Терористичната екстремност на отчаянието

Не е редно да се говори за човек, който е преживял това, което Лидия Петрова е преживяла вчера и още повече е некоректно да се пише за нея, докато се бори за живота си.

Наясно съм и че да се приписват лични, социални или политически мотиви на действието й, би означавало нарушаване на правото на случая да бъде обяснен експертно.

Въпреки това, поради широкото отражение върху обществото, което би могъл да има (и вече има) този случай, смятам за уместно да напиша някои общи психологически разсъждения по повод трагичното действие на жената.

Самоубийствените актове, независимо дали да успешни или неуспешни, винаги носят посланието "аз имам последната дума".

Това е отчаян жест за желание на тотална власт над всички и всичко.

Самозапалването e визия на този жест, послание, което цели максимална видимост на смъртта, адресирано към многобройна група хора, а не само към семейството и близките.

Именно това обяснява локализирането на вчерашния случай - Президентството е място на пределна видимост. Още повече, че по това време там е имало камери и журналистически екипи.

Самозапалването е социална стъпка и прилича по нещо на терористичните актове.

Може да се тълкува като "аз и вие заедно сме недосегаеми", защото пламъците изолират самоубиеца от другите, но същевременно принуждават околните да гледат, да присъстват и да участват по някакъв начин. Това е публично преживяване на тотална екстремност - болка, смърт. Изразява също така желание за изчистване на нещо и от нещо.

Не бих искала да коментирам информацията в някои медии, че Лидия има вероятно психическо заболяване.

Смятам, че в случая това няма връзка, защото самозапалването на площада не е неосъзнато действие.

В живот, изпълнен със страх и отчаяние или с мисли за преследване и параноя, самозапалването представлява по-скоро публично измиване от тези усещания, отърваване от тях.

Това е избор на някакъв вид "облекчение" на страданието, чрез максимално и окончателно страдание. Което е изживявано като решение и като разрешаване на проблема, на случая. Разрешение, което зависи от самия човек и от неговия избор. Но то не е единственото, разбира се.

Много оцелели след подобни екстремни посягания на себе си твърдят, че не биха го сторили пак и съветват другите никога да не го правят.

В клиничната психология е известен случай, в който млад мъж изважда и двете си очи, след което до края на живота си работи като преводач и литератор с голям принос към културата и в душевно равновесие.

Което отново ни връща към това, че самата екстремност на акта (самозапалване или друг) е вид парадоксално "лечение" от други, по-големи, трудно споделими или несподелими страдания.

Независимо дали младата жена е имала диагноза или не (и доколкото може да се вярва на подобни твърдения, които по принцип са конфиденциални), психическото ни равновесие, както и преценката ни, лесно могат да бъдат дестабилизирани от подобни актове.

А има доста хора сред нас, които са по-чувствителни и се впечатляват по-лесно от средното.

Затова е очевидно и при този акт, че няма как няколкото самозапалвания на хора през 2013 година да не са оказали влияние.

В индивидуалната памет, включително в зрителната, се отпечатват като върху плака образи и събития, които могат да бъдат натрапчиви и да се "прожектират като филми", да се въртят многократно и безконтролно в съзнанието.

Но за тези процеси можем да правим само предположения, те се валидират единствено от свидетелствата и разказите на самата личност. За нас остават възможни само приближения и аналогии между фотография, пожари, депресивни или параноидни изживявания.

Факт е обаче, че един млад и способен човек остава дотолкова сам (и пак повтарям, независимо от всякакви диагнози, и без спекулации доколко актът е съзнаван или не), че превръща себе си, в най-буквален смисъл тялото си, във вик и крясък и го използва вместо език, на който крещи, за да бъде чут.

Този вик сякаш е отправен не само към анонимните непознати, но чрез пламъците се издига и към небето.

За да престане да бъде безмълвно.

Ако непременно трябва да кажем нещо на себе си по тези трагични поводи, би следвало да бъде в тази посока:

Нека да търсим начини за справяне с безмълвието.

#1 delight 04.11.2014 в 15:14:14

Терористичната екстремност на отчаянието С цялото ми уважение към автора, само аз ли мисля, че темата не бива да се преекспонира?

