Амстердам - 741 години в 10 прелюбопитни факта

Има един град в света, чието име, въведено в търсачката на Google задължително се появява със следните думи: „колела", „време", „университет", „червени фенери", „летище", „хотели" и „арена". Думите „канабис" и „кофишоп" не са сред първите, посочвани от търсачката, но всички вече се досещаме за кое място става дума: естествено, за Амстердам.

А сега към името на холандската столица трябва прибавим и думите "рожден ден", защото на 27 октомври градът отбелязва своята 741-ва годишнина.

Датата е избрана в чест на първото споменаване на „хората, живеещи в близост до бента на река Амстел" в документ, с който граф Флорис V обявява, че освобождава жителите от пътни такси за преминаването на моста над реката. Годината е далечната 1275-та. В документа населеното място е наречено Аmestelledamme, но към 1327 година то вече ще бъде Aemsterdam, за да се развие в последствие до днешното Амстердам.

За отбелязването на годишнината този най-стар документ, наричан Amestelledamme, ще бъде изложен в градските архиви. Антиката на 7 столетия е крайно чувствителна към промените в светлината и топлината, затова ще може да бъде видяна само за няколко дена - до 30 октомври.

Това е страхотен повод и българите, които живеят в Холандия и които по неофициални данни са поне 25 000 души, да посетят столицата, ако вече не са там.

Защото Холандия е сред предпочитаните университетски дестинации на загърбващите българското висше образование студенти, а университетът в Амстердам е с най-високата репутация сред висшите учебни заведения в страната. Изобщо дипломата, придобита в Нидерландия, се признава почти навсякъде по света (за разлика от българската). Именно високото качество мотивира българските кандидат-студенти, (особено онези, които са готови да залягат над уроците, защото в Амстердам наистина се учи!) да се насочат натам.

И все пак, да оставим за малко образованието (и канабиса!) и да идем на музей. Всички пътеводители съветват туристите в Амстердам да направят именно това. И дори да нямате грам интерес към изкуството, би било срамота да не посетите музея на Ван Гог. Поне него, от всичките срамно много изложбени площи за град с едва милион и триста хиляди жители в градската част.

А за онези, които не се намират в момента в холандската столица, предлагаме любопитна виртуална галерия в цифри, която ще ви помогне да опознаете по-добре града и да научите любопитни неща за него*.

*Информацията в галерията е от сайта Awesome Amsterdam

 

 

 

#2 e-mil 27.10.2016 в 16:49:29

"881 000 броя велосипеди се движат по централните улици на Амстердам. Това е доста странно, защото според статистиката в центъра живеят само 799 400 души... Информацията е от сайта Awesome Amsterdam" Не, не е странно. Първо, информацията ви не е от Awesome Amsterdam. Там не твърдят, че толкова велосипеди се движат в центъра, а че толкова са велосипедите в целия град. Вероятно се обърквате от названието подобно на лондонското сити, но тук става дума за цялата градска територия. Второ, информация им е стара. В момента градското население е почти 835 000 души (вижте общинския доклад Kerncijfers Amsterdam 2016). Броя на велосипедите сайтът вероятно е взел от някой друг сайт, който пък го е взел от трети, който пък го е взел от един стар доклад от 2011 на общинския отдел OIS (Onderzoek, Informatie en Statistiek). Трето, никой не е броил велосипедите в Амстердам. Въпросният OIS тогава е провел онлайн проучване по метода "Мъдростта на тълпата" (Wisdom of the Crowd). Тоест, не с броене, а с интервюиране на избрани разнородни групи от населението. Този метод се базира на гадаене. Горе-долу става, когато се оценява конкретен видим от всички обект, но е изключително неподходящ за статистически цели. Най-малкото, защото никой не може да обхване цялата картинка в един съвременен град, освен ако не е експерт и не я е изследвал. Примерно, в онази градска територия, която споменах не се движат само жителите на града, а и жителите на урбанизираната територия около него, която включва предградия, промишлени зони и т.н. А тя е с население над 1,3 млн души. Да не говорим и че в града е пълно с фирми за наемане на велосипеди. При толкова много гости на града годишно, естествено е броят велосипедите да е страшно много. Дълбоко се съмнявам, обаче туристите да са 20 млн. Общо Холандия се посещава от 14 млн чужденци годишно. Дори всички да минат през Амстердам (а те не минават) пак няма как останалите 6 млн да са холандски туристи - то цялото население е 17 млн. По-скоро може да са общ брой посетители - бизнес гостувания, работещи в града, но живеещи в околностите и т.н. Много по-вероятно е броят на велосипедите да е примерно 650 хиляди (при едно проучване през 2006 са посочили 600 000).

