Матера - чаровният италиански "брат" на Пловдив

На пръв поглед кацналият на ръба на стръмната клисура град изглежда като златен, така отразява слънцето.

На 19 януари италианският Матера пое ролята на Европейска столица на културата за 2019-а, наравно с Пловдив, а когато гледат кадри от него, мнозина се чудят как така градът не е в пряка конкуренция с Флоренция или Венеция за вниманието на туристите.

Wikipedia ще ви каже, че Матера се намира в Южна Италия в региона на Базиликата.

Градът печели съревнованието за Европейска столица на културата през други италиански "бижута" като Сиена, Равена и Перуджа. Сега е моментът Матера да привлече вниманието на Стария континент към себе си. Миналото на града обаче далеч не е било винаги бляскаво, а историята му е изпълнена с повече спадове, отколкото върхове.

Това е един от най-старите градове в Европа - на около 9000 години е. Голяма част от тези векове обаче са изпълнени с трудности и бедност.  Много от жителите обитават естествени или издълбани от човешката ръка ниши в скалите, наречени "сасси". В допълнение има над 150 такива църкви.

През 50-те и 60-те години на миналия век жителите са толкова масово бедни, че градът е наричан "Срама на Италия". Каменните пещери са символ на бедността, защото приютяват жителите на Матера, които просто не могат да си позволят никакво друго жилище. В средата на XX-ти век в родината на Ренесанса европейци живеят без електричество и течаща вода. Епидемиите от малария не са никак рядкост.

За щастие ситуацията се променя доста бързо, особено след като през 1993-а градът влиза в списъка на ЮНЕСКО със световно културно наследство.

Определен е като "Каменния град". Оттогава постепенно Матера става привлекателна туристическа дестинация. От 2010-а насам приходите от туризъм са скочили със 170%. Сассите, едно време символ на бедността, привличат десетки любопитни посетители.

Градът служи за декор на някои доста популярни филми. През 2004-а например Матера е представена за Йерусалим в драмата на Мел Гибсън - "Страстите Христови".

Постепенно градът започва да се пълни с луксозни жилища, магазини, музеи и заведения. Освен елегантните хотели, можете да използвате и някой от сайтовете за временно наемане на жилища.

Едни от най-забележителните гледки се разкриват от Пиаца дел Дуомо - площадът пред градската катедрала. Оттам каменни стълбища водят към сассите, които напомнят на килийки в пчелна пита.

Надолу е и църквата "Света Мария от Идрис", която е един от храмовете, изцяло вдълбани в скала. Всички каменни църкви обикновено са отворени за посетители. Други ниши са превърнати в заведения и дори хотели.

Най-добре е да обикаляте всичко това пеш, но така или иначе всъщност няма много алтернативи в подобните на лабиринт тесни пешеходни улички и стълби, които ви водят от едно ниво на града към друго.

Съществува и вариантът да наемете велосипед или мотопед, но едва ли това ще бъде най-удачният начин за придвижване из етажирания град.

Паоло Вери е директор на "Матера - Базиликата 2019" - фондацията, която ще отговаря за протичането на събитията, докато градът е Европейска столица на културата. Той казва, че не иска Матера да бъде град за "бърз туризъм". Не желае туристите да идват, да снимат по няколко снимки за спомен и за социалните мрежи и след това да се насочват към следващата дестинация. Вместо това Вери държи гостите да прекарат нужното време, за да научат повече за културата и историята на града.

Италианският премиер Джузепе Конте също се включи във вълната от оптимизъм като изрази надеждата Матера да вдъхне живот на целия южен регион на Италия. Според Конте нетипичната и нестандартна красота на тази част на страната не може да бъде сравнена с нищо друго по света.

Освен това до новата Европейска столица на културата се стига сравнително лесно. Матера е на 70 км от летище Бари, откъдето има организирани автобусни превози. Има директни полети от Кипър и Атина и за малко повече от два часа ще сте в южния италиански град.

Много от жителите на Матера обаче не са толкова възторжени за прииждащите посетители, колкото са Конте и Вери.

Те се страхуват, че има опасност градът да се превърне в новата Венеция  - задръстена от туристи до степен, в която местните не могат спокойно да се разхождат по улиците. Други се притесняват, че чужденци биха могли да закупят някои от уникалните скални ниши и да разрушат автентичния им облик.

Дядовците на мнозина са живели в сасси и може би няма да са много доволни, че постепенно бившите им каменни домове се пълнят с барове, дискотеки и СПА-центрове.

Новините

Най-четените