Гей парад: Гошо обича Пешо. Е, и кво?

Гей парад.

Не знам защо, но чувайки това заглавие, в съзнанието ми веднага изникват картини на веселие, радост, танци и музика. Може би защото дълги години съм гледал по телевизията как протичат тези събития на Запад - мирно, весело, така че и участниците, и градът, в който се провежда парада, да се почувстват победители накрая.

От известно време и българското гей-общество се опитва да прави свои паради, само че тук картинката е малко по-различна. Наместо веселящо се множество, в което хомо и хетеро сексуални хора се забавляват заедно, ние тук си имаме малка групичка страхливо озъртащи се гей активисти, който изглежда правят всичко друго, но не и да се забавляват, не много по-голяма група анти-гей активисти, обикновено въоръжени с бутилки и бомбички, опитващи се да провалят парада, и, разбира се - солиден полицейски кордон, полагащ усилия да държи едните далече от другите.

Вместо усмивки има озъбени физиономии, вместо музика се чуват освирквания. Всичко това е подправено с доволно количество обиди и заплахи, леещи се и от двете страни по всички възможни медии, решили да отразят събитието и да дадат глас на хората (за справка - вижте бъдещите коментари под тази статия...).

Да ви кажа честно, явно съм оптимист - първата година имах намерение да отида и да се забавлявам. Не съм гей, просто се чувствам свободен. Мой познат гей обаче ме разубеди с думите „Ти наистина ли мислиш, че ще е купон като по филмите ?". Не отидох и мога само да се радвам, а от тогава насам не ми е и минавало през ума да ходя на следващите паради. И смятам, че не трябва изобщо да ги има.

Иска ми се да кажа, че разбирам и двете страни. Истината обаче е, че не разбирам нито едните, нито другите.

Не разбирам гей хората в България  - какво точно искат да покажат с този парад? Всички знаем за тяхното съществуване, разбрали сме, че има хора от всички възрасти и прослойки на обществото с различни от  приеманите за нормални сексуални интереси, законите в държавата са достатъчно либерални, за да не могат да се оплачат (е, с малки изключения в дадени градове - макар и да е препоръчително, не е задължително всички районни управници да са широко скроени и напредничави).

И ми се струва, че това, което целят с парада, не е да се веселят, не е да покажат, че са равноправна и неразривна част от обществото, а точно да покажат различието си и да заявят „Аз съм такъв, какъвто съм, вие трябва да ме приемете". A все пак е въпрос на личен избор какво да приемеш и какво не.

Не мисля обаче, че марширувайки напук на доста очевидната ненавист от страна на доста хора, обградени с полиция и създаващи напрежение, те ще постигнат много. По-скоро те увеличават неодобрението към себе си по този начин. Или просто искат да дадат поредното доказателство какво неразбрано и нетолерантно племе сме българите - по един мазохистичен начин.

Не разбирам и хората, намиращи време и сили да отидат и да замерят с омраза, както чисто вербална, така и въплътена в „камъни и дърве", различните от тях. Не разбирам защо същите тези хора, хрисими и тихи, когато биват ограбвани, когато правата им биват погазвани, когато гражданската им същност бива изнасилвана от този и онзи, се превръщат в кръвожадна тълпа когато разберат, че, да речем Гошо, обича Пешо.

Не разбирам, защо се мълчи и се гледа в земята за толкова много проблеми, далеч по-сериозни от хората с алтернативна сексуалност.

Не разбирам и защо толкова много се говори срещу гейовете, когато проблемът в България са предимно хетеросексуалните хора, които обаче се държат като откровени педераси.

Може би ни е време да се замислим дали само защото някой е по-различен от нас, трябва да го мразим? Авторът например е левичар и докато като дете често е бил подлаган на присмех и подигравки заради това си различие, то сега му е дори смешно, когато някой спомене „Абе, ти защо пишеш с грешната ръка?"

Не е грешна, драги, просто не е тази, с която ти го правиш. Същото е и с хомосексуализма.

