Вбесяващата издръжливост на долара

Можем ли да приключим с долара веднъж и завинаги?

Тази мечта се върти в главите на милиони хора по света от десетилетия, но все още изглежда толкова трудна за реализиране.

Още през 1964 г. тогавашният финансов министър на Франция и бъдещ президент Валери Жискар д'Естен осъди американската валута за нейната "прекомерна привилегированост". След това започнаха усилията за създаване на еврото като една от идеите беше Европа да си осигури повече независимост от американския долар.

А днес, когато Доналд Тръмп тласка САЩ към изолационизма, желанието американската валута да бъде зарязана вече е глобално.

Както наскоро посочи председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, "абсурдно е, че европейски компании купуват европейски самолети в долари, а не в евро". В тази насока по-рано тази година Китай създаде договор за петролни фючърси, който за пръв път е базиран на китайския юан вместо на долара – дългодишната валута-стандарт при търговия с петрол.

Идеята, че доларът е в опасност започна да циркулира дори в самите Щати, както показват коментари, направени на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Шефът на компанията за инвестиционен мениджмънт BlackRock Лари Флинк свързва кризата на долара с миграцията на инвестиции към други валути.

А на Уолстрийт големи играчи търсят начини да се защитят в случай, че стойността на американската валута започне да пада.

Инструмент за изнудване

И все пак, на пръв поглед, краят на доминацията на "зелените гущери" като крал на всички валути изглежда немислим. Доларът е навсякъде. От начина по-който определяме какво е екстремна бедност (да имаш по-малко от 1,90 долара дневно) до класациите на милиардерите в световен мащаб.

Китайските заеми за африканските държави са в долари. Дори терористичните групи работят с долари.

Защо американската валута е така вездесъща? Защото изпълнява задачите на всяка валута, която иска да е могъща. Първо, служи като инструмент за измерване. За цените на повечето стоки - като се започне от петрола. Второ, доларът е инструмент за размяна. Компаниите в десетки страни си служат с него за търговия – "зелените гущери" се използват за 88% от всички транзакции на международния валутен пазар. Половината от всички международни бондове са деноминирани в долари, а повече от 60% от международните обменни резерви са в американската валута.

За съжаление, доларът също така е и инструмент за изнудване. Именно това е причината някои да казват "достатъчно!". Американските власти използват долара – под формата на масивни санкции – като начин да атакуват европейски компании, които са имали бизнес отношения с трети страни, санкционирани от Вашингтон. В този смисъл, доларът вече се е превърнал и в средство за сплашване.

Когато Доналд Тръмп изкара САЩ от т.нар. "иранска сделка", Вашингтон даде ясно да се разбере, че чуждестранните компании, които продължат да работят с Техеран, ще бъдат наказани.

Тази нова заплаха разгневи лидерите в публичния и частния сектори в Европа. Отговорът на Брюксел беше създаването на бартерна платформа, която позволява на фирмите от Стария континент да продължат да работят с Иран без да минават през долара и, съответно, без да рискуват наказания от САЩ.

Това е само началото. В близките години много европейски и азиатски компании ще преразгледат своите парични запаси и харчове, за да ограничат риска от фискална конфронтация със САЩ. В свят, където американското превъзходство вече избледнява, валутният ред също ще се промени.

"Еврото трябва да се превърне в активния инструмент на новия европейски суверенитет", казва Юнкер.

Парадоксът на Трифин

Истинската битка няма да бъде за това коя валута да се използва в сметките или при търговия, а за резервите. Това е мястото, на което наистина се трупат пари. Също така е и мястото, където ролята на доверието е най-голяма, защото под риск са спестявания в огромни размери.

Това една валута да се използва за резерв не може, разбира се, да продължава вечно. Това е т.нар. Парадокс на Трифин или Дилема Трифин, кръстена на белгийския икономист, който още преди 60 години посочи риска при долара. За да стане една конкретна национална валута глобална резервна валута, страната, която я печата, трябва да продава повече отколкото купува. С други думи, трябва да има перманентен търговски дефицит (нещо, което САЩ се опитва да прави от десетилетия). Но тези дефицити, от своя страна, водят до външен дълг, който неизбежно започва да тревожи кредиторите.

