърна работа, Уебкафе, много некадърна. Защо подценявате читателите си толкова?

#8 deowin 13.06.2019 в 18:58:15

Поредната история, поредната навалица от еднородни, единомислещи, единодушни и практически еднакви "мъже", които единствено се надпреварват да прехвърлят вината върху жертвата защото самите те са нереализирани мижитурки, които нямат друга опция да се почувстват значими, освен да се самоидентифицират с мъжкия си пол, заради което им е нужно да отхвърлят достойнството си и да оправдават всяка гадория, извършвана от този пол. Няма как да се откъснеш от нуждата да използваш този вид апологетична реторика и да успееш да култивираш достойнство, докато не развиеш самочувствие, базирано на нещо различно от характеристика, дадена ти по рождение - пол, цвят на кожата, ръст, месторождение и прочие. Тоест, необходимо е да постигнеш нещо значимо със собствените си сили, а това за мнозина е непреодолима пречка. До тогава си обречен да оправдаваш греховете на всеки член на огромната група, с която си избрал да се самоидентифицираш понеже нямаш личен идентитет, с който да можеш да се гордееш.

#9 Дракон с кисело зеле 13.06.2019 в 20:04:48

Майкъл Джордан пак избухва. Човек, копаш дъното на Симчо. Сериозно. Даже не мога да те подбъзикна сега - `щото ще е все едно да се гавря с умствено болен. Не знам защо изтрещя толкова, честно.

#10 deowin 13.06.2019 в 20:27:26

>Майкъл Джордан пак избухва Виждам не просто дори вече не се свениш от това, че твърдо и напълно успешно биде асимилиран от групата на Mako, dedo adji, explorer и прочие (апропо, ако sim4o беше тук, щеше да изрази абсолютно същата позиция като теб и всички други от групата), а търсиш да намериш и гордост в тази си принадлежност към сивата маса еднаквомислещи.. или по-скоро еднаквонемислещи идиоти. Предполагам сега ще ми кажеш, че ползваш езика им саркастично. Естествено, че го ползваш саркастично. Разбира се, че само се шегуваш, а аз съм твърде тъп да го разбера. Само че всичкият тоя "сарказъм" и "шеговитост" водят съвсем несаркастично и не на шега към точно определено бъдеще, бъдеще, за което имаш изобилни примери наоколо, и което е съвсем буквално Mako#2, Rowan#2, dedo adji#2, гроб. Само да ти напомня, сам си го избра. Никой не те е карал насила. Аз съм просто наблюдател, не се и опитвай да ми прехвърляш вина. >Не знам защо изтрещя толкова, честно Доста пропаднал начин да кажеш "изтрещял си" като го облечеш във "въпрос", абсолютно еквивиалентно по конструкция и пошлост на "дъщеря ти колко взима за свирка на околовръстното?". Май интелектуалното достойнство вече не ти е дори бегло подобие на приоритет. Разбираемо - доста лесно се живее без достойнство и съвест, многобройните примери наоколо явно са се оказали достаъчно примамливи за да ги последваш. Наистина последното, което ти е нужно сега, е да намериш начин да си горд в новото си амплоа, но вече изглежда доста вероятно да се справиш успешно и с тази доволно тривиална задача.

#11 Дракон с кисело зеле 13.06.2019 в 20:34:39

И пак ми експлодира насреща. Йевала.

#14 deowin 13.06.2019 в 21:08:10

>пак ми експлодира Долавям ли някаква нищожна нотка на несигурност, може би лека неувереност във възгордяването ти от принадлежността към групата на идиотите, която иначе тъй умело, силно, охотно и неподправено демонстрираш с еднакви мнения, еднакви позиции, еднакъв език, еднаква реторика, еднакво използване на логически грешки, еднаква първосигналност, еднаква прибързаност, еднаква обидчивост, еднакво празни от съдържание коментари, или просто мнимият сарказъм и фалшивото отричане на асоциацията ти с всички останали отрепки от групата е неразривна част от членството в нея? Май е второто. Отдавна съм забелязал, че лицемерието ви е остро нужно - може практически винаги да изразяваш абсолютно идентично мнение с Mako, dedo adji или sim4o, може да ползваш абсолютно идентичен език като тях, но същевременно всячески ще отричаш да имаш каквото и да било общо с тях. Те го правят. Напълно очаквано е да ги копираш и в този аспект. Все едно гледам железопътна катастрофа на забавен каданс. Която вече съм гледал десетки пъти.

#16 dedo adji 13.06.2019 в 21:32:28

деосвин: ...да се самоидентифицират с мъжкия си пол... Прасчо, мъжете ли са ти криви, че не можеш или не искаш да се самоидентифицираш с мъжкия пол и думата "мъж" ти е мръсна, не, направо токсична. Ми, интоксикирай се на воля и се самоидентифицирай с каквото щеш. С Майкъл Джордан няма да мине, опитай с хилари клинтън или някой негър педерас. Пардон, забравих верните ти подгласници самчо и кифтето. А нам всьо равнО. Ако не беше толкова арогантен, би могъл да събудиш съчувствие у някого, а така, само отвращение и досада.

#17 Дракон с кисело зеле 13.06.2019 в 21:50:28

Долавям ли някаква нищожна нотка на несигурност --- От къде да те знам какво долавяш?