#2 RK 04.11.2014 в 15:36:31

Статията се раделя на едно верно твърдение: "Не е редно да се говори за човек, който е преживял това, което Лидия Петрова е преживяла вчера и още повече е некоректно да се пише за нея, докато се бори за живота си." и последвалото го спекулативно безобразие на авторката

#4 Rowan 05.11.2014 в 17:04:16

Под другата статия написах: "Лошото за страната ни е, че президентът, депутатите и изобщо всички представители на политическата класа, пряко носещи отговорност за състоянието на страната, нямат фантазия. Те удобно ще сложат жената в категория „луда“, подозирам, че медиите ще ги подкрепят. И ще продължат да си кльопат депутатските кюфтета с чиста съвест, да доразграбват и разпродават страната, без да осъзнаят, че хората могат и да полудеят от отчаяние и безнадеждност за бъдещето. И да жертват живота си за един последен вик, в опит да пробудят задрямалата им съвест. Те просто са оперирани от съвест." Е, познах за реакцията на медиите. Не знам кой плаща заплатата на авторката, но този човек го устройва политиците в България да нямат съвест. Устройва го, страната да е в челните позиции по корупция, неразкриваемост на престъпленията и каквото още се сетите. Спите ли спокойно г-жо Стамболова? Интересно, колко струва на месец вашата съвест… За ваше сведение, 50% от населението на страната живее под прага на бедността. Но поради причината, че не са завършили „френска филология в Софийския университет и психоанализ в Париж 7 Д. Дидро, Сорбона, в Париж. И нямат диплома по психология от CNAM, Париж и докторска степен от СУ “, никой не иска да купи тяхната съвест. Затова продават труда си за пари, които ги държат под прага на бедността. Отделно, над 70% биха емигрирали, ако имаха тази възможност, а над 2 милиона вече са емигрирали за последните 10 години. И това е 21 век, в страна от Европейския съюз.

#6 Citizen X 06.11.2014 в 07:12:55

Лесно се дава акъл отстрани... А колко лесно се избуява на бунището на психоанализата само въз основа надипломки, не е истина...

#7 Rowan 06.11.2014 в 09:18:28

Бички, българите се палят вместо да правят атентати, по същата причина, поради която, емигрират, вместо да изгонят политиците с камъни. Разсъждението не е мое, а на Хайне, който минавайки покрай колона немски емигранти, попитал един старец: - Защо? Старецът отвърнал: - Заради децата и внуците. Ние с бабата, ако бяхме сами, щяхме да си останем. Но младите заслужават по-добро бъдеще. И тук Хайне прави следното разсъждение сравнявайки французи и германци: „Има два типа нации: роялисти и демократи. Роялистите се подчиняват на авторитетите. Те се чувстват добре само, когато има някой над тях, който да властва и да им казва какво да правят. Ако властващият не става, те емигрират, вместо да се противопоставят на авторитета. Авторитетът е над закона, и управника трябва много да гази закона, за да предизвика недоволство в хората. Което недоволство те изразяват в емиграция. Но и през ум няма да им мине да се противопоставят на авторитета и да изградят едно по-добро бъдеще за децата си в собствената си страна. При демократичните общества, върховенство има законът, а не авторитетите. Дори, ако някоя личност стане много популярна, те я свалят, щото се страхуват да не се самозабрави и да се постави над закона. Тези нации не емигрират, а правят революции, когато хората във властта не ги устройват.“ Край на цитата по памет. Сега стопли ли, защо българите седят и чакат да дойде следващия месия? Защо приемат за нещо нормално казуси от калибъра „Пеевски“? Или пък „Мишо Бирата“? Във Франция за подобни неща щяха да изгонят депутатите с камъни от страната, у нас няколко десетки хиляди протестиращи за едното и нищо за другото. Аз бих си позволил да опростя още нещата до едно изречение: едни нации са свободолюбиви и са готови да се противопоставят на всеки застрашил свободата им, а други са робски, и ако робството им дойде нанагорно, те просто бягат. Политиците ни са такива, защото такива си ги търпим. Защото всеки си казва: Ае, карай да върви, ако стане нетърпимо, винаги мога да отида до „Терминал 2“. А тези, които са тук, тихо чакат да дойде новият месия. И ако на хоризонта няма месия, те не виждат бъдеще за страната и се палят.

