Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Грилла е в Билла: Съветите на шеф Виктор Ангелов – част 1

Основно правило: За грил, скара или барбекю подбираме мускулни групи, богати на мазнини Снимка: BILLA
Основно правило: За грил, скара или барбекю подбираме мускулни групи, богати на мазнини

- Как да изберем и гриловаме бяло и червено месо така, че да остане сочно и крехко отвътре?

Основно правило: За грил, скара или барбекю подбирам мускулни групи, богати на мазнини. Това е предпоставка след термична обработка месото да остане крехко и сочно.

Ако предпочитате бедните на мазнини меса, хубаво е те да се мариноват предварително, за да постигнете правилната текстура. За целта препоръчвам да изберете пилешки бутчета (обезкостени), крилца, мариновани пилешки гърди. При свинското, най-подходящи за този тип обработка са врат, котлети, гърди, бекон, ребра, мляно месо и наденички.

Месото на марката "Българска ферма", което може да намерите в BILLA, е един добър избор, защото е винаги прясно и с доказан произход, както и продуктите от серията "GRILL Party". Някои от тях, например пилешките пържоли и шишчетата, се предлагат вече мариновани и овкусени, така че просто ги обръщате на скарата и вечерята става готова за минути.

- Споделете кои са най-подходящите подправки и марината за шишчетата, за кулинарите сред нашите читатели, които биха предпочели да си ги овкусят сами.

Важно е преди да нанижем дървените шишчета с любими продукти, да ги накиснем за час-два във вода, за да не се запалят по време на печенето.

Когато приготвям шишчета с месо, се старая в маринатата да балансирам солено, кисело, сладко, мазнина и подправки. Придържам се към правилото, че героят в чинията трябва да е основния продукт - месото, а не подправките! Солта подчертава вкуса, сладостта балансира, киселината прави по-крехко, мазнината запазва сочността, подправките придават аромат.

Снимка: BILLA

Шишчета от зеленчуци овкусявам непосредствено след изпичането им. Използвам оцет или лимонов сок, горчица, мед и сол.

Шишчета от плодове мажа периодично по време на печенето, за да се карамелизират. Овкусявам с мед или меласа, портокалов сок, по желание и щипка чили.

- Кои зеленчуци предпочитате Вие да гриловате?

Почти всички зеленчуци са подходящи за приготвяне на грил.

Лично аз ги подбирам според сезона и вкуса на гостите ми. Предпочитам патладжани, зелени аспержи, тиквички, царевица, лук, чушки... но както се казва, "от зеленчуците най-обичам суджуците". 😊

- Какви са най-честите грешки, които забелязвате, че хората допускат при приготвянето на месо на скара? Можете ли да ги посъветвате как да ги избегнат?

Основен принцип при приготвяне на месо на грил, скара или барбекю, е изпечените продукти да се консумират веднага. Най-масовата грешка, която наблюдавам, е, че след изпичане на месото, хората го затварят в съд с похлупак, "за да не изстива". Абсолютна грешка!

Съхранявайки го по този начин, месото изсъхва, соковете му изтичат, а коричката, образувала се от грила, става мека.

Още тайни трикове и безценни съвети от майстора на Грилла очаквайте в продължението...

 

Най-четените