#3 e-mil 27.10.2016 в 16:52:55

Глей, как дразните с грешките си, чак аз се обърквам. Населението на урбанизираната територия не 1,3 млн, а толкова е общия брой заедно с гражданите амстердамчани.

#4 7 27.10.2016 в 17:24:45

Уютни и красиво- без брутализъм, естествено...

#6 7 27.10.2016 в 19:20:13

Да, но това е само за 2 седмици в началото на пролетта- през останалото време цъфтят лалета и нарциси, мирише на...хм,...и холандски тютюн и гофрети, пържени картофки и топъл шоколад, велосипедистите си велосипедят безгрижно по велосипедните алеи, пешеходците си пешеходят от кафене до кафене и от музей до музей, а над всичко това звучи Моцарт -от някой местен пианист, дотътрузил пианото си насред парка...

#8 popleta 27.10.2016 в 20:39:23

Като бях млад,на оная си работа изписах Амстердам,сега остана само ам.

#9 7 27.10.2016 в 22:23:58

Бичкия Рекламата на соросоидните страни и градове е вредна и неприемлива за постсоциалистическия морал...

#12 e-mil 28.10.2016 в 10:30:50

Напомняш ми за прокуратурата, която като получи аудиозапис не проверява твърденията в него, а започва да търси кой го е направил. Или ако подадеш сигнал срещу фирма на управляващата партия не проверява фирмата, а проверява теб. Само дето за разлика от тях ти е беден речникът - не ти стигат думите и си допълнил с емотикони. Значи не те дразни, че четеш статии с грешки, а те дразни, че някой ги бил опровергал. За това, че журналистът има професионално задължение да предоставя вярна информация изобщо не се сещаш. Хрумва ти единствено да се заядеш с опонента. Да не би да си от геройски падналите жертви във войната между ПИК и Блиц? Техните "журналисти" действаха и действат точно така.

#13 Citizen X 28.10.2016 в 14:35:03

Абе, град с отшумяваща слава. Имах честта над две години да го рендосвам, в каквато и форма да речеш. От любопитство живях в гетото, после с една бивша проститутка и един джаз музикант, в момента се изпълнява наш пилотен проект за оптимизация на проблемите с боклука в града, та по повода се знаем и с кмет и сие... В тоя град някога бях влюбен и, ей го, така ме завъртя, че му се набих в десетката. За лично нещастие, налагаше ми се да уча (същия тоя UvA) и работя на пълни обороти, та не видях много от нощния живот. Е, имах своите излизания, при които си избухвах качествено Една весела история си спомням - след фирменото парти се прибирам с трамвая към нас от гарата и ми звънят нашенци да се веселим. Аз съм с раница пълна с вино. Слизам си аз на Леидсеплейн, намирам се с хората и след 4 часа вече съм на мах Както си бех костумарче, така бех се разпял разни стари Румънски цигански песни (репертоара на Габи Лунка), пия, вия и се хиля Почнаха пари да ми подхвърлят чак... Бях се запознал с един абстинентен магребец, та му казах да ги събира кинтите и да си бега за крек. Леле пък в университета... Факт е, че сега го налазват само разни юпита и поданици на фалиращи държави. Сичкото само "How much???" им в главата...

Новините

Най-четените