Колко е скъпо да си беден

Най-бедната страна в Европейския съюз. За европейците България предлага евтин алкохол, храна и секс услуги. Чудесно място да се забавляваш и твърде лошо, ако си инвеститор. Така ли е наистина?

Първо, трябва да дефинираме какво е бедност. Да си беден не е диагноза, нито призвание, но при определени условия може да бъде и двете.

Бедността не се изразява в липса на покупателна способност, както си мислят повечето хора.

Бедността е относителна, както и богатството. В някои среди, да не можеш да си купиш нова спортна кола е признак на бедност, в други - същото е да не можеш да си купиш хляб. Да си беден в Люксембург и в Северна Корея са две съвсем различни неща.

И тъй като бедността е относителна, то тя трябва да се разглежда в контекста на неравенството. България не е просто страната с най-ниски средни доходи в ЕС, а икономиката с най-добре изразено неравенство. По последни данни на Евростат стойността на коефициента Джини, който показва разпределението на благата в обществото, за България е 0.354. Това е най-високата стойност в целия ЕС.

Коефициентът почва да расте бързо от 2005 г., отразявайки подобряването на икономическата конюнктура в страната и факта, че част от населението е много по-облагодетелствана при разпределението на увеличаващите се блага.

В същото време над 40% от българите се определят от статистиката като бедни или заплашени от бедност. Най-бедните 20% от населението имат 6.6 пъти по-ниски доходи от най-богатите 20% и тази разлика постоянно расте през годините.

Тъй като линията на бедност общо за страната e 285.92 лв. средно месечно на лице от домакинство, а под нея са 21% от българите, то богатите всъщност не са толкова богати.

Реално огромна част от благосъстоянието е съсредоточена в много малък кръг от хора, чиито брой е статистически пренебрежим.

И така - лошо ли е да си беден в страната на бедняците?

Ужасно е. Или по-скоро непростимо. За хората в България бедността е диагноза, а за определени части от населението, като ромския етнос, се е превърнала в призвание.

Когато всички са бедни, щедростта и състраданието са дефицитни и това е напълно разбираемо, дори логично. Няма как бедният да помогне на друг беден да се измъкне от бедността.

В същото време бедността има една забележителна характеристика. Тя репродуцира себе си. Децата на бедните рядко стават богати. Ниските доходи водят до икономии от потреблението. Бедните получават по-лошо образование. Съответно си намират по-нископлатена работа и добавят по-малка стойност към икономиката.

Така страна, в която бедните са мнозинство, има и бедна икономика, неспособна да привлича качествени инвестиции.

Вие лично бихте ли дали пари назаем на някой бедняк? Същото важи и за инвеститорите.

След 2005 г. сумата на общия разполагаем доход за българите нарасна бързо и доведе до формирането на средна класа от западен тип. Т.е домакинства, чиито доходи, претеглени през покупателната способност, са сравними със средните в развитите страни.

Това са хора с висше образование, работещи в някой от големите градове и с възнаграждения, надхвърлящи 4-5 пъти прага на бедността. Средната класа в България е съвсем реална, макар и сравнително малобройна. Тя включва около 20% от населението на страната, които могат да си позволят да потребяват и да спестяват.

Голяма част от българите обаче остават зависими от социалните трансфери. По данни на НСИ, относителният дял на бедните преди получаването на помощи и пенсии от държавата е 41.8%.

Тук се сблъскваме с друг парадокс. В тази ситуация е съвсем логично, че социалните системи са насочени най-вече към бедните. Това важи с особена сила за образованието и здравеопазването.

Фокусът и на двете системи е насочен към осигуряването на масов достъп на ниска цена. В здравеопазването това не е непременно недостатък. В страни като САЩ или Англия здравните услуги са многократно филтрирани, за да се намалят разходите. Ето защо за по-бедните е изключително трудно да получат достъп до качествена здравна помощ.

Да, наистина, качеството на болничните и стоматологичните услуги е по-високо, както и доходите на лекарите.

Но в България е много по-лесно за болния да стигне до лечение в болница, при това без да разори себе си и семейството си. А медицинските стандарти правят здравните услуги достатъчно добри или направо отлични, ако ги претеглим през цените им.

Не е случайно, че България е страната в ЕС с най-много болници на глава от населението.

Основният проблем на системата е демографски. От една страна населението застарява, с което расте и нуждата от здравни услуги. От друга, това важи и за медицинския персонал.

Според ново изследване на фондация "Отворено общество" средната възраст на лекарското съсловие в България е 52 години, като делът на практикуващите лекари в пенсионна и следпенсионна възраст расте. За сметка на това бързо намалява броят на младите медици, тъй като много от тях предпочитат да емигрират в Западна Европа, където ще си гарантират по-високи доходи и по-добри условия на труд.

В образованието контролът е много по-слаб, съответно качеството на услугите е по-ниско.

И тъй като основната цел на системата е да се осигури масов достъп, то тя има сериозни проблеми в това да интегрира населението и да дава умения и знания за работа.

Мнозинството от бедните в България, като изключим пенсионерите, са хора с основно и средно образование. Много от тях губят в конкуренцията за по-ниско платени работни места от висшисти, най-вече с хуманитарен профил.

На практика, с изключение на няколко специалности, в които има висок праг за влизане, като медицина, ИТ и софтуерно инженерство и т.н. системата на висше образование цели да привлича и да гарантира завършването на по-голям брой студенти, а не да предостави качествена услуга. За това допринася най-вече държавното субсидиране, което дава пари за брой учащи се. Резултатът е, че много висшисти впоследствие заемат работни места, които при други условия биха получили хора с по-ниско образование.

По същия начин стоят нещата и със средните училища, където, с изключение на няколко елитни гимназии, качеството не е от първостепенна важност.

Нов анализ на Световната банка показва, че основната причина за изоставането на България от останалата част на Европа е неравенството, което образователната система не само не намалява, а дори възпроизвежда.

Образователното неравенство сред българските ученици е най-високо от всички 65 държави, участващи в изследването PISA.

Резултатите на българските ученици, които учат в големите градове, са средно с 90 точки по-високи, което се равнява на повече от две години учене. Още по-фрапиращи са разликите между различните етноси.

Лошото образование води не просто до по-трудно намиране на работа, а до невъзможност за интегриране в обществото. То създава работна ръка за сивата икономика, генерира престъпност и предизвиква оскотяване на цели маргинални групи от населението. Така бедността и неравенството се възпроизвеждат етнически и регионално.

Кой печели от репродуцирането на бедността?

Да се приеме, че това е процес, които е случаен и всички губят от него, е самозалъгване. Бедността може да се пребори с решителни реформи за подобряване на образованието и намаляване на неравенството. Но такива в България не се правят.

Има няколко групи в обществото, които печелят от бедността на населението. Това са политиците, част от бизнеса и организираната престъпност.

Бедните формират работната сила в сивата икономика. В същото време малките заплати приличат инвестиции в трудоемки производства с ниска добавена стойност. Този тип бизнес обаче допринася твърде слабо за развитието на икономиката.

Индустриите произвеждащи стоки и услуги с висока добавена стойност се нуждаят не толкова от евтина, колкото от квалифицирана работна ръка, предвидимост и достъп до пазари. Като страна-членка на ЕС и съответно на общия европейски пазар, България отговаря на последното от тези условия. За жалост страната ни се проваля в първите две.

Но може би най-значимата причина за целенасоченото репродуциране на бедността е, че бедните и необразовани избиратели са много по-лесни за контролиране и манипулиране. Факт, от който всички политически партии в страната се възползват в по-голяма или по-малка степен.

Гласовете на средната класа не могат да бъдат купени нито с обещания за увеличаване на социалните плащания, нито с малки суми пари в брой. Нещо повече, хората които имат някаква материална сигурност и спестявания, т.е. се радват на известна и икономическа независимост, са по-склонни към критично мислене и към протести в защита на правата и вижданията си.

Ето защо, докато начинът на правене на политика не се промени, България ще продължава да бъде най-бедната страна в ЕС.

#2 boron 26.01.2015 в 15:44:23

Малко може да се добави след коментара на Крив Макарон. И все пак - толкова повърхностен , опростенчески и сбъркан анализ като в тая статия не бях чел отдавна.

#3 Шамито 26.01.2015 в 16:43:08

Въпрос към умния автор ако следи коментарите на своята статия.Кой създава статуса на средния заможен индивид?В пазарната икономика няма алтернатива.За да влезе някъде първо трябва да излезе от някъде.Представете си идеалният вариант–всички сме средно заможни които политиците не могат да манипулират.Откъде ще бъде течението–от бедните или от свръх богатите.Това е дилемата на умните.И тук е голямата манипулация за стойността на средната класа.И в това се състои нейната уязвимост–с цената на дребни привилегии да прави огромни компромиси с изконни човешки ценности.

#4 скучко 26.01.2015 в 16:48:39

"1 Крив Макарон | 26.01.201508:49 Готино е да си беден. Още по-готино е да си беден и ниско образован..." А най- готино е да си богат и здрав отколкото беден и болен.

#5 Буболина 26.01.2015 в 21:21:22

Още първото изречение е грешно. За съжаление храната в България изобщо не е евтина. Нека автора поне да си направи труда и да сравни цените на основните храни в Европа. И тук не говоря за сравнение през призмата на средната работна заплата, а за абсолютна разлика.

#7 янаки 28.01.2015 в 10:39:53

„да стигне до един съвсем приемлив стандарт на живот и в България.......” За коя България става дума? Има и Българии в България, където само с курс по английски и компютри не е възможно „да стигне до един съвсем приемлив стандарт на живот”. Иначе коментарът е полезен, може да не си намерят работа петъчните биропйци, но да се пие бира е вредно за здравето на бедните.

#8 KingoftheROAD 28.01.2015 в 11:46:54

Случайно попаднах на това: "защо сме по-бедни от други демократични държави като Полша" ... .. БВП на зает се разделя на минимална и на средна заплата. Така за Полша получих числото 60% средна заплата като процент от БВП на зает по номинал, а 22% е минималната заплата. При българите е съответно 30% за средна заплата, и 11% за минимална заплата. ТОЕСТ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА В ПОЛША Е ДВОЙНО ПО-МАЛКА ОТ ТУК, ТОЕСТ ТУК ЕКСПЛОАТАЦИЯТА Е ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ ПОЛША. И съответно в населението остават два пъти по-малко пари като процент от произведеното" http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430082 до голяма степен обяснява някои неща за бедността...

#9 Xaoc 28.01.2015 в 15:04:38

KingoftheROAD Аз от колко време го говоря това? Хора, които си купуват суперскъпи коли и имоти дават смешни заплати на служителите си, а понеже за регулатор стоят мафиотите от КНСБ, все едно няма синдикати. И отново откриваме топлата вода - бизнесът-мафията-политиците трупат богатства на гърба на населението и затова и никога няма да има реформи в съдебната и образователната система. За тях модела #КОЙ работи безотказно и ще го има докато свят светува.

#10 tytyrytka 31.01.2015 в 12:35:22

започнах да чета и спрях. Що за Тъпа статия? проценти и статистики... Не разбрахте ли е България е абсурдна държава с прост народ и който и да се опитва да ни вкара в разни класации и клишета, ВИНАГИ ще удря на камък! България е страна, създадена на инат и НИКОГА НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ пак от инат!

Новините

Най-четените