Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

БАБХ за насекомите в храната: Какви са изискванията

Ако бъдат влагани такива животински съставки, те трябва да се споменават изрично и подробно върху етикета Снимка: iStock
Ако бъдат влагани такива животински съставки, те трябва да се споменават изрично и подробно върху етикета

След като миналата седмица беше приета директива на Европейския съюз, която позволява в хранителни продукти да се използва прах от смлени насекоми, възниква въпросът каква е ситуацията със законовите рамки у нас.

Пред Bulgaria on Air експертът от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Иван Генчев, директор на дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти", обяснява какви са изискванията и какво ще контролира агенцията.

"Нямаме информация да има продукти с насекоми на българския пазар. Ако има вложени, те трябва да бъдат обявени на етикета", коментира той, като обяснява, че съответните насекоми трябва да бъдат записвани с латинските им наименования.

"Европейското законодателство индивидуално позволява разрешаването на нова храна. Когато тя се публикува в списъка на Европейската комисия, тогава има част, която се изписва задължително в кои храни може да бъде влагана", допълва д-р Генчев.

Друг важен момент е, че ако в дадени храни бъде слаган прах от насекоми, изрично върху етикетите трябва да бъде споменат и производителят на праха. Експертът посочи, че такива производители на протеини от насекоми тепърва прохождат като бизнес в Европа.

Производителите ще трябва да искат специално разрешение от БАБХ да влагат продукцията си в храни, само ако производството е специфично.

"Ако е свободна търговия от ЕС, не можем да я спрем като държава членка, разпространението е същото като в България. Ако е от трети страни, трябва продуктите да бъдат одобрени от ЕК и подлежат на строг граничен контрол. У нас каквито са изискванията за производителите на конвенционални храни, същите са и за новите храни", обясни д-р Генчев.

По думите му регистрите, които БАБХ създава, са по спецификация на Европейската комисия, като там се включват предприятията съгласно тази спецификация.

"На този етап няма изискване за отделен регистър за тези, които влагат или не влагат. Производителят трябва да гарантира на потребителя, че това, което е вложил, го е обявил на етикета. В противен случай ще претърпи санкции, съгласно законодателството", коментира още експертът.

Той беше категоричен, че потребителят трябва информирано да може да закупи храната, която е избрал, за да не бъде подведен.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените