Дизайнерска шизофрения

Модната тенденция, която повече от всяка друга може да ти струва добрия имидж, са т. нар. флорални мотиви. С една неподходящa рокля на цветя можеш да изглеждаш като наметнала тапицерия, но пък ако тя е измислена и ушита добре - можеш да се движиш като богиня.

Разликата между красивото и бутафорното е крайъгълният камък, около който се върти пролетната експлозия от цветя в дизайнерските колекции. Но ако в предишни сезони, когато флоралните мотиви са били актуални, най-смелите решения са били рокли на маргаритки или червени рози, сега в дизайнерските идеи като че ли наистина се е намесил виртуозен градинар. И модните подиуми носят смесен полъх от естетиката на "Градината на Финци Контини" и "Трейнспотинг". Нещо между Версай и Анди Уорхол. Моне и Полок.

Нашествието на цветя във висшата мода изглежда на ръба на шизофренията, но синтезът на допълващи се противоположности създава очарователен баланс.

Колекцията на Jil Sander е повратният момент, тъй като още през септември миналата година моделът Касиа Струс представи дълга широка рокля с щампи на рози във всякакви цветове. От тогава модните подиуми са засипани с цветя: Chanel, Valentino, Louis Vuitton, Marni, Miu Miu, Dior - най-известните дизайнери се фокусираха върху цветя като нова тенденция за пролет/лято 2011, последвани от експериментите на младите дизайнери Marco De Vincenzo, Balenciaga и Mary Katranzou.

Тайната да се намери правилният ход на въображението, всъщност, изглежда странна: външния вид е леко изкуствен, неочаквано оригинален, едновременно ироничен, дискретен и уместен.

Разбира се, има редица изопачения на този нов-стар стил, които могат да се видят във външния вид на много знаменитости, облечени в кошмарни рокли на цветя. Като например провъзгласената за шик Мишел Обама, притисната в живописната червена рокля на венчелистчета на лалета - едно от най-загадъчните решения на Alexander McQueen.

Тенденцията е достатъчно силна, за да зарази дори интериорния дизайн: по време на последния Salone del Mobile в Милано цветята се появиха по мебелите и текстила, а някои марки - като Jannelli&Volpi - създадоха "Fiorissima", цяла колекция от тапети на цветя (с възможност за персонализация в интернет).

За повече вдъхновение, можеш да погледнеш галерията на красивата ботаническа градина на Villa Taranto на брега на езерото Лаго Маджоре, Италия, която винаги е била извор на идеи за стилисти и дизайнери.

Новините

Най-четените