В допълнение, "тежестта" на САЩ в световната търговия намалява – за 40 години е спаднала с повече от една-трета. Междувременно Тръмп позволи дори по-голям бюджетен дефицит, т.е. още една причина за тревоги сред инвеститорите, и наложи протектционистка търговска политика, която може да накара определени държави да ограничат покупките на доларови активи.

И въпреки всичко това инвеститорите трябва да инвестират парите си някъде. И както Патрик Артус, главен икономист в банката Natixis, отбелязва: "другите валути не предлагат обединен, ликвиден и голям пазар на облигации".

Финансовият пазар в Европа е фрагментиран, а неговата валута е крехка и застрашена от политически трусове. А Китай, въпреки растежа си, все още не е основен играч що се отнася до финансите.

В книгата си от 2010-а "Прекомерна привилегия" икономистът Бари Айкънгрийн обяснява, че доларът е доминиращата валута в света, защото няма истински съперник.

Почти десетилетие по-късно ситуацията е същата и може да остане такава още дълго време. Да, доларът без съмнение се използва прекомерно много, а освен това е и вбесяващ. Но въпреки това изглежда, че сме принудени да боравим с него, поне в обозримо бъдеще.

#1 e-mil 04.10.2018 в 10:31:11

Доларът е вездесъщ, заради едно много, ама много известно международно политическо решение от края на Втората световна война. Въпреки разпада на това споразумение през 70-те, то не беше заместено с друга стабилна система и хората по инерция продължиха да разчитат на долара, заради силната американска икономика и нарастващото политическо влияние на САЩ. Тогава възходът на Китай тепърва започваше, а в глобалната икономика нещата не стават от днес за утре. Има инерция и сериозните промени отнемат години, понякога десетилетия. Затова фактът, че доларът е инструмент за измерване и размяна е следствие. Няма как да е причина. * * * "Идеята, че доларът е в опасност започна да циркулира дори в самите Щати..." Е, добрутро! Тази идея циркулира от 40 години - откакто Никсън отвърза долара от златото. * * * "страната, която я печата, трябва да продава повече отколкото купува. С други думи, трябва да има перманентен търговски дефицит..." Глупости! Това е търговски излишък. Дефицит е обратното - когато вносът превишава износа. Има безброй статии на икономисти и финансисти, които достъпно обясняват темата, а вие сте седнали да превеждате статии от неграмотни лаици.

#2 deaf 04.10.2018 в 11:27:32

Ама то винаги е нужна ЕДНА валута с която да търгува светът! Я си представете какво би станало в България ако бензинът се купуваше в долари,газът - в рубли,хлябът - в левове,колите - в евро,и т.н.

#4 deowin 04.10.2018 в 18:53:44

>Китай, въпреки растежа си, все още не е основен играч що се отнася до финансите Не точно. Китайският пазар на ценни книжа (борсите в Шанхай и Шънджън) е втори по размер само след американския и напоследък става все по-отворен, макар че все още е силно затруднен от тромави регулации. Пазарът им на ДЦК също скоро ще стане втори (май все още японският ги води по размер).