Аз го приемам, без да го приветствам. Част е от човешката раса, винаги е бил и винаги ще бъде. Интересува ме какъв е човекът срещу мен, а не с кого би искал да прави секс. И смятам, че ако гей-парадът не се състои, можем само да спечелим, защото в този му вид и с тази обществена реакция едва ли някой от участниците ще получи това, за което се бори - било то приемане, разбиране, самочувствие или чест.

Не съм чул нито скиновете, нито религиозните активисти да са почистили боклука, оставен след „бомбардировката" с боклуци, с която съпровождат парада, а шумът от виковете им и димът от бомбичките пречат еднакво на всички. И вярвам, че няколкостотинте полицаи охрана биха могли да правят доста по-важни за обществото неща в този момент.

И най-вече, защото ако няма гей-парад, има възможност всичките заети с яростно оплюване по форуми и телевизии хорица да млъкнат. И да направят нещо полезно с времето и енергията си.

Тагове: гей парад, лгбт
#1 Artemis 22.06.2010 в 16:59:34

Знаят ли? Наистина ли знаят, че съществуват такива хора? Или ги слагат в категория - болни, ще се излекуват. "Ще им мине, докато са сред нас, правилните хора." Нормални или както още се наричат. Когато учени са доказали, че това е точно толкова нормално, колкото и другото, че се среща в природата... Но не,: трябва да се крият. И сами да се закопават повече. И те самите да повярват, че това е грешно, да се самоизмъчват, а в някои слуачи - и да се самонаказват. Да ограничават собственото си щастие заради неразбирането на другите и на обществото като цяло. Не, не просто да си ограничават щастието, а да се съсипят. Кой заслужава това? И кой не заслужава да е щастлив? Чела съм статии, дискусии, форуми, религиозни фанатици, други фанатици, навярно тук-таме глупаци, слушала съм, чувала съм, виждала съм, поставят гей-хората редом с убийците, изнасилвачите. Християни обясняват как това е противобожествено, противоестествено. Ами противоестествено е да се прави секс за забавление, хайде всички да ходим в ада по случая. Да няма "гей парад"? Нямаше да има, ако нямаше нужда от него.

#2 N!P 22.06.2010 в 17:34:14

никога нее имало научно потвърждение че, хомосексуализма е болест или ген но предопределен! няма никакво извинение освен собствен избор ! ако има парад н а педерастите/ научно определение за мъжка хомосексуалност- защо няма парад на обичащите козички..фетишисти та даже и педофили? любовта е функция на сърцето хомосексуализама на ануса.. и спрете с тази толерантност към уж онеправданите педерасти!

#3 Данъкоплатец 22.06.2010 в 18:24:31

Нямам нищо против геовете,просто не искам детето ми да гледа разни ненормалници да се мляскат по улицата пред него.Да си се шибат на тъмно и скрито,няма нужда да си правят ПИ-ар акции

#4 JackASS82 22.06.2010 в 19:09:26

"Гошо обича Пешо. Е, и кво?" Именно и аз се чудя същото. Нямам нищо против гейовете, имам против това непрекъснато да си тикат сексуалността в лицето ми. Имам много против бъдещите ми деца да приличат на взети от магистралата чучела и да не може да се познае момичета ли са или момчета. Защото смятат, че това е куул и модерно имитирайки всякакви ненормалници дето се преструват на гейове за своите 15 минути слава. А такива популяризирани псевдо-гейове и травестити не са един и двама. Когато си в офиса, на улицата или в кръчмата, никой не знае и не се интересува каква ти е сексуалната ориентация. Никой не се интересува какво правиш под завивките. Но когато почнеш да занимаваш всички с половите ти желания това вече е отблъскващо, гнусно и дразнещо. Нямам нищо против Пешо и Гошо да седят на съседната маса, но като вземат да се мляскат и да си го ръгат вече става отвратително и никой не е длъжен да ги търпи и да се примирява с противната гледка. Нормалните хора НЕ правят секс където им падне. Защо гейовете да не могат да се държат като нормални хора и да вършат интимните си работи скришно?