#18 deowin 13.06.2019 в 22:17:12

>не можеш или не искаш да се самоидентифицираш с мъжкия пол Правиш ли разлика между това да разбираш, приемаш и да си в пълен вътрешен мир с характеристиките си по рождение - пол, цвят на кожата и прочие - и това да се самоидентифицираш единствено с тях? Само във втория случай ти е абсолютно наложително да реагираш първосигнално като неопровержимо и напълно неаргументирано оневиняваш възможните провинения на всички останали хора от твоя собствен пол, цвят на кожата и прочие. Както направихте всички вие. В първия случай можеш безпроблемно да си позволиш да допуснеш възможността да са наистина провинения (това категорично не е еквивалентно на това да предполагаш виновност), защото това не те застрашава - ти знаеш кой си, имаш си собствена идентичност, с която се чувстваш напълно комфортно, и чуждите провинения няма как да я заплашват. Заплашват я единствено, ако е базирана само на груповата ти принадлежност. Само в такива случаи браниш групата на всяка цена. Всички вие се самоидентифицирате с групата на белите мъже, защото нямате каквито и да било лични характеристики и постижения, с които да можете да се гордеете, и затова браните групата на всяка цена, дори без да знаете каквото и да било за случая. Просто ви е важно всеки бял мъж да е априори чист, свят и непогрешим, защото това би направило и вас такива Аз, от друга страна, съм напълно наясно, че съм бял мъж, нямам абсолютно никакви проблеми с този прост факт, но не ми и хрумва да защитавам първосигнално всеки друг бял мъж, защото прегрешенията на другите бели мъже изобщо не ме касаят. Съответно, нямам никакъв проблем да призная, че е напълно възможно жените от статията да са били използвани и изнасилени. А то, разбира се, е напълно възможно. Аз мога да си позволя интелектуалния интегритет да допусна тази възможност. Вие не можете. Свободата да можеш да си позволиш да разглеждаш различни възможности за това, което би могло да бъде, идва с вътрешната сигурност в себе си. Без тази сигурност нямаш и свободата, и тогава не можеш дори да си позволиш да допускаш повечето от възможностите, защото се чувстваш застрашен. Страхът е велика сила. Всички вие се чувствате застрашени, откъдето дойде и тази лавина първосигнални, силно емоционални и напълно неаргументирани коментари, отричащи всяка възможност да е налице прегрешение от страната на бял мъж. >би могъл да събудиш съчувствие у някого, а така, само отвращение и досада Ще пусна една сълза за това какви емоции били избрали да изпитват някакви дълбоко неприятни на мен анонимни хора в интернет, които никога няма да имат реално присъствие в живота ми, дори абсолютно минималното такова на хората, с които се тъпча в метрото всеки ден - ако някой от тях ме бутне дори съвсем леко, това би било неимоверно по-голямо последствие за живота ми от каквото и да било, което който и да е от вас някога би могъл да има. Контекст, се'ш се..

#19 Дракон с кисело зеле 13.06.2019 в 23:59:09

Ще пусна една сълза за това какви емоции били избрали да изпитват някакви дълбоко неприятни на мен анонимни хора в интернет, които никога няма да имат реално присъствие в живота ми, дори абсолютно минималното такова на хората, с които се тъпча в метрото всеки ден - ако някой от тях ме бутне дори съвсем леко, това би било неимоверно по-голямо последствие за живота ми от каквото и да било, което който и да е от вас някога би могъл да има. Контекст, се'ш се.. --- Надали на всяко побутване в метрото отговаряш с километрични коментари, обаче.

#21 Dox 14.06.2019 в 00:58:37

А бе, Ма аре стига сте се занимавали с тая овца бе! Не, че и аз не го правя, но тоя почне ли да коментира, винаги се излиза от темата, но не за друго, ами защото започва да занимава всички със себе си. До сега не съм го казвал директно, но сега ще го кажа - съжалявам, но тоя е със сериозни психически проблеми, не мислите ли? Тоя страда от някаква особена форма на нарцисизъм. Изглежда има някакъв сериозен психически ли, не знам какъв проблем, който непрекъснато се стреми да подтиска, но той все изскача на повърхността. Човекът е болен. Така мисля аз. И това си личи. Да мислиш, че всички, т.е. мнозинството са сива маса от идиоти, означава, че възприемаш себе си като някаква революционна, свръх-прогресивна генетична намеса от страна на непознати висши сили. А той се изживява именно като такъв. Това нормално ли е?! Вбесява го това, че "сивото, безлично мнозинство обвинява жертвата". Явно не знае или пък го е страх да допусне, че всички, които са се сдобили с права или са им предоставени такива, са длъжни да носят и отговорност. В описаните случки, въпросните гърли са проявили безотговорност. И именно заради това са и виновни, ако, разбира се историите по-горе са правдиво и вярно разказани. И именно заради това, мнозинството, което няма как да не се състои от нормални хора, насочва обвинението си към тях. И е много важно да се обърне внимание, че наистина има жертви на насилие, които неолиберално-глобалистките съдилища в последно време са склонни да обвиняват, но тези случаи нямат общо с гореописаните. Не е същото, като двама 25-годишни мангали да влязат с взлом в селската къща на самотна 70 и кусур годишна жена, да се гаврят с нея, след което да я пребият до смърт и да и отмъкнат 16-те лева, с които ще могат да си купят цели 15 бири! За такива случки вероятно въпросният екземпляр би имал друго мнение - да е взела мерки, да си е сложила аларма, да е наела охрана. Няма значение как би могло да стане това с 202-та и лева пенсия и здравословно състояние на такава възраст. Но за да блесне, екземплярът ще обвинява жертвата. Не за друго, ами за да не е от "сивата маса". Действително, тези, които блестят винаги се отличават от "сивата маса", но то е, защото никога не си поставят това за цел. След като има с какво да блестят, това не е необходимо. То си става, дори и да не го искат. А такъв ли е случаят с екземпляра....?

Новините

Най-четените