#5 Specifier 04.10.2018 в 19:03:02

ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ААААААААААААА ГРУПОСТИ НА ТЪРКАЛА Могъществото на долара може да се обясни с МНОГО причини, но САМО ЕДНА е главна: МОГЪЩЕСТВОТО НА САЩ. - най-важното геостратегическо положение в света - разположение между двата най-важни световни океани и чрез Аляска до третия, така че има директен достъп до 3 от 4-те световни океани и може да ги контролира. - най-силната военна машина в света, с военен бюджет (за 2019) 720 млрд. дол., близо половината от световния, с армия по-силна от всички евенуални противници взети заедно (флотът им, в еквивалентно отношение е близо два пъти по-мощен от всички останали морски сили взети заедно) - най-мощната икономика в света (за 2017 GDP на САЩ е по-голям, отколкото сумата от трите следващи: Китай, Япония и Германия) - най-напредналата в науката и технологията страна, без конкурент във всички области: иновации, космическа техника, ест. науки, биология, медицина, тенетика и т.н.; това е научно-технологичния център на света, там са създадени всички иновации на модерното време, като се почне от транзистора, интегралната счема, през електронния компютър до интернет; същевременно център на теоретичните науки: физика, астрофизика, химия, биология, генетика; в САЩ са родени или работили близо половината от нобеловите лауреати в ест. науки; водеща космическа сила - изследва всички планети и излезе извън Слънчевата система, единствените 6 полети до друго небесно тяло; - културен център на света: там се издават половината от книгите в света, там се намират най-големите библиотеки и най-големите музеи, американските университети държат първенството във всички класации (6-7 от първите 10, 12-3 от първите 20 и т.н), в Америка са родени и/или работят 1/3 от всички нобелисти в света, американското културно влияние по света е огромно, особено сред младежта... - най-голямата световна аграрна сила: само 1.6% от населението са фермери (в РФ те са 9.7%, в Китай – 36.7%, в Индия – 47.2% !), те изхранват страната и създават най-големият световен износ на агропродукция - два пъти повече от следващия в класацията, те държат 1-2 място в износа на пшеница, 1 място в износ и производство но царевица, 1-2 място в износ и производство на соя и т.н.. ; притежават 473 млн. ха. обработваема земя, само Китай има повече с 10% (при 4 пъти по-голямо население, а РФ съответно - 90 млн. ха.) - притежава най-развитата транспортна инфраструктура в света, най дългата ж.п. мрежа (ж.п. магистралите са 3 пъти по-дълги от тези на РФ), най-висока наситеност с автомобили (повече от 600 на 1000 жители) най-голяма дължина на автомобилните магистрали с 4 и повече платна, най-дългата шосейна мрежа в света: 6 430 366 км. (следва Индия с 3 383 344 км) - страната е на второ място в света по отношение на запаси от природни ресурси, на трето по водни запаси и притежава 99.5% от стратегическите природни елементи; по производство на ел. енергия е на второ място в света, по добив на въглища на второ, а през 2019 по добив на нефт и газ, се очаква да излезе на първо място. Ето затова е незаменим доларът. Просто НЯМА конкурент, защото ЗАД НЕГО стои колосална мощ, невиждана от времено на Римската империя. Всеки икономически субект психологически отчита тази причина и затова насочва ДОВЕРИЕТО си именно към долара. Това е, нема да повтаряме.

#6 Онуфрий 04.10.2018 в 23:51:24

Преди време Алън Грийнспан беше казал в прав тескт, че Щатите никога не могат да фалират, защото печатницата е у тях...

#7 Dox 05.10.2018 в 00:39:45

Хи-хи-хи-и-и-и, "Вбесяващата издръжливост на долара". ... Че е вбесяваща - да. Това е извън всякакво съмнение. Но не заради "издръжливостта" на долара, а заради мита за тази "издръжливост". Казано другояче - заради една от най-грандиозните и огромни по мащаб измами в човешката история. Всеки, който си извоюва, повтарям - ИЗ-ВО-Ю-ВА, правото да печата пари без покритие, ще може да си купува каквото си поиска, без да е нужно да влага еквивалентен труд, за да си го купи. За това и беше заличен текста върху доларовата банкнота за обезпечението и. Че коя икономика няма да бъде силна в такъв случай? Нещо повече - националните банки на други държави са задължени да държат резервите си не в злато, а именно в тази "валута". По принцип, банкнотата дава право на всеки нейн притежател, да отиде в банката и да я "осребри" - в сребро, злато или други подходящи ценности. Това е смисълът на банкнотата, имайки пред вид появата и в историята. Но когато на нея не пише, че е обезпечена със злато, тогава какво? Какво всъщност държите в ръцете си? Ще ви кажа - държите дългов инструмент. Защото такава система е сладко нещо за този, който си я извоюва, но от друга страна тя не може да бъде основана на друго, освен на дълг. САЩ нямат национална банка, в смисъл, подчинена на държавата, на правителството. Вместо това, емитирането на пари е извоювано право /не мога да кажа "поверено"/ на група от 13-14 частни банки нарекли се Федерален Резерв, да печатат пари и да ги дават /обърнете внимание/ на заем на правителството. От тук на сетне следва да ви стане ясно на какво дължи "издръжливостта" си долара.