#5 Artemis 22.06.2010 в 19:15:20

Да се разберем. Нямаш против гейовете, но не искаш детето ти да гледа "някакви ненормалници". Значи определено имаш нещо против. А защо - никой не знае. Децата носят прашки на по 9 години, пушат, свалят порно, а е проблем да гледат гей парада. Странна подредба.

#6 REM-2 22.06.2010 в 20:20:19

Не искам да те обидя, но си латентен педал. Между другото педерасТ се пише с "т" накрая, а оттам и мн. ч. - педерасти. Ако някой не е разбрал, множеството се дразни не от парада, а от по-каз-но-стта. Не съм видял някой хетересексуален да е направил парад на хетересксуалните... Иначе всеки да е такъв, какъвто е...

#7 r_p_mc 23.06.2010 в 12:54:37

парад на хетеросексуалните ти да си чувал най-малкото за Loveparade ? абе, какво ви става бе хора ? Нямате против децата ви да гледат малоумни предавания по ТВ изведнъж 1 гей парад е нещо скандално за дедето и не щеш ли, ако децата го видели щели да подражават и да стана гейове...ти или си, или не си. Това не е нещо на което се учиш. Не бъдете такива хомофоби, вземете са научете да живеете с по-различните от вас, затова им е толкова трудно в тая държава на хора с увреждания, чужденци, гейове щото ги приемате като ивънземни и гледате на тях като на различни, все пак това са си хора просто хора като нас... P.S абе за лесбийките всеки си трае, май не ви се струва толкова гнусно като си пускате порно, fyi и те са обратни.

#9 rado84 24.06.2010 в 21:33:33

Аз не мразя гейовете, но и не съм гей. Докато спазват дистанция и не се опитват да ме свалят или да ми пускат ръце - не ми пречат. Ако обаче прекрачат тази граница - съвсем естествено като изгрева ядат бой. Също така искам да ви кажа, че не бива заради един или няколко индивида да поставяме всичките гейове под общ знаменател. Познавам гейове, с които сме приятели от дълги години и които са далеч по-толерантни и печени типове, от който и да било "истински мъж" в тая държава. Вярно, тези хора се броят на пръстите на едната ми ръка, но все пак има такива.

#10 Silvia 29.06.2010 в 20:59:08

Здравейте, До всички, който се чувстват толерантни Мили хора, какво точно означава "Гошо обича Пешо. Е, и кво?" ? От това аз лично разбирам, че нямате нищо против Гошо да прави секс с когото поиска, стига да е възпитан и да не се навира на хората в очите! Това е чудесно, че го приемате! Но дали става дума само за това?! Нека да оставим настрани дискриминацията и хомофобията. Как бихте реагирали ако ви кажа следното: Аз съм гей, имам приятелка от 6 години и искам обществото да ни приема, не само като двойка, но и като семейство/ както всички останали, които живеят заедно, имат един бюджет и се обичат/; че искам да облека бяла рокля и да присъствам на собствената си сватба в компанията на близките ми хора; че уважавам брачната институция и за мен това е важно/ след като 80% от хетеросексуалните хора например смятат брака за отживелица/; че искаме децата, които родим да отраснат във външна среда с нормално отношение; ами след като искаме да осиновим изоставено дете,за да му дадем дом, обич и добро образование смятате ли че ще е проблем?; и дали ще ме допуснат както е по закон, като най- близък партньор до информация, касаеща здравословното състояние на любимия ми човек, ако живота му е застрашен, / в случая тя няма никакви роднини/, а дали ще ме оставят да взема решение касаещо живота и? Как мислите? Има ли всеки право на избор? Ако не ви интересува с кого спя, интересуват ли ви всички тези неща, които ви изброих? Това приемате ли го така лесно и категорично или смятате, че малко прекалявам? Може би ще ми кажете: "Ами мила, вдигай си гълабите и върви някъде по света, където проблемите ти са решени!" Ами ако искам да живея и да работя за България! Страната губи всяка година ЕН броя млади хора, защо иска да загуби и мен? Според мен темата е достатъчно деликатна, за да сме категорични. Можем да бъдем категорични само в едно- нормалните хомосексуални отношения нямат нищо общо със съвокупляването м/у хора и козички, възрастни и деца, здрави хора и хора с ментални отклонения и др. по простата причина, че това е акт на съзнателно и взаимно съгласие! Така че ако Гошо иска да опъне Сашо и това не ви вълнува, може би това, че Гошо обича Сашо трябва да ви, защото това значи много повече от секс! Ако въобще ви се занимава да мислите за това де А след това може да помислим и за това дали сексуалността не е от никакво значение. Защо съществуват мъжки и женски съблекални например? Дали идеята за сексуалния обект не е някъде в дъното. И дали според вас няма никакво значение и вие ще се чувствате абсолютно комфортно ако до вашето шкафче е това на гей, за който не подозирате? Ще ви кажа, че аз например не се чувствам особено комфортно, когато жените се събличат пред мен и незнаят, че са възприемани като сексуални обекти. Смятате ли, че трябва да има 4 съблекални в тази връзка? Има много неща, за които може да се помисли... Може би в някой друг свят? Но мисля, че все от някъде трябва да се започне и трябва за тези неща да се говори/ по един или друг начин/, защото това ще ни направи по- зрели. Към нетолерантните: Вие може да сте чудесни родители и детето ви да е гей. Това може да няма нищо общо с вас и ако упражнявате поради това психически или физически тормоз над него, рано или късно ще го загубите по един или друг начин. Лишаването от право на избор съсипва индивида. Така мисля аз.

