Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Разкриха тайната на качествената храна

Изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев и журналистът Биляна Гавазова представят съвместния проект за качеството на храните. Снимка: Kaufland
Изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев и журналистът Биляна Гавазова представят съвместния проект за качеството на храните.

Преди малко повече от месец, най-голямата търговска верига у нас отвори вратите си за един от най-питащите журналисти в родния ефир - Биляна Гавазова с готовност да разкрие детайли от "кухнята".

Проектът между Kaufland и Гавазова далеч обаче не е интересен само заради доста нетипичната колаборация, а заради това, че по достъпен и увлекателен начин разкрива тънкости за храната, която ежедневно слагаме на масата си.

Как да обезкостиш риба, да познаеш зрелите малини и да направиш протеинова закуска

Има ли общо между рибата, доматите, марулите и месото за барбекю? На пръв поглед - не. На второ "четене" обаче има и това е - качеството. Независимо какъв продукт избираме да сложим на масата си, високото качество трябва да бъде на първо място. Как обаче да сме сигурни, че в качествения контрол, като не сме очевидци?

Отговор на този въпрос дава поредицата "За качеството", която излиза всеки вторник в интернет. В нея Биляна Гавазова става нашите "очи и уши" и ни запознава отвътре с процесите по контрол на качеството и безопасността на продуктите - на съвсем нормален, на моменти - хумористичен език. Тя ни среща и с големия екип на веригата, който ежедневно извършва редица стъпки по контрола, но процесите досега оставаха скрити за потребителя.

Поредицата има нов епизод всеки вторник. Снимка: Kaufland
Поредицата има нов епизод всеки вторник.

"За първи път толкова голяма търговска верига отваря вратите си за българския потребител и показва процеси отвътре, до които аз в годините като журналист никога не съм имала достъп, това беше и причината да се включа в подобен проект. Аз съм на принципа "око да види, ръка да пипне - точно това е ролята ми в поредицата. Да питам, пипам, да опитвам. Възприемам шанса да покажа на зрителите огромния труд, който се крие зад това ние да отидем и да подберем своите продукти от рафтовете в магазина", подчертава Биляна.

В различите епизоди тя влиза в оранжерии и складове, докато пред нея експерти и служители показват и описват дългия и стриктен качествен контрол, през който преминават различните храни преди да се озоват на щандовете.

"Докато снимаме отделните видеа, научавам много интересни неща. Едно от най-впечатляващите за мен беше, че в една от оранжериите, в които се отглеждат българските домати "Брей!" опрашването се случва с истински пчели. Влизаш в оранжерията и пчелите си живеят свободно в нея - това беше наистина доста неочаквано за мен", разказва журналистката.

И продължава: "Свикнали сме да асоциираме само "доматите на баба" с истинския вкус и когато живеем на бързи обороти в града, не се и замисляме до каква степен се е развило родното земеделие. Всъщност - истината е, че когато земеделските производители имат голям партньор, който им гарантира в аванс реализацията на продукцията, те имат сигурност да инвестират и развиват бизнеса си на най-високо ниво. Всъщност симбиозата между Kaufland и родните производители на плодове и зеленчуци е полезна и за двете страни, но най-печеливши сме всъщност всички ние, които купуваме качествените български зеленчуци от хипермаркетите", подчертава още тя.

Подобно партньорство изгражда доверие, а това е най-ценното взаимодействие между търговец и потребител, смята журналистът.

В последните години много се говори за качество, но всъщност качеството е нещо доста относително и на практика е нещо различно за всеки един от нас. С тематичните десетина минутни видеа, поредицата цели да визуализира качеството по един съвсем достъпен начин. Целта е зрителите да получат ясна информация, която да им помогне да направят лесен и информиран избор.

Във видеата се предоставят и ценни съвети, проверени факти и трикове, които всеки лесно да прилага, уверявайки се, че избира най-доброто и го съхранява и употребява по най-добрия начин.

"Този проект е естествено продължение на усилията ни, насочени към увеличаване на прозрачността в работата ни. Ежегодно инвестираме над 600 000 лв. в качествен контрол и в независими лабораторни изследвания, така че максимално да гарантираме качеството на продуктите, които предлагаме на нашите клиенти. Процесът по окачествяване е дълъг, интересен и много важен, но много малко хора си дават сметка за него. Надяваме се, че с тази рубрика ще подпомогнем нашите клиенти в техния още по-информиран избор", коментира от своя страна изпълнителният директор на Kaufland България Иван Чернев.

Процесът по окачествяване е дълъг, интересен и много важен, но много малко хора си дават сметка за него, казва Иван Чернев. Снимка: Kaufland
Процесът по окачествяване е дълъг, интересен и много важен, но много малко хора си дават сметка за него, казва Иван Чернев.

"Инвестицията в качеството е инвестиция в доверието на клиента и полагаме усилия ежедневно до него да достига най-доброто", допълва още той.

Видеопоредицата дава информация и за сертификатите, стъпките и процесите при окачествяването на стоката и за това как се съхранява тя по пътя ѝ до магазина.

Едва ли е случайно, че "За качеството" започва с епизод, посветен на рибата и морските дарове. Това е изключително полезна и вкусна храна, при която обаче съхранението и контролът на качеството са от ключово значение - и от страна на търговеца, и от страна на потребителя, за когото е важно да избере наистина пресен продукт.

Затова от Kaufland са уверени, че доверието на потребителите се печели именно с най-високо качество на най-чувствителния в това отношение асортимент - прясната риба.

Рибата е и по-предизвикателен продукт, от който мнозина се лишават, защото нямат опит. Затова в рубриката се показва и как например всеки лесно да я филетира.

"В епизода обясняваме много ясно и достъпно на потребителите как да разпознаят прясната риба - трябва да гледат очите, хрилете и месото. Предоставяме им практични съвети, за да са уверени, че получават най-вкусното и качествено изживяване от консумацията на рибни продукти", казва Биляна.

При рибата съхранението и контролът на качеството са от ключово значение. Снимка: Kaufland
При рибата съхранението и контролът на качеството са от ключово значение.

Проектът продължава в същия дух на детайлни въпроси и отговори - следващите епизоди показват отвътре как Kaufland проверява и гарантира качеството и на цялото разнообразие от "чувствителни" и сезонно търсени храни - зелена салата, домати, краставици, ягоди, месо за барбекю, сезонни плодове.

Потребителите научават как да разпознават пресните продукти и как да ги съхраняват правилно. Експертите на веригата пък разкриват интересни детайли като например какви са допустимите нива на нитрати в зеленчуците и дори колко криви могат да бъдат краставиците.

"Дори разбиваме някои митове и се доверяваме изцяло на експертите", допълва Гавазова.

Въпреки че вижда професионализъм на много високо ниво, при качествения контрол в Kaufland, Биляна остава нащрек - все пак е доказан професионалист в собствената си сфера. "За мен безопасността е приоритет, а качеството е въпрос на отношение към клиентите. Благодарна съм, че имам шанс да изграждам доверие и да разбивам митове. Ключът е в думата "прозрачност. Във времето, заедно с потребителите, ще се убеждаваме, надявам се, в многото ключови и важни стъпки, които ни гарантират качество от страна на ритейла", убедена е Биляна Гавазова.

Видео поредицата можете да следите всеки вторник в YouTube канала на ритейлъра: За качеството с Биляна Гавазова - YouTube

 

Най-четените