Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Фабрика Дъга: Забравете за горчивото кафе

Как го правят във Фабрика "Дъга" (вижте още в галерията) Снимка: Николай Неков
Как го правят във Фабрика "Дъга" (вижте още в галерията)
Едноименното списание е основно вдъхновение за името на проекта "Фабрика Дъга"
Някои от яденетата се приготвят на място пред публика
Интериорът е на архитектите от Funkt
Единственото пържено ядене във "Фабрика Дъга" са мекиците. Иначе готвачите категорично предпочитат печенето пред пърженето
Сандвичи, салати и част от дневното меню - сотирани зеленчуци
Процедурата е дълга и изисква доста търпение
Около 6 часа са необходими за приготвянето на кана "студено" кафе
Кафеварката Chemex почти не е променила дизайна си от създаването си и наподобява пясъчен часовник с дървена яка вързана с каишка от сурова кожа
Никола показва и как се приготвя кафе тип "хемекс", като предварително напоява филтърната хартия с минерална вода
Височината и силата на сипване също е от значение за филтърното кафе
Ако кафето е светлокафяво на цвят - значи не е препечено, а това е повече от добре, защото са запазени всичките му вкусови качества. Не-препеченото кафе обаче е по-трудно за съхраняване и по-нетрайно, което го прави и не толкова желано за масова търговия
Обедно меню: бюрек с мляно месо и зеленчуци
Аналогов фотоапарат - част от интериора
Различни видове кани за филтърно кафе
Професионалната машина за еспресо, използвана в "Фабриката" е сред най-качествените на пазара
Никола приготвя капучино
Резултатът

В така наречения идеален център на София - на улица "Веслец" 10 се намира едно от онези места, които и отвътре са точно такива, каквито изглеждат отвън, а именно - интересни.

Това е  "Фабрика Дъга" - заведение, което трудно може да бъде наречено само "кафене", "ресторант" или "бистро". Всъщност трудно може да бъде наречено и "заведение", защото става дума по-скоро за мултифунционален проект на хора с интереси в различни области.

В следствие на което сутрин може да се насладите на един от десетките видове кафе, чай, домашна лимонада, фреш или смути; на обед да изберете сред доста вкусни неща за хапване (сред които сандвичи, салати и различно обедно меню всеки ден), а вечер - да подсилите виното си с домашно изпечени брускети.

С една дума не само интересно, но и вкусно.

"Фабрика Дъга" има приятен интериор, като дизайнът е на архитектите от Funkt. Витрина от масивно дърво, грабващи окото колажи (от Станислав Беловски), дървени маси, стар уличен телефон (от онези, сивите, ако си ги спомняте) и рафт, който отдава почит на най-доброто и единствено по рода си българско комиксово списание от 80-те и началото на 90-те години - "Дъга".

Съдружниците във "Фабрика Дъга" са няколко, но основната движеща и обединяваща фигура е Мария Герчева.

Без да пренебрегва уменията на готвачите (които използват пържене единствено и само за приготвянето на сутрешните мекици), Мария говори с гордост за приготвянето на кафе, с което "Фабрика Дъга" се очертава като водещо заведение в София.

Доказателството е факта, че е сред четиримата финалиста в конкурса на Дарик радио и HYUNDAI - "Дарик еспресо", който определя кое е най-доброто място за еспресо в София.

Никола, който е бариста, може да покаже поне 10-ина начина на приготвяне на прясноизпечени, подбрани сортове кафе - еспресо и филтърно.

Само филтърните начини на приготвяне на кафе са над 6.

Той демонстрира начин за приготвяне на "студено" кафе. През филтърна хартия се прецежда вода капка по-капка (средно по капка на минута) върху поставено под филтърна хартия кафе. Така приготвянето отнема феноменалните 6 часа. След това питието е готово за консумация и може спокойно да бъде поставено в хладилник и там да престои до няколко дена.

Никола показва и как се приготвя кафе "хемекс".

За целта се използва специалния модел кафеварка Chemex (моделът сега е част от колекцията на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк). Като специален ефект за приготвянето на кафето, той използва минерална вода от близката Централна баня.

Въпреки, че предлагат редки сортове и смеси кафе (Bambino и Religion са специалните смеси за еспресо, създадени от експерта Йордан Дъбов - един от малкото оценители на кафе в световен мащаб), цените на кафето, а и на яденето във "Фабрика Дъга" са прилични.

Като изключим уникалното кафе вид "Гейша", което струва 7 лева за 30 мл (и засега дори не е включено в ценоразписа), цените варират в рамките на 1 и 4 лева. Що се отнася до "Гейшата" - и за него си има клиенти.

А вкусът му е различен от всичко опитвано досега - леко кисел, но не и горчив.

"Изобщо истинското кафе не трябва да е горчиво. Ако горчи, значи е препечено", обяснява Мария. Въобще според нея кафето трябва да бъде сладко и с висока киселинност. Никола показва, че кафето, което използват, е светло кафяво на цвят. Когато не е препечено, то запазва повечето от ароматните си съставки, но е по-трудно за съхранение.

Повечето видове кафе се сервират в чаши от по 30 мл а ако посегнете към захарта, Никола ви поглежда критично.

Защото, обясняват от "Фабрика"-та, ако вкусът на едно кафе е балансиран в самата смес, то тогава човек не изпитва необходимост да "овкусява" допълнително със сметана или захар.

Колкото до количеството - нормалната доза еспресо е 30 мл, отделени за 30 секунди, като дългото кафе дори е "вредно", защото съдържа много повече кофеин от допустимото.

"Фабрика Дъга" работи едва от месец, но вече има множество редовни клиенти, особено между 12 и 15 часа, когато от административния център идват да обядват.

"Кока кола не продаваме, а когато ни питат за сандвич с шунка и кашкавал - се смеем. Колбасите и пастетите си ги проготвяме сами" - подчертават от "Фабрика"-та.

А каква по-добра алтернатива, особено за район, където има преди всичко заведения за бързо хранене, пълни с различни видове безалкохолни напитки. И навсяъкде наоколо има сандвичи с шунка и кашкавал.

 

Най-четените