#11 Ateist 25.07.2010 в 04:23:35

Гейовете са измет. До един,не ми говорете за едни дето били пи4ове - няма такива. Измет от меки китки,които вместо да се крият(ТРЯБВА ДА СЕ КРИЯТ ПО ДЯВОЛИТЕ) го демонстрират,наглост до безумие! Всеки скинхед - национален герой! Всеки гей - в затвор!( няма да минете с болници мили4ки,не,не,не...) Затвор за вас,може би единственото ,което харесвам в Иран,Ирак,Пакистан,Афганистан! Или там няма гейове? Вероятно има,но не са по затворите ,а по гробовете - въпрос на избор. Засга съм за затворите,при поредната гнусно - показна тяхна акция може да размисля!

#12 Ateist 25.07.2010 в 04:35:47

Боже сега про4етох лудата лесбийка под мен... Старец в легло с 2 годи6но дете,тоест педофил бих го наказал с глоба от 100 лева,но гей или лесбийка бих затворил доживот! Да полу4ава6 информация,ако партньорката ти е болна и няма роднини? Коя си ти? Как пораства дете с 2 майки ненормални4ке? Има ли поне 1 процент 6анс да бъде НОРМАЛНО? Или забрави от икривиндел4ване,кое е нормално и кое ГНУСНО? Това имах предвид - гейовете не искат само да бъдат живи,да бъдат на работа,те искат да покажат,4е те са нормалните,а останалите изкривени... Ех,мили мои Афганистан,Пакистан,Иран,Ирак,Малайзия...

#13 Българолюб 24.09.2010 в 14:01:16

И защо непрекъснато левичари като този автор ми натякват че трябва да приема геьовете?Къде да ги приема в къщи ли в спалнята си ли 2НЕ ЖЕЛАЯ!!!Който иска да си ги приема и да не ме занимават постоянно с тях.Не желая и децата ми да гледат по улицата порнография от най гнусен вид разни геьове на парад как се обарват и си бъркат по разни места!НЕ ЖЕЛАЯ! Хомосексуализма е тежко психологично и душевно заболяване и разстройство!Хомосексуализма в духовен аспект е смъртен грях!Не ни го натрапвайте!НЕ ЖЕЛАЯ!!!!Не искам да ги приемам никаде обратните!НЕ ЖЕЛАЯ!Който иска нека ги приема и да не ни занимава с тези душевно болни хора!Грозно е да парадираш със заболяването си!

Новините

Най-четените