#9 VK 06.11.2014 в 11:17:13

Boicho Boichev, Оди се гръмни, като е толкова зле дереджето! Ама не, как, що пък аз, нали! То такива като теб ги докарват по-лабилни хора до самоубийство! Мрънкане, недоволнство от всичко, немало изход , всички са маскари и целия арсенал от идиотщини, които се изливат от медиите. Странно е че никой не споменава коментарите под статиите. А там положението е страшно! Всякакви идиоти пишат квото им дойде на акъла! То не остана неоплют политик, няма обидно име, с което някой да не е наречен. Подмениха се всички ценности с простотия и наглост. Дори се стига до смешни обиди. Само тука някой може да нарече някого пожарникар(като професия) и да има обиден смисъл. В цял свят това е една от най-уважаваните професии. Тези хора влизат в огъня за да спасяват човешки живот, и то в буквален смисъл! Но тука са величия журналисти, които отразяват всякакви гадости , включително и случката пред парламента. Тука се мислят за нещо значимо разни "тролчета", за които е голем героизъм да псуват всички институции, всичко в тази държава. Да обрисуват в най-черни краски положението. Ако някой случайно не е зомбиран от телевизиите, то тези "коментатори" са винаги на линия в нета , за да отстранят пропуските. Е, и вие "мили тролчета" имате също толкова вина за самоубийства и "живи факли" , колкото и телевизиите и вестниците. Гордейте се!

#11 VK 06.11.2014 в 16:38:54

Напротив, познал съм! Ти и подобните на теб мрънкачи сте само сиирджии. Пусни фитилите на другите и им гледай сеира.Ама, ако стане дума за нещо сериозно, се завирате в миша дупка. Орева орталъка, колко било зле в България, ама не, щял да седи тук и да с бори! За какво, бе ? За 16-та република на Русия ли? Щял да се смени политическия климат....Бе ти чуваш ли се кви ги приказваш? "Не съм и от тия, които са махат, за да оставят идиотите като тебе да си направят на спокойствие тяхната идиотска България." Че и курназ, щял да остане! Ще се жертва за каузата...горкичкият той! Каква според теб трябва да е България, та да е удобно на такива като теб? И това даже не знаеш, ама е много кофти в момента, нали! Щото сте видяли кофти някога, мрънкачите като теб! Щото сте останали гладни някога, да знаете кво е, та акъли и давате...

#12 скучко 06.11.2014 в 17:28:25

Многоуважаеми VK, Преди само предполагах, но сега се убедих, че ти си точно от хората дето споменах, че трупат трудов стаж по митингите. Как иначе да си обясним фанатичната ти преданост към всичко живо нарекло се "политик, отдал целия си живот" в служба на тази не заслужила сган наречена "народ". Та драги ми VK, ще перифразирам : " Не оръжията стрелят а хората" в: " Не професиите (пожарникар) срамят хората, а хората срамят професиите"!

#13 VK 06.11.2014 в 18:15:22

Вие немате спиране бе! Кой трябва да ви обясни, че всичката тази отрицателна енергия, която се лее по медиите, не изчезва във нищото. Не се изпарява , напротив, наслоява се в главите на хората и бялото става черно, а черното още по-черно. Тя си взима своите жертви, колкото и да ви се струва, че сте над тия неща и не ви засягат. Тази отрицателна енергия бавно, но сигурно промива мозъците на хората и пречи за изграждане на нормално, развиващо се към по-добро общество. Ако това черногледство, натрапвано от медиите масово, а от разни мрънкачи в общи компании , в къщи , в колектива на работното място не спре , то нищо добро не ни очаква. Специалисти в областта на психиатрия или психология се опитват да го обясняват, ама никой не вдява, или се мисли за по-голям капацитет. Но едно е ясно - или хората са тъпи, та сами си тровят живота, или някой упорито се старае да поддържа тази зловредна атмосфера, по всевъзможни начини. Виждате резултатите, но или сте слепи да ги осъзнаете, или сте от онези, които съзнателно вършат това!

Новините

Най-четените