#8 Specifier 05.10.2018 в 03:05:51

ТОЛКОВА ДА СИ ТЪП е чак неприлично. Дори и за русофилец...

#9 e-mil 05.10.2018 в 15:17:09

Dox | 05.10.2018 00:39 "националните банки на други държави са задължени да държат резервите си не в злато, а именно в тази "валута"..." Глупости. Това беше при Бретънудската система, а тя спря да работи преди повече от 40 години. * * * Dox | 05.10.2018 00:39 "САЩ нямат национална банка, в смисъл, подчинена на държавата, на правителството." В никоя развита страна, че даже и в недоразвитите като България, Централната банка не е зависима от правитеството. Това го има само в авторитарните държави.

#10 Specifier 05.10.2018 в 17:12:28

НЕ ОПОНИРАЙТЕ НА ЧЕРВЕДОКСА Той е много умен - колкото подопашника на коня...

#11 sim4o 05.10.2018 в 18:25:01

Specifier | 05.10.2018 03:05 ТОЛКОВА ДА СИ ТЪП е чак неприлично. Дори и за русофилец... ----------------- Верно си много тъп Specifier ... Благородно е, че ни се жалиш тука, самокритично на всички .. ти си сред приятели, не го забравяй, съчувстваме ти! А за русофилството ти ще те запитам отново .. за какво бе, Specifier си вторачен към Русия и постоянно, коментираш разни руски неща? Що си загърбил Родината, защо си майцепродавец ?

#12 sim4o 05.10.2018 в 18:27:29

Specifier | 05.10.201817:12 НЕ ОПОНИРАЙТЕ НА ЧЕРВЕДОКСА Той е много умен - колкото подопашника на коня... -------------------- Да, не трябва да ви опонираме ..! Трябва да се отнасяме към вас с търпение .. Вие сте просто объркани хора , Specifier .. Ама що сте черведокси-руски тип , що не сте нормални хора , българи?

#13 Specifier 05.10.2018 в 20:36:01

СИМЧО, кажи: "зеле"...

#14 Уточнител 05.10.2018 в 21:01:44

Ще ти каже дръжки. Явно от рано се е насвяткал. Майната му. Ама матряла от Дейли мейл е страхотен, пукнах се от смях тия четримата са като тримата глупаци на Доньо.направо не е за вярване

#15 SamVaims 05.10.2018 в 21:45:59

Докс "По принцип, банкнотата дава право на всеки нейн притежател, да отиде в банката и да я "осребри" - в сребро, злато или други подходящи ценности. Това е смисълът на банкнотата, имайки пред вид появата и в историята. Но когато на нея не пише, че е обезпечена със злато, тогава какво? Какво всъщност държите в ръцете си?" Като не пише че е обезпечена с със злато, значи не мога да си купя злато или сребро с банкнотите в джоба си, така ли?

#16 Specifier 05.10.2018 в 21:51:30

ВЕРНО, НИЩО НЕ КАЗВА, Симчовеца, насвяткал се е, като казак, льохманът. Щом четирима агенти му се привиждат, като шестима... (СНИМКА 3: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6239745/Russian-GRU-hackers-used-budget-mobile-phones-high-grade-Wi-Fi-equipment.html) А иначе, Скандалът е огромен, а унижението на ушанките - колосално. Руски медии вече локализираха двама от четиримата пишман агенти. Разписката за таксито е потвърдена от московската таксиметрова компания... Ужас. Такаъв шамар не баха получавали блядовете, откак Матиас Руст кацна на Чурвения площад.

Новините